Rautacisme

La întâlnirea de ieri a societății civile pentru coordonarea răspunsului umanitar pentru Ucraina, reprezentanții Primăriei nu au fost prezenți. „Dacă e online, cu mare plăcere, doar… na! Sunt patriot!”

Scris de 631

Într-un clip video care circulă pe internet, un tânăr este întrebat dacă ar fi dispus să facă armata, să se înroleze. „Dacă e online, cu mare plăcere, doar… na! Sunt patriot!”, răspunde dezarmant patriotul digital.

La fel stă treaba și în cazul autorităților locale clujene, a căror reacție la criza refugiaților din Ucraina a venit tardiv, după 3 zile de tăcere asurzitoare, și online.

Rusia a atacat Ucraina în 24 februarie, iar fuga civililor din calea războiului era previzibilă. Totuși, primarul Boc a avut o primă reacție concretă – online – în privința refugiaților doar în data de 27 februarie (reacție anunțată pe Facebook în 26 februarie):

„Cluj-Napoca: Am constituit Grupul de sprijin pentru Ucraina în parteneriat cu societatea civilă clujeană

În urma întâlnirii online de azi cu reprezentanți ai societății civile clujene – 20 de asociații și lista rămâne deschisă – am constituit Grupul de sprijin pentru Ucraina și o platformă de comunicare.

Am mulțumit societății civile clujene, și implicit tuturor cetățenilor orașului nostru, pentru implicare, mobilizare și suport excepțional în gestionarea crizei umanitare din Ucraina.

Am subliniat faptul că, din nefericire, ne aflăm doar la începutul acestei crize și ne așteaptă un „maraton” de gestionat împreună. Trebuie să menținem entuziasmul tuturor în a se implica și susține acest demers umanitar.

Am precizat faptul că până în acest moment primăria nu a fost solicitată să intervină direct în gestionarea refugiaților ucraineni, intervențiile limitându-se la județele de graniță cu Ucraina.

Am comunicat faptul că avem locuri de cazare și masă asigurate în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Prefectura și Inspectoratul Județean pentru situații de urgență în hoteluri, pensiuni, tabere școlare și infrastructură  sportivă, în funcție de solicitări instituționale.

În parteneriat cu societatea civilă am centralizat potențialul suport în materie de locuri de cazare, hrană, îmbrăcăminte, saltele, saci de dormit, medicamente, asistență psihologică, servicii de traducere din limba ucraineană și consiliere juridică în materie de angajare și locuri de muncă. În funcție de solicitări, aceste disponibilități vor fi activate.

De asemenea, am recomandat continuarea parteneriatelor cu Guvernul României, Instituția Prefectului – Județul Cluj și Inspectoratul pentru situații de urgență pentru forme de sprijin în afara municipiului Cluj-Napoca.

Cetățenii municipiului nostru care doresc sa sprijine în orice fel refugiații din Ucraina o pot face fie prin intermediul structurilor organizate și consacrate ale societății civile – inclusiv susținere financiară din partea mediului de afaceri – fie adresându-se direct Primăriei Municipiul Cluj-Napoca.

Felicit și mulțumesc încă o dată mediului asociativ clujean pentru implicare și sprijin, un model național și european de civism și profesionalism”, a scris edilul pe pagina sa de promovare electorală, unde a postat și imagini de la consfătuirea de pe Zoom:

E drept, primarul Boc și-a anunțat solidaritatea cu Ucraina, pe Facebook, și în noaptea de 24 februarie:

„Cluj-Napoca: Solidaritate cu Ucraina

Revizionismul rusesc trebuie oprit cu orice preț.

Comunitatea democratică internațională nu trebuie sa facă nicio concesie revizionismului rusesc și trebuie să acționeze rapid, cu cele mai dure sancțiuni posibile.

Niciun preț nu este prea mare pentru a opri agresiunea și revizionismul rusesc.

Istoria ne-a demonstrat faptul că din concesiile făcute revizioniștilor se nasc monștri.

Primăria a afișat în culorile Ucrainei podul de la intrare în Mănăștur și Cubul din fața Sălii Polivalente BT Arena.”

Online, prin declarații belicoase, prin afișe și cuburi, mulți viteji se arată! La urma urmei, digital, costurile și beneficiile sunt doar de imagine. În lumea reală însă, societatea civilă clujeană s-a întâlnit luni, 28 februarie, sub egida PATRIR, pentru a își coordona răspunsul umanitar pentru Ucraina.

Sala de la BT Arena a fost plină ieri de tineri care s-au întrunit fizic pentru a își coordona eforturile, dar printre ei nu au fost prezenți și reprezentanții de seamă ai Primăriei, care se pare că preferă să lupte, cum spunea și tânărul din clipul de la începutul articolului, online.

Societatea civilă:

Primăria Cluj-Napoca:

Citiți și:

Societatea civilă clujeană s-a întâlnit astăzi, sub egida PATRIR, pentru a își coordona răspunsul umanitar pentru UcrainaULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 21 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 23 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE