Jos palaria

O clujeancă a câștigat finala de vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2022

Clujeanca Maria Marica a câștigat finala secțiunii de vioară a Concursului Internațional „George Enescu”, ce a avut loc marți seară, la Ateneul Român din Capitală. Aceasta a impresionat juriul interpretând Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77 de Johannes Brahms.

Este al doilea an la rând în care un român a câștigat finala de vioară a concursului. În 2021, Valentin Șerban a ridicat publicul în picioare după interpretarea Concertului în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius.

Maria Marica, în vârstă de 24 de ani, studiază vioara de la șapte ani și este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. Aceasta a susținut mai multe recitaluri și concerte nu doar în România, ci și în Franța, Germania, Italia și chiar Statele Unite, fiind laureată a mai multor competiții din țară.

Premiul I al Concursului Internaţional „George Enescu” 2022 este în valoare de 15.000 de euro. Locul II și locul III sunt premiate cu 10.000 de euro, respectiv 5.000 de euro. Fiind câștigătoare, Maria Marica are șansa de a concerta în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2023 şi 2024, precum şi în alte concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din România.