De cartier

O clinică pe 5 niveluri va fi construită în cartierul de case Andrei Mureșanu

Autoritățile iau în calcul realizarea unui nou imobil/clinică – cu regim de înălțime S-P-5 – în cel mai vechi cartier de case din municipiul Cluj-Napoca, Andrei Mureșanu.

Urbaniștii din Primărie vor analiza propunerea de realizare a unei clădiri cu funcțiuni mixte având regimul de înălțime S+P+5, fiind constituită din punct de vedere funcțional: la parter, dintr-o clinică oftalmologică, cu alte specialități la etajul 1 și 2, cât și din locuințe de serviciu la etajele 3, 4 și 5. Funcțiunile medicale de la parter, etajul 1 și 2 sunt cu caracter ambulatoriu. Apartamentele de serviciu sunt amplasate la etajele superioare, potrivit documentației înaintate de proiectanți.

Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) construire imobil mixt – str Nicolae Iorga

Pentru realizarea proiectului este necesară desființarea unei construcții (corp c1) și construirea unui imobil cu funcțiuni mixte. Construcția propusă spre desființare a fost edificată în jurul anului 1940, având de atunci și până acum funcțiunea de casă de locuit. Imobilul are regimul de înălțime S+P+1.

Beneficiari: Holhos Teodor/Holhos Andra Gabriela

Elaborator proiect: Joy arhitectura srl/Ram arhitectura și urbanism srl

Terenul, aflat în proprietatea beneficiarilor, are o suprafață de 945 mp

lmobilul NU este inclus în listele monumentelor istorice și/sau ale naturii, dar se află în interiorul zonei protejate.

Vecinătățile terenului sunt:

– la nord – str. Nicolae Iorga, domeniu public

– la est – proprietate privată – locuință individuală

– la sud – proprietate privată – servicii de nutriție și cosmetica

– la vest – strada Calea Turzii, domeniu public

Potrivit memoriului înaintat urbaniștilor din Primărie, pe strada Nicolae Iorga din cartierul Andrei Mureșanu predomină clădirile mai înalte în detrimentul celor joase cu un raport de 5:2.

De altfel, proiectanții arată că porivit PUG în vigoare, în zonă se admit următoarele funcțiuni:

Funcțiuni mixte incluzând locuire individuală de tip urban (tradițional), semicolectivă, colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, terțiare, culturale, de învățământ, de sănătate, de turism. La imobilele noi, parterele spre spațiile publice vor avea în mod obligatoriu funcțiuni de interes pentru public. Spre spațiile publice, spațiile de locuit vor putea fi amplasate doar la etajele imobilelor. Prezența locuirii nu este obligatorie.

Accesul pe amplasament se face atât de pe strada Nicolae Iorga (acces auto si pietonal) cât și de pe strada Calea Turzii (acces auto și pietonal).

Clădirile din zonă au funcțiuni diverse. Predonimă locuirea înspre strada Nicolae Iorga, însă pe Calea Turzii se regăsesc mai mult clădiri destinate serviciilor (saloane de înfrumusețare, servicii de nutriție), turismului (hotel Ramada, hotel Confort, hotel Meridian), administrației (birourile Tora, birouri BRD) clădiri cu funcțiuni mixte (locuinte+birouri).

Proiectul presupune realizarea unei clădiri S+P+5 cu funcțiuni mixte – Clinică medicală de interes pentru public, pe diverse specialități, cu caracter ambulatoriu, compusă din 15 cabinete medicale, 4 birouri administrative, 1 apartament de serviciu și 1 spațiu comercial specializat cu vânzare de ochelari.

Distribuția funcțiunilor pe nivele:

– Subsol: parcare subterană, adăpost protecție civilă, spații anexe.

– Parter: 3 cabinete medicale, 1 spațiu comercial specializat cu vânzare de ochelari

– Etaj 1: 4 cabinete medicale

– Etaj 2: 4 cabinete medicale

– Etaj 3: 4 cabinete medicale

– Etaj 4: 4 birouri administrative fără acces public

– Etaj 5: 1 apartament de serviciu

În total urmează să fie asigurate 24 de locuri de parcare, 8 la sol, 16 la subsol dintre care 2 locuri accesibile persoanelor cu handicap locomotor. Parcarea subterană – dotată cu 1 stație de încărcare pentru autovehicule electrice.

Necesar locuri de parcare velo:

– sunt necesare 18 de locuri de parcare. În total sunt asigurate 26 de locuri de parcare, 18 la sol, 8 la subsol; parcarea subterană este dotată cu 1 stație de încărcare pentru biciclete electrice.

„Se exclude parcarea mașinilor pe strada Nicolae Iorga. Pe stradă nu se poate parca pentru că nu există locuri de parcare. Pe parcela în fata clinicii NU SE VA PARCA NICIODATĂ. Spre ambele străzi Calea Turzii și Nicolae Iorga se propun grădini de fațadă, adica doar spații verzi, și împrejmuire ceea ce face imposibil accesul autovehiculelor”, se mai arată în documentația aferentă proiectului.

Proiectul urmează să fie analizat de comisia CTATU de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca în următoarea ședință programată pentru luna martie.