In vizor

Un monument istoric e abandonat de doi ani in centrul Clujului

Scris de 492

Cladirea care a fost sediul Casei Municipale de Cultura din Piata Unirii zace abandonata de mai bine de doi ani, de cand Asociatia Patronilor si Meseriasilor (APM) a pus lacatul pe usa dupa retrocedare. De proiectul de 1 milion de euro a APM nu s-a ales nimic, iar cladirea din plin centrul orasului se degradeaza in fiecare zi. Presedintele Asociatiei spune ca are mainile legate deoarece nu au putut intabula pana acum constructia.

In primavara anului 2012 cand Casa Municipala de Cultura a fost mutata cu scandal din spatiul din Piata Unirii numarul 24, reprezentantii APM anuntau demararea unui proiect european de un milion de euro pentru modernizarea si dotarea sediului.  

“In noul sediu al APM din Piata Unirii, unde a functionat Casa Municipala de Cultura, vom investi circa un milion de euro pentru modernizare si dotare. Am demarat procedurile de licitatie privind proiectarea reabilitarii cladirii, care este monument istoric, si speram ca pâna la sfârsitul anului sa avem finalizate o buna parte a lucrarilor. in sediu se vor desfasura activitatile legate de proiectele europene derulate de APM, iar pentru aceasta vom trece la dotarea cu aparatura de ultima generatie privind calificarea si reconversia profesionala. Vom avea laboratoare de imersiune virtuala cu proiectii 3D, in care vor avea loc simulari de meserii pentru cursurile de recalificare”, a spus atunci Augustin Fenesan, presedintele APM Cluj.  El a explicat ca noul laborator va permite unei persoane care doreste sa se recalifice in meseria de mecanic auto sa nu se deplaseze intr-un atelier pentru montarea unui parbriz, in conditiile in care aceasta operatiune va putea fi simulata intr-o proiectie 3D.

In final nu s-a materializat nimic din toate acestea. Augustin Fenesan spune acum ca situatia incerta a cladirii i-a facut sa piarda finantarea europeana.

“Am pierdut finantarea datorita situatiei neclare, proiectele europene nu asteapta. Nici acum nu e clara situatia, iar cladirea se degradeaza, dar nu pot interveni pentru ca nu am reusit s-o intabulam.  Pe parcursul procesului a aparut o modificare in legea cadastrului: trebuie sa fie identitatea perfecta intre imobilul revendicat si cel fizic. In cazul de fata inainte era pravalie si mai stiu eu ce, iar acum aparea sala de spectacole si birouri. La finalul lunii noiembrie instanta ne-a respins actiunea de intabulare, asteptam motivarea si mergem mai departe. Am pierdut finantarea, dar asteptam alte oportunitati”, a aratat Fenesan.

Mai mult, acesta admite ca starea in care se afla constructia nu este deloc buna, dar spune ca are mainile legate.
“Se distruge intr-un hal, dar nu am voie sa fac nimic. Avem bani din fonduri proprii pentru reabilitare, macar pentru strictul necesar, dar nu pot face nimic”, spune presedintele Asociatiei.

Cladirea este monument istoric si a fost retrocedata APM printr-o sentinta definitiva si irevocabila in martie 2011.

“Edificiul a fost construit in anul 1884 dupa planurile arhitectului clujean Frigyes Maetz, pentru Asociatia Meseriasilor din Cluj. Pentru decorarea fatadei noului sediu au fost cioplite din calcar opt statui inca in anul 1884, realizate dupa modele vieneze de catre sculptorii Mihály Bertha si Kloess Josef, membrii Asociatiei. Doua dintre aceste statui au fost plasate in nisele din casa scarilor, altele doua, reprezentand figuri feminine neidentificate, in nisele de la etajul intai a fatadei principale, ultimele patru fiind insirate pe atica fatadei, flancate de cate un obelisc la colturi. Cele patru statui de pe atica reprezentau figurile alegorice ale Industriei (Hefaistos), al Comertului (Hermes), a Artei (Apollo) si a stiintei (Pallas Atena) personificate de catre zei antici. Cele patru statui ale aticii au fost indepartate in perioada interbelica, probabil din considerente de siguranta”, se arata in enciclopedia virtuala.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 22 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE