Rautacisme

La întâlnirea de ieri a societății civile pentru coordonarea răspunsului umanitar pentru Ucraina, reprezentanții Primăriei nu au fost prezenți. „Dacă e online, cu mare plăcere, doar… na! Sunt patriot!”

Scris de 526

Într-un clip video care circulă pe internet, un tânăr este întrebat dacă ar fi dispus să facă armata, să se înroleze. „Dacă e online, cu mare plăcere, doar… na! Sunt patriot!”, răspunde dezarmant patriotul digital.

La fel stă treaba și în cazul autorităților locale clujene, a căror reacție la criza refugiaților din Ucraina a venit tardiv, după 3 zile de tăcere asurzitoare, și online.

Rusia a atacat Ucraina în 24 februarie, iar fuga civililor din calea războiului era previzibilă. Totuși, primarul Boc a avut o primă reacție concretă – online – în privința refugiaților doar în data de 27 februarie (reacție anunțată pe Facebook în 26 februarie):

„Cluj-Napoca: Am constituit Grupul de sprijin pentru Ucraina în parteneriat cu societatea civilă clujeană

În urma întâlnirii online de azi cu reprezentanți ai societății civile clujene – 20 de asociații și lista rămâne deschisă – am constituit Grupul de sprijin pentru Ucraina și o platformă de comunicare.

Am mulțumit societății civile clujene, și implicit tuturor cetățenilor orașului nostru, pentru implicare, mobilizare și suport excepțional în gestionarea crizei umanitare din Ucraina.

Am subliniat faptul că, din nefericire, ne aflăm doar la începutul acestei crize și ne așteaptă un „maraton” de gestionat împreună. Trebuie să menținem entuziasmul tuturor în a se implica și susține acest demers umanitar.

Am precizat faptul că până în acest moment primăria nu a fost solicitată să intervină direct în gestionarea refugiaților ucraineni, intervențiile limitându-se la județele de graniță cu Ucraina.

Am comunicat faptul că avem locuri de cazare și masă asigurate în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Prefectura și Inspectoratul Județean pentru situații de urgență în hoteluri, pensiuni, tabere școlare și infrastructură  sportivă, în funcție de solicitări instituționale.

În parteneriat cu societatea civilă am centralizat potențialul suport în materie de locuri de cazare, hrană, îmbrăcăminte, saltele, saci de dormit, medicamente, asistență psihologică, servicii de traducere din limba ucraineană și consiliere juridică în materie de angajare și locuri de muncă. În funcție de solicitări, aceste disponibilități vor fi activate.

De asemenea, am recomandat continuarea parteneriatelor cu Guvernul României, Instituția Prefectului – Județul Cluj și Inspectoratul pentru situații de urgență pentru forme de sprijin în afara municipiului Cluj-Napoca.

Cetățenii municipiului nostru care doresc sa sprijine în orice fel refugiații din Ucraina o pot face fie prin intermediul structurilor organizate și consacrate ale societății civile – inclusiv susținere financiară din partea mediului de afaceri – fie adresându-se direct Primăriei Municipiul Cluj-Napoca.

Felicit și mulțumesc încă o dată mediului asociativ clujean pentru implicare și sprijin, un model național și european de civism și profesionalism”, a scris edilul pe pagina sa de promovare electorală, unde a postat și imagini de la consfătuirea de pe Zoom:

E drept, primarul Boc și-a anunțat solidaritatea cu Ucraina, pe Facebook, și în noaptea de 24 februarie:

„Cluj-Napoca: Solidaritate cu Ucraina

Revizionismul rusesc trebuie oprit cu orice preț.

Comunitatea democratică internațională nu trebuie sa facă nicio concesie revizionismului rusesc și trebuie să acționeze rapid, cu cele mai dure sancțiuni posibile.

Niciun preț nu este prea mare pentru a opri agresiunea și revizionismul rusesc.

Istoria ne-a demonstrat faptul că din concesiile făcute revizioniștilor se nasc monștri.

Primăria a afișat în culorile Ucrainei podul de la intrare în Mănăștur și Cubul din fața Sălii Polivalente BT Arena.”

Online, prin declarații belicoase, prin afișe și cuburi, mulți viteji se arată! La urma urmei, digital, costurile și beneficiile sunt doar de imagine. În lumea reală însă, societatea civilă clujeană s-a întâlnit luni, 28 februarie, sub egida PATRIR, pentru a își coordona răspunsul umanitar pentru Ucraina.

Sala de la BT Arena a fost plină ieri de tineri care s-au întrunit fizic pentru a își coordona eforturile, dar printre ei nu au fost prezenți și reprezentanții de seamă ai Primăriei, care se pare că preferă să lupte, cum spunea și tânărul din clipul de la începutul articolului, online.

Societatea civilă:

Primăria Cluj-Napoca:

Citiți și:

Societatea civilă clujeană s-a întâlnit astăzi, sub egida PATRIR, pentru a își coordona răspunsul umanitar pentru UcrainaULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 2 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 4 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 5 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 5 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 7 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 7 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 8 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 9 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 10 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 22 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 23 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE