In vizor

O cladire aflata in custodia Primariei Cluj-Napoca sta sa se prabuseasca peste trecatori. Pe cine mai da vina acum administratia Boc?

Bucati de tencuiala de pe cladirile din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca cad de ceva vreme peste pietoni. Pentru a evita tragediile, Primaria Cluj-Napoca, in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj, a demarat un amplu program de indepartare a elementelor arhitecturale de pe cladirile cu probleme, aflate intr-o stare avansata de degradare. Primarul Emil Boc a aratat in repetate randuri cu degetul spre proprietarii cladirilor care prefera sa ignore somatiile de refatadizare sau sa plateasca amenzile pe care reprezentantii primariei le acorda, insa uita sa priveasca in propria-i ograda pe care cu atata finete o gospodareste. La doar cativa zeci de metri de punctul zero al orasului, o cladire aflata in custodia primariei se dezintegreaza peste pietonii care trec prin zona. Pe Bulevardul 21 Decembrie, la numarul 106, cladirea trebuia demolata de mai bine de patru ani, iar in locul ei urma sa fie construit Centrul Cultural Transilvania.

Centrul Cultural Transilvania (CCT) este prioritatea numarul zero a Primariei Cluj-Napoca in fiecare primavara electorala. Din 2010 pana in prezent, in afara de concursul de idei si adjudecarea proiectului nu s-a mai intamplat nimic. In tot acest timp pentru sala de spectacole de la UBB in care Filarmonica de Stat Transilvania sustine concertele Consiliul Judetean Cluj plateste lunar 30.000 de lei, iar pentru sustinerea salariilor angajatilor 575.000 de lei in medie pe luna. In schimb, cu promisiunea realizarii CCT, Primaria Cluj-Napoca a luat in custodie terenul si imobilul de pe Bulevardul 21 Decembrie, dar lucrarile la CCT nu au demarat de mai bine de 4 ani. Cladirea respectiva, lasata in paragina, este un adevarat pericol public, expertii avertizand ca exista riscul prabusirii zidului respectivului imobil. Singura masura luata de catre administratia Boc cu privire la posibilele accidente cauzate de caderile de bucati de tencuiala de pe cladire a fost imprejmuirea perimetrului si decopertarea fatadei imobilului.

“A fost amplasata banda de demarcatie, iar o parte din tencuiala de sub streasina imobilului a fost decopertata de pe fatada cladirii. Cu siguranta, acel zid nu sa mai reziste mult in picioare”, a afirmat un reprezentant al Politiei Locale. 

Intarzierea construirii Centrului Cultural Transilvania pe Bulevardul 21 Decembrie este cauzata in mare parte de faptul ca proiectantul nu a finalizat schitele de mai bine de un an si jumatate. Reprezentantii Primariei spun ca proiectantul va avea de suportat penalitati si ca se asteapta deschiderea noilor linii de finantare europeana pentru a avea resursele pentru ridicarea centrului. Din nefericire, situatia de incertitudine treneaza de mai bine de 4 ani, iar zidul imobilului de la nr 106 de pe Bulevardul 21 Decembrie se dezintegreaza cu fiecare zi care trece.

“Proiectantul a predat abia la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut documentia necesara  la Primaria Cluj-Napoca dupa o lunga corespondenta institutionala pe acesta tema prin care noi, in repetate randuri, am solicitat sa se achite de obligatii. Pentru intarzieri, din cate stim noi, se vor aplica penalitati. Procedura a fost una anevoioasa, cu contestatii, dar in prezent proiectul este supus aprobarii, urmand in cel mai scurt timp sa fie emisa autorizatia de constructie. Urmeaza sa fie identificate sursele de finantare, fie un parteneriat public-privat, fonduri europene, sau executie din fonduri proprii. Nu s-au deschis inca liniile noi de finantare europeana. Este posibil sa fie eligibil proiectul CCT si  atunci va trebui sa scriem proiectul, sa il depunem sa fie aprobat. Initial s-a pornit pe ideea unui parteneriat public-privat dupa modelul parkingului din Mihai Viteazul in care sub cladirea Centrului sa fie construit un spatiu de parcare de aproximativ 400-500 de locuri. In privinta cladirii, aceasta este in custodia noastra, este monument istoric, iar lucrarile la viitorul sediu al Filarmonicii nu vor afecta fatada dinspre strada ”, a afirmat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

In prezent, pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie, in dreptul imobilului unde ar trebui sa se ridice de mai bine de 4 ani CCT,  pietonii se deplaseasa cu dificultate, ca urmare a montarii de doua zile a unei benzi de demarcatie care sa ii avertizeze pe cei care trec in zona. Molozul rezultat din decopertarea tencuielii este lasat in strada. 

In planul de investitii pe 2015 al Primariei Cluj-Napoca, o suma importanta, de aproape 2 milioane de euro, a fost rezervata pentru construirea Centrului Cultural Transilvania.

Construirea Centrului Cultural Transilvania – cladire pentru Filarmonica din Cluj-Napoca – este pe lista de investitii a Primariei de cativa ani incoace. In conditiile in care proiectul a fost finalizat inca de la inceput de 2013 – deja de trei ani – constructia propriu-zisa a Filarmonicii nu a inceput. Parteneriatul public-privat propus de municipalitate nu da roade, in prezent reprezentantii primariei vehiculand ideea ca parkingul care ar urma sa fie construit sub CCT sa fie suportat din bugetul local. Niciun investitor nu se arata interesat sa construiasca parkingul subteran de patru etaje al Centrului, estimat la 15 milioane de euro.

In bugetul din  acest an este prevazuta suma de doua milioane de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate. Cum procedura de licitatie pentru executie este una anevoioasa, putand ajunge in cazul eventualelor contestatii pana la 9 luni pentru adjudecare, este putin probabil ca in acest an sa vedem demarate lucrarile, iar cladirea de la numarul 106, monument istoric, se darama bucata cu bucata peste trecatori pana cand administratia clujeana va gasi solutii de conservare. In actualul mandat Emil Boc nu a construit niciun parking in municipiul Cluj-Napoca, ceea ce ne face sa credem ca nici parkingul de pe 21 Decembrie nu va demara in acest an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *