In vizor

Asistenții maternali vor putea să cumuleze pensia cu salariu: ce venituri obține un asistent maternal din Cluj

Scris de 292

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat azi că asistenții maternali vor fi exceptați de la prevederea legislativă prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații la stat. Decizia a fost luată în condițiile în care asistenții maternali care sunt deja pensionari au amenințat că vor renunța la copiii pe care îi au în grijă dacă vor fi nevoiți să aleagă între pensie și salariu. 

Astfel, sunt în jur de 1.000 de asistenți maternali care cumulează în prezent salariul și pensia și care ar putea fi obligați să aleagă între salariu (care este în medie 2.400 de lei pe lună) și pensia lor, iar circa alți 1.000 de asistenți maternali urmează să iasă la pensie luna care vine. Un asistent maternal are în grijă, în medie, între unul și trei copii, spun sursele Newsweek România. Dacă toți acești asistenți maternali vor alege pensia în detrimentul salariului câteva mii de copii ar putea fi nevoiți să se întoarcă în orfelinate. 

„Pe langa salariul de Asistent Maternal Profesionist mai beneficiez de o pensie de serviciu obținută legal în urma aplicării legilor statului român.Faptul că beneficiez de pensie și salariu îmi permite să investesc în acești doi copii pentru că drepturile lor alocate de stat nu sunt suficiente (600 lei) plasament simplu, 900 lei plasament pentru copil cu grad de dizabilități plus alocațiile de stat care în cazul celor bolnavi sunt duble. În situația mea sunt aproximativ 1.000 de asistenți maternali.  Referitor la interzicerea cumului pensiei cu salariul și din rândul nostru sunt colegi care judecă pe cei care au și pensie, dar vă garantez și vă reamintesc că suma nu este foarte mare și poate fi verificată la orice oră. Toți AMP depunem această muncă frumoasă, dar dificilă și de aceea vă rugăm să ne ajutați ca reprezentat de rang înalt al statului și ,,SĂ NU NE LĂSAȚI COPIII FĂRĂ PĂRINȚI”!, este textul unei petiții inițiată de un Asistent Maternal Profesionist. 

Care este situația la Cluj?

Ziar de Cluj a solicitat Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului date despre asistenții maternali angajați în cadrul Direcției și despre cuantumul salariilor acestora.

„În prezent, la nivelul instituției noastre sunt angajați 121 de asistenți maternali, din aceștia 23 sunt pensionari. Menționăm că cel mai mic salariul net al unui asistent maternal este de 2005 lei/lunar (un asistent maternal cu vechime minimă și un singur copil în plasament) iar cel mai mare salariu net (asistent maternal cu vechime maximă și 2 copii în îngrijire, ambii încadrați în grad de handicap), se ridică la 2900 de lei”, a transmis DGASPC Cluj.

La sfârşitul lunii septembrie, la nivel național erau 48.578 copii în sistemul de protecţie specială, din care: un număr de 14.342 copii (29,52%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, din care:

 • 11.287 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice
 • 3.055 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private.

Un număr de 34.236 copii (70,48%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip familial, din care:

 • 17.962 copii se aflau la asistenţi maternali,
 • 11.929 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv,
 • 4.345 copii se aflau la alte familii sau persoane

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE