O alimentatie prea bogata in grasimi afecteaza inima, insa si ceasul biologic, cauzand o reactie in lant care afecteaza numeroase functii metabolice, potrivit unui studiu publicat de revista americana Cell Metabolism, relateaza AFP.
Potrivit acestui studiu, realizat pe baza unor experimente pe soareci, functionarea ceasului nostru intern, al carui ciclu este de 24 de ore si care reglementeaza ritmul de veghe si somn, precum si senzatia de foame, este strans legata de ritmul unor procese metabolice.
Un regim alimentar care contine multe calorii rezultate din grasimi saturate poate perturba orologiul intern si sa declanseze un cerc vicios care creste riscurile de obezitate si diabet.
‘Ritmul si metabolismul au evoluat impreuna si formeaza aproape un sistem’, a explicat Joe Bass, endocrinolog la
Northwestern University din Chicago si principal autor al articolului.
‘Daca se perturba delicatul echilibru dintre cele doua, se observa efecte negative’, a indicat el.
Echipa sa a studiat doua grupuri de soareci, unul supus unui regim alimentar normal, iar celalalt unui regim bogat in calorii si grasimi timp de sase saptamani.
Dupa doua saptamani, soarecii din cel de-al doilea grup si-au schimbat spontan ritmul alternantei lor intre activitate si alimentatie pe de o parte, hranire si somn pe de alta parte.
Ei au inceput sa se hraneasca in perioade dedicate in mod normal somnului, un comportament care nu a aparut la soarecii cu un regim normal.
‘Nu numai ca animalele au mancat mai mult, insa si-au schimbat si obiceiurile alimentare astfel ca toate excesele lor in hranire s-au produs in perioade dedicate somnului’, a subliniat Joe Bass.
in plus fata de aceasta schimbare de comportament, testele de laborator au aratat o scadere a nivelului de molecule mesagere produse de gene care reglementeaza ritmul biologic in creier, ficat si tesuturile grase ale soarecilor supusi regimului bogat in calorii.
‘Unul dintre efectele prejudiciabile ale excesului de calorii este ca perturba mecanismul ritmic foarte delicat si foarte important care este prezent in fiecare dintre noi. Astfel, se poate exacerba procesul care leaga regimul alimentar de diabet si obezitate’, a mai scris Joe Bass.