Din oras

Nutritionistul Lorena Somesan – ar trebui introdusa in scoli o ora de educatie alimentara

Un masterat al Universitatii de Medicia si Farmacie Cluj in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ii invata pe studenti sa devina nutritionisti. Lorena Somesan este o tanara care urmeaza cursurile masterului de Gastronomie, nutritie si dietetica alimentara. La doar 23 de ani Lorena Somesan vede meseria de nutritionist ca o meserie de viitor, iar pentru a avea o viata sanatoasa oamenii trebuie sa manance la fel sanatos si direct proportional cu activitatile zilnice. Introducerea unei ore de educatie alimentara in scoli ar putea preveni obezitatea in crestere din Romania.

Lorena Somesan este originara din Bistrita. In urma cu doi ani a absolvit specializarea de nutritie si dietetica in cadrul Facultatii de Farmacie a UMF. Este studenta in anul doi la master in „Nutritia si calitatea vietii”  din in cadrul aceleasi facultati si masteranda in anul intai la Gastronomie Nutritie si Dietica Alimentara de la USAMV.

La UMF a invatat despre nutritia omului si partea de alimentatie, insa a preferat sa aprofundeze ceea ce inseamna nutritia. 

„Am ales sa urmez cursurile de la USAMV pentru ca ce am invatat la UMF nu a fost atat de aprofundat precum masterul de la Stiinte Agricole. Mi-am dorit sa stiu mai in amanunt ce se intampla cu alimentul si siguranta alimentara. Cum se prezerva principiile nutritive intr-un aliment”, spune ea.

Toata lumea vorbeste despre un stil de viata sanatos si toti stiu ce inseamna un stil de viata sanatos, dar nimeni nu pune in aplicare. In schimb putina lume stie cum sa combine alimentatia cu stilul de viata. La fel de importanta este cantitatea si calitatea alimentelor.

„Un stil de viata sanatos inseamna foarte multe lucruri si din punct de vedere al dietei si din punct de vedere al activitatilor fizice. Foarte multe variabile influenteaza un stil de viata sanatos. Printre aceste variabile intalnim factorii stresanti din mediu, actiunile zilnice, organizarea personala, dar trebuie cautat un echilibru. Sunt alimente sanatoase si altele mai putin, ar fi bine sa le consumam pe cele sanatoase. Dar exista si cele care nu sunt sanatoase pentru organism, dar care ne trag cu ochiul si ne dorim sa le incercam pentru ca nu ne putem abtine. Pentru a avea un echilibru ar trebui ca alimentele nesanatoase sa le consumam ocazional”, arata tanara.

Cum poate fi gasit echilibrul in alimentatia zilnica? Raspunsul il gasim in vechile manuale care spun ca trebuie sa avem trei mese principale pe zi si doua gustari. Pentru a evita ingrasatul e bine sa fie respectate orele de masa. 

„Daca avem cinci mese pe zi nu vom risca niciodata sa mancam prea mult. In timp organismul isi face un program, el daca stie ca mananca in fiecare zi la aceleasi ore, el nu poate manca o cantitate asa mare. Daca mancam o data sau de doua ori pe zi organismul uman tinde sa tina depozite de grasime si in acest fel apare obezitatea”, sustine ea.

Majoritatea populatiei greseste atunci cand isi face aprovizionarea in supermaket-uri pentru ca sunt furati de aspectul si ambalajul marfurilor, iar de multe ori in saptele aspectului unui produs sunt o serie de compozitii care nu fac altceva decat sa dea gust. Cei care citesc etichetele sunt doar cei cu probleme de sanatate cronica si cei care au intoleranta la anumite produse.

„De cele mai multe ori oamenii merg la supermarket si isi umplu cosul cu prostii. Nu cu alimente sanatoase. E foarte important  ca oamenii sa nu se mai simta agasati de reclama si modul de prezentare al produselor si nu mai au timp sa mai citeasca etichetele pur si simplu le aleg dupa forma si culoare. Daca citim eticheta reusim sa ne alegem alimentele mai sanatoase. Cele care au mai putin zahar, care nu au asa multi aditivi, care au o cantitate mai mica de sare, ingredient gasit din belsug in alimentele industializate, procesate. Singurii care mai citesc etichetele sunt cei care au intoleranta la lactoza, gluten, ei cu siguranta le citesc. Putem alege si alimente sanatoase din supermarket, cum este pestele. Pestele este mult mai amanuntit verificat fata de alte magazine sau fata de pestele din crescatorie. Poate fi mult mai toxic cel achizitionat direct din crescatorie”, subliniaza Lorena Somesan.

Fructele sunt foarte importante in alimentatia zilnica. De cele mai multe ori  trebuie sa alegem raul cel mai mic. Niciodata nu vom putea sti ce contine un fruct, nici chiar in cazul in care am cultiva noi in cadrul unei mici ferme ecologice. 

” Nu vom putea alege un produs care sa fie cel mai bun, sa stim ca nu are nimic rau in el decat daca ne facem mica noastra ferma. Trebuie atunci cand cumparam sa alegem un fruct care arata cat mai natural, nu un mar imens si frumos lustruit. Si merele mai micute sunt la fel de bune, sunt mai apropiate de natura lor. 

In era internetului toti urmeaza diete alimentare si fac cura de slabire dupa ce citesc pe diferitele site-uri. Important e stilul de viata si alimentatia, iar ca efect secundar va aparea inevitabil slabitul.

„Trebuie mers educarea pacientului. Noi la cabinet nu o sa prescriem pastile sau suplimente nutritive pentru slabit. Ca efect secundar al unui vieti sanatoase din punct de vedere alimentar prin schimbarea obiceiurilor pacientului este slabitul. Asa cum nu te-ai ingrasat 30 de kg intr-o luna, sa nu te astepti sa dai jos tot atatea kg intr-o luna. Persoanele care urmaresc retetele de slabit de pe internet pot sa le urmeze, insa trebuie sa aiba bazele minime in alimentatie corecta. Omul citeste pe internet, insa ar fi indicat sa mearga la nutritionist si sa ii fie personalizata. Importanta unui nutritionist in cazul retetelor de slabit este ca nutritionistul tine cont si de preferintele alimentare ale pacientului. Spunem care este standardul de urmat, pacientul vine si spune ce poate sa faca, si se gaseste calea de mijloc. Omul trebuie sa inteleaga de ce trebuie sa isi schimbe stilul de viata fara a-i fi impus pentru ca va urma dieta o luna-doua si apoi va reveni la vechile obiceiuri. Toti se asteapta sa facem minuni, vor sa slabeasca peste noapte, important e sa inteleaga si cu rabdare vor putea ajunge la greutatea optima”.

Educatia alimentara include si slabitul si mentinerea vietii sanatoase motiv pentru care Lorena Somesan s-a implicat in programul „We love eating” ca voluntar. Motivul sau este acela de a promova un stil de viata sanatos. In cadrul proiectului l-a intalnit pe Emanuel Ungureanu, sufletul  Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”. Implicarea Lorenei in proiect consta in elaborarea unui ghid pentru persoanele cu insuficienta renala cronica  dependente de dializa. Ghidul o sa contina principiile is bazele unei alimentatii corecte in patologia pe care o au persoanele dependente de dializa. 

„Voi incerca sa comasez intr-un singur loc bazele alimentatiei corecte in patologia pe care o au persoanele cu insuficienta renala, tabele cu alimentele care trebuie consumate mai frecvent si cele care trebuie evitate. Ghidul va contine si cateva retete pe care pacientii dependenti de dializa sa le realizeze acasa”, explica tanara.

In Romania meseria de nutritionist este vazuta cu o oarecare reticenta din partea populatiei. A merge la nutritionist este ca si cum ai merge la psiholog. In schimb in straintatea o buna parte din populatie apeleaza la nutritionist. Romanii nu pun bazele pe o alimentatie corecta, li se pare ca e o fita si doar atunci cand sunt loviti de o boala iau mai in serios ceea ce mananca si ajung sa apeleze la nutritionist.  

„Dieteticienii in strainatate sunt priviti foarte bine. Echipele medicale se consulta cu acesta pentru a putea realiza o alimentatie corecta intr-o patologie. E o meserie foarte banoasa in strainatate, la noi insa, cum toate lucrurile pornesc foarte greu, e costisitor pentru un singur om sa mearga la un nutritionist. Oamenii ar trebui sa isi puna intrebari despre stilul lor de viata. Daca are intrebari la care nu gaseste raspuns ar trebui sa apeleze la un nutritionist. Noi organizam workshopuri in care se dezbat subiecte de alimentatie, dar oamenii nu prea participa la asa ceva, lucru destul de trist”, este de parere Lorena.

Decat sa dai banii pe medicamente mai bine dai banii pe alimente. Din pacate in Romania oamenii si in special medicii se axeaza pe a trata boala. Nu se merge pe prevenire. Toata nutritia, toata alimentatia si tot ce inseamna acest subiect privind modul corect de viata este de fapt o prevenire in a deveni obez sau a dezvolta diabet.

„Nutritia merge si pe patologic, e adevarat, pe dieto-terapie, dar oamenilor de regula le place sa se trateze. Cand le spui: hai sa mananci sanatos pentru ca poti preveni aparitia anumitor boli, nu le pasa. Ar fi  de un ideal folos sa se introduca in scoli o materie de alimentatie de educare alimentara. Putem preveni mult mai mult obezitatea si  bolile in randul tinerilor insa depinde foarte mult si de educatia alimentara de acasa. Nu tot parintele stie sa ii ofere o educare alimentara corecta. Copilul ce invata la scoala crede ca e bine si transmite o parte din ceea ce face la scoala si acasa. Am avut si cazuri unde am realizat un meniu la o anumita clasa, dar care dupa doar doua saptamani a fost refuzat de catre parinti pe motiv ca la restul claselor in loc de mar le era oferita prajitura la desert. Copiilor daca li se serveste o mancare nesanatoasa ei cred ca asta e bine, or eu cred ca asta nu e corect. La copii trebuie sa li se dea o alimentatie din care sa invete nu sa li se spuna total gresit. Cat timp la scoala mananca prajituri cand va ajunge acasa si parintele ii va oferi o salata sau fructe copilul le va refuza”, conchide tanara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *