In vizor

O nouă criză a gunoaielor la Cluj? István Szakáts: ”Am observat că băieții au început să șteargă urmele crimei”

Scris de 1746

Problemele de mediu din orașul de cinci stele sunt departe de a lua sfârșit. O nouă criză a gunoaielor îi paște pe clujeni, pentru că în Clujul smart socoteala de-acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg. Modul în care Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca și-a ”făcut treaba” în perioada în care a a operat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor aproape că a înjumătățit eficiența primei celule a CMID, care peste numai câțiva ani va fi ocupată de gunoaie în întregime.  István Szakáts, un cetățean activ al municipiului Cluj-Napoca, a vorbit pentru Gazeta de Cluj despre această problemă și despre cum autoritățile încearcă să ascundă sub preș dezastrul pe care RADP l-a provocat pentru că și-a asumat o responsabilitate pe care nu a știut cum să o gestioneze. 

În anul 2020, Consiliul Județean Cluj anunța cu mare fast că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj a fost inaugurat și odată cu acest eveniment criza gunoaielor din județ va lua sfârșit pentru totdeauna. Tot atunci, RADP a început să opereze Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, asumându-și responsabilitatea că va sorta și trata gunoaiele din întreg județul. După mai bine de doi ani, extazul s-a transformat în agonie pentru că prima celulă a CMID este inundată de deșeuri, cu toate că reprezentanții CJ Cluj se lăudau că aceasta se va umple abia în 10 ani. Termenul aproape s-a înjumătățit, fiind estimat la o perioadă de 6 ani, iar Consiliul Județean Cluj se află în căutarea unui loc pentru realizarea unei noi rampe pentru depozitarea deșeurilor.

RADP nu sortează deșeurile ci doar le reîncarcă în alte mașini cu care le duce direct la CMID

István Szakáts susține că RADP și-a bătut joc de o investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor pentru care s-au plătit aproximativ 70.000.000 de euro, fiind cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1.500.000 de metri cubi.

”Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat darea în funcțiune a Centrul de Management Integrat al Deșeurilor în anul 2020. La acel moment, CMID nu avea capacitatea să efectueze tratarea mecano-biologică a deșeurilor, ca atare, Ioan Pantelimon de la RADP și-a asumat că poate să facă acest lucru la rampa temporară a Regiei. RADP nu avea capacitatea să se ocupe nici măcar de gunoaiele din municipiu, darămite să se ocupe de gunoaiele din întreg județul Cluj. Mai mult, Pantelimon avea deja pe rampa temporată a RADP sute de mii de tone de gunoi pe care trebuia să le transporte tot la CMID, potrivit obligațiilor legale. Pantelimon s-a trezit atunci cu două probleme. În primul rând că scula lui de așa-zisă tratare mecano-biologică, care era de fapt un ciur minuscul, care nu făcea față nici deșeurilor care veneau de pe raza municipiului, trebuia să filtreze tot gunoiul județului și, în plus, trebuia să mai bage și muntele de deșeuri care zăcea lângă ciur. În mod evident că RADP nu avea nicio capacitate să realizeze ceea ce-și asumase și, la acel moment, au început ei să ducă fără tratare, fără sortare, absolut tot gunoiul care ajungea la ei direct la CMID și să-l răstoarne în celula 1. Pentru că aproape 70% din deșeurile deja depozitate la CMID sunt biodegradabile și, potrivit legii, RADP trebuia să composteze acele deșeuri, dar neavând această capacitate, celula 1 se va umple mult mai repede decât era prevăzut. Dacă celula 1 trebuia să se umple în 10 ani, la ritmul în care RADP a depozitat deșeurile în celulă, de fapt, celula 1 se va umple în 6 ani, această informație a fost recunoscută chiar de Mariana Rațiu, în cadrul unei conferințe, care se dădea de ceasul morții că trebuie să găsească loc pentru încă o celulă de depozitare. Ei și-au bătut joc de această investiție care se umple cu gunoaie netratate, nesortate din care partea biodegradabilă nu a fost extrasă pentru că nu aveau nicio capacitate. Dacă ar fi avut capacitate ar fi trebuit să existe silozurile cu partea biologică extrasă. Există o platformă de silozuri dar nu a fost depus nimic acolo. În plus, ani la rând am realizat videoclipuri care dovedesc că RADP nu sortează deșeurile ci doar le reîncarcă în alte mașini cu care le duce direct la CMID.”, a declarat  István Szakáts.

”CMID-ul se umple mult prea repede, iar Consiliul Județean Cluj caută deja cu disperare o nouă locație”

István Szakáts susține că a depus o serie de solicitări și reclamații la Agenția de Protecție a Mediului Cluj și Garda de Mediu, însă instituțiile nici măcar nu se obosesc să răspundă la solicitări, darămite să efectueze controale la fața locului pentru a constata problemele semnalate.

”Am depus n solicitări și n plângeri la Garda de Mediu și în ultimele dăți Garda de Mediu nici măcar nu mi-a mai răspuns la solicitări, mi-au dat numai un număr de înregistrare. Problema este că, la acest moment, Clujul crede în marea mobilizare a companiei Supercom care s-ar presupune că ar trebui să ne scape de probleme, dar nu ne scapă. CMID-ul se umple mult prea repede, iar Consiliul Județean Cluj caută deja cu disperare o nouă locație, unde dacă va fi aceeași cacealma la fel ca în cazul construirii primului CMID, iar ne putem aștepta la alunecări de teren, dealuri furate, procese la DNA, întârzieri peste întârzieri. Criza gunoaielor se continuă. Clujul raportează în acte un procent de aproximativ 17% ca targhet de reciclare, procent pe care evident nu-l atinge, e doar o cacealma, timp în care targhetul european este deja de 50% și urmează să fie majorat la 55%.”, a arătat  István Szakáts.

”Ghinion, urmează o nouă criză a gunoaielor”

Activistul clujean a afirmat că în această vară, după semnarea contractului dintre compania Supercom și Consiliul Județean Cluj, a analizat situația Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, constatând cu stupoare că băieții deștepți au ascuns gunoiul sub un strat de pământ, cu toate acestea, se puteau vedea deșeuri de dimensiuni extrem de mari, obiecte de mobilier și cauciucuri, care nu ar fi trebuit sub nicio formă să ajungă în CMID dacă RADP își făcea treaba.

”Când vine mașina de gunoi nu ține cont de deșeurile colectate selectiv și chiar dacă ar veni 10 mașini diferite pentru fiecare categorie de deșeuri, în final, le descarcă pe toate în același loc.

Atunci când Supercom se lăuda că a preluat frâiele și că în sfârșit lucrurile vor decurge normal și totul va fi bine, am vrut să văd care este situația la momentul preluării și nu doar că am observat că platforma pentru silozurile de compostare era goală, dar acolo nu s-a depus nimic. Mai mult, am observat că băieții au început să șteargă urmele crimei și acea sub-celulă  ⅓ pe care ei au început să o acopere cu pământ, să acopere hoitul, este plină de gunoaie neconforme, cu cauciucuri, cu canapele, cu obiecte foarte mari, care nu aveau cum să ajungă acolo dacă totul era trecut prin ciur și era tratat mecano-biologic așa cum se tot laudă RADP-ul. Asta se întâmplă sub ochii blajini ai APM, ai Gărzii de Mediu, la care degeaba mai depui plângeri pentru că nu se mai duc la control. 

Nu mereu este ca în filme să găsești în final soluția, câteodată nu mai este nicio soluție. Atunci când Titanicul merge prin ceață și dintr-o dată apare icebergul în față, deja nu te mai duci la căpitan să-l întrebi care-i soluția. Îți spune că este timpul să ne lovim de iceberg și să ne scufundăm. La revedere! Doar în romantismele noastre ne place să credem că vom găsi soluția, da nu în acest caz. Ghinion, urmează o nouă criză a gunoaielor pentru că și-au bătut bătut joc de prima.”,  a concluzionat István Szakáts.

În timp ce clujenii se pregătesc pentru o nouă criză a gunoaielor, RADP își numără banii obținuți în perioada în care ar fi trebuit să se ocupe de gestionarea deșeurilor din județul Cluj. Cu un minim efort, RADP a încasat sume colosale fără să țină cont de lege sau de mediul înconjurător.ULTIMA ORĂ

 • Acum 25 mins Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 3 hours Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 5 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 8 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 8 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 9 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 9 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 22 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 1 day Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE