In vizor

O bucată de pădure din comuna Florești a dispărut în ultima lună

Istoricul clujean Ottman Trașcă atrage atenția asupra activității intense de defrișare a unei părți dintr-o pădure aflată pe raza localității Luna de Sus, comuna Florești. Se pare că mare parte din pădure ar fi dispărut în ultima lună, tăietorii de lemne profitând de faptul că autoritățile erau ocupate să îi amendeze pe cei care ieșeau din locuințe fără declarație.

”Bucata de pădure de lângă satul Luna de Sus, comuna Florești, județul Cluj, din clipul alăturat, exista cu aproximativ 1 lună în urmă, când am filmat defrișările din zonă și le-am prezentat pe facebook. Între timp defrișările continuă cu sălbăticie și poliția nu ia nicio măsură, fiind ocupată cu vânarea celor care „zădărnicesc combaterea bolilor” (sic!). Mă întreb dacă în ritmul actual al defrișărilor generațiile viitoare vor mai avea ocazia să vadă o pădure reală, sau vor trebui să se mulțumească doar cu poze și imagini de arhivă?”, este postarea istoricului clujean de pe o rețea de socializare. 

Acesta nu este un caz singular. Pădurile au fost tăiate mult mai ușor în perioada stării de urgență când toate forțele de ordine au fost canalizate în lupta împotriva coronavirusului. 

Camera Deputaților a aprobat chiar săptămâna trecută proiectul de lege pentru înființarea ”DNA-ului Pădurilor” (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu). Acesta va ancheta: tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea din zona silvică a ariilor protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice.

Statul român face pași mici meniți să stopeze defrișările și tăierile ilegale de copaci, însă e nevoie de un efort susținut al autorităților centrale și locale și al forțelor de ordine pentru a combate acest fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *