Sanatate

Remedii naturiste pentru infectii ale pielii

Infectiile pielii – acneea, furuncurile, herpes-urile, negii etc. – reactioneaza foarte bine la tratamentele cu plante. Microorganismele care cauzeaza aceste probleme sunt aproape intotdeauna prezente pe suprafata pielii, profitand de cea mai mica scadere a activitatii sistemului nostru imunitar. Abcesele, infectiile micotice si negii apar cel mai adesea atunci cand suntem obositi sau in convalescenta dupa o boala. Aceste infectii pot sugera si existenta unor boli cronice ca diabetul; deci, daca aceste probleme se repeta, cereti sfatul unui medic.

 

Vindecarea acneei

 

Acneea este cauzata de obicei de glandele sebacee inflamate si din cauza excesului de sebum pe care acestea il produc. Printre alimentele care incurajeaza producerea de sebum sunt: carbohidratii rafinati, mancaruri prajite, grasimi animale, dulciuri si alcool.

 

Preparati o infuzie din cantitati egale de panselute salbatice, urzici, frunze de brusture si hidrocotile (folositi una sau doua lingurite din acest amestec la o ceasca); consumati 3 cesti de infuzie pe zi.

 

Pentru uz extern, amestecati 25 ml apa de trandafiri, 25 ml apa de hamamelis si 20 de picaturi de ulei din arbore de ceai. Aplicati cu un tampon de vata, de cel putin 3 ori pe zi.

 

Tratamentul furuncurilor

 

Furunculii sunt umflaturi tari, inflamate, pline cu puroi, care sunt cauzate de obicei de infectia cu un stafilococ. Un carbuncul este un grup de furuncule.

 

Pentru a sparge furunculul si a extrage puroiul, aplicati unguent de ulm rosu si nalba-mare, sau o pasta obtinuta din amestecarea acelorasi plante, macinate pana cand devin un praf, cu apa fierbinte, si acoperiti cu tifon. Daca folositi pasta, repetati cu cate o cataplasma fierbinte de fiecare data cand prima se raceste, pana cand furunculul se desface si puroiul iese.

 

Este eficienta, de asemenea, si o cataplasma din frunze proapspete de varza, triturate. Tot puroiul care iese din furuncul trebuie indepartat cu grija si zona trebuie spalata cu o lotiune antiseptica.

 

Crema de echinaceea poate sa ajute la tratarea furuncului. Administrarea de echinaceea (5 ml tinctura sau 600 mg sub forma de capsule, de 3 ori pe zi), va ajuta la combaterea infectiei.

 

Remedii si prevenire la epidermofitiei plantare si dermatomicozei

 

Aceste infectii micotice sunt cauzate de diferite specii de Tineea, simptomele variind de la inflamatie si mancarimi pana la senzatia de durere si de descuamare a pielii. Aceste ciuperci se dezvolta in locuri calde si umede, de aceea e indicat sa uscati bine pielea dupa baie intre degetele de la picioare. Daca scalpul este afectat, evitati sa purtati palarii sau sepci stramte care favorizeaza transpiratia.

 

Pentru tratamentul intern, luati echinaceea (5 ml sau 600 mg tablete, de 3 ori pe zi) pentru a combate infectia si pentru a intari sistemul imunitar.

 

Spalati zonele afectate cu o lotiune preparata prin amestecul a 10 ml tinctura de tuia cu 25 ml apa distilata. Aplicati crema din arbore de ceai verde sau crema de galbenele, pentru calmarea zonelor iritate si uscate. Pudrati usor sosetele cu praf de smirna impotriva epidermofitiei plantare (piciorul de atlet).

 

Tratamentul herpesului

 

Herpesul este mai mult o neplacere decat un pericol la adresa sanatatii. Cam 50 % din populatie este purtatoare a virusului comun care-l cauzeaza (Herpes simplex, tipul 1). O data infectat, purtatorul poate face herpes ori de cate ori organismul lui este suprasolicitat, obosit sau slabit imunitar.

 

Purtatorii acestui virus invata destul de repede sa recunoasca senzatia de mancarime, de furnicatura care anunta aparitia unui nou herpes. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru a incepe tratamentul, care poate chiar sa-i opreasca dezvoltarea. In aceasta faza incipienta:

 

–    Aplicati pe locul unde urmeaza sa apara herpesul o picatura de ulei din arbore de ceai verde nediluat sau o solutie de 50 % de uleiuri esentiale de levantica sau cuisoare (pentru aceasta solutie, diluati o lingurita din oricare din aceste uleiuri intr-o lingurita de apa) si repetati operatia cat de des puteti, pe parcursul zilei.
–    Consumati regulat infuzie de roinita – aceasta planta are o actiune antivirala buna in cazul virusului Herpes simplex.

 

Daca apare totusi un herpes in ciuda tratamentului timpuriu, aplicati putina crema din arbore de ceai verde sau crema de galbenele in timp ce este inca in faza de basici. Pe langa acest tratament local, luati tinctura sau tablete de echinaceea (o lingurita de tinctura sau 600 mg sub forma de capsule, de 3 ori pe zi); aceasta va va ajuta la combaterea aparitiei altor infectii.

 

Remedii pentru negi si verugi

 

Negii sunt cauzati de un virus din cauza caruia celulele pielii se multiplica anormal si, astfel, formeaza o excrescenta pe piele, ca un nodul. De obicei, negii apar pe maini, pe genunchi si pe fata, si, desi sunt usor contagiosi, de obicei sunt inofensivi. Majoritatea dispar dupa un timp.

 

Verucile sau negii plantari se formeaza pe talpi, in locurile in care apasarea continua face ca acestia sa se ingroase si sa devina durerosi. Negii de pe organele genitale si de pe anus necesita tratamentul specializat al unui medic. La fel si negii care par sa erupa la marginea alunitelor sau aceia care sangereaza sau isi schimba culoarea.

 

Exista numeroase remedii traditionale pentru negi: “vinderea” lor, tamponarea lor cu seva proaspata de papadie sau rostopasca de cel putin 3 ori pe zi, sau aplicarea unei picaturi de ulei din arbore de ceai verde nediluat sau tinctura de tuia direct pe negi, dimineata si seara.

 

.ro
Foto: .ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *