In vizor

Un monument istoric e abandonat de doi ani in centrul Clujului

Cladirea care a fost sediul Casei Municipale de Cultura din Piata Unirii zace abandonata de mai bine de doi ani, de cand Asociatia Patronilor si Meseriasilor (APM) a pus lacatul pe usa dupa retrocedare. De proiectul de 1 milion de euro a APM nu s-a ales nimic, iar cladirea din plin centrul orasului se degradeaza in fiecare zi. Presedintele Asociatiei spune ca are mainile legate deoarece nu au putut intabula pana acum constructia.

In primavara anului 2012 cand Casa Municipala de Cultura a fost mutata cu scandal din spatiul din Piata Unirii numarul 24, reprezentantii APM anuntau demararea unui proiect european de un milion de euro pentru modernizarea si dotarea sediului.  

„In noul sediu al APM din Piata Unirii, unde a functionat Casa Municipala de Cultura, vom investi circa un milion de euro pentru modernizare si dotare. Am demarat procedurile de licitatie privind proiectarea reabilitarii cladirii, care este monument istoric, si speram ca pâna la sfârsitul anului sa avem finalizate o buna parte a lucrarilor. in sediu se vor desfasura activitatile legate de proiectele europene derulate de APM, iar pentru aceasta vom trece la dotarea cu aparatura de ultima generatie privind calificarea si reconversia profesionala. Vom avea laboratoare de imersiune virtuala cu proiectii 3D, in care vor avea loc simulari de meserii pentru cursurile de recalificare”, a spus atunci Augustin Fenesan, presedintele APM Cluj.  El a explicat ca noul laborator va permite unei persoane care doreste sa se recalifice in meseria de mecanic auto sa nu se deplaseze intr-un atelier pentru montarea unui parbriz, in conditiile in care aceasta operatiune va putea fi simulata intr-o proiectie 3D.

In final nu s-a materializat nimic din toate acestea. Augustin Fenesan spune acum ca situatia incerta a cladirii i-a facut sa piarda finantarea europeana.

“Am pierdut finantarea datorita situatiei neclare, proiectele europene nu asteapta. Nici acum nu e clara situatia, iar cladirea se degradeaza, dar nu pot interveni pentru ca nu am reusit s-o intabulam.  Pe parcursul procesului a aparut o modificare in legea cadastrului: trebuie sa fie identitatea perfecta intre imobilul revendicat si cel fizic. In cazul de fata inainte era pravalie si mai stiu eu ce, iar acum aparea sala de spectacole si birouri. La finalul lunii noiembrie instanta ne-a respins actiunea de intabulare, asteptam motivarea si mergem mai departe. Am pierdut finantarea, dar asteptam alte oportunitati”, a aratat Fenesan.

Mai mult, acesta admite ca starea in care se afla constructia nu este deloc buna, dar spune ca are mainile legate.
“Se distruge intr-un hal, dar nu am voie sa fac nimic. Avem bani din fonduri proprii pentru reabilitare, macar pentru strictul necesar, dar nu pot face nimic”, spune presedintele Asociatiei.

Cladirea este monument istoric si a fost retrocedata APM printr-o sentinta definitiva si irevocabila in martie 2011.

“Edificiul a fost construit in anul 1884 dupa planurile arhitectului clujean Frigyes Maetz, pentru Asociatia Meseriasilor din Cluj. Pentru decorarea fatadei noului sediu au fost cioplite din calcar opt statui inca in anul 1884, realizate dupa modele vieneze de catre sculptorii Mihály Bertha si Kloess Josef, membrii Asociatiei. Doua dintre aceste statui au fost plasate in nisele din casa scarilor, altele doua, reprezentand figuri feminine neidentificate, in nisele de la etajul intai a fatadei principale, ultimele patru fiind insirate pe atica fatadei, flancate de cate un obelisc la colturi. Cele patru statui de pe atica reprezentau figurile alegorice ale Industriei (Hefaistos), al Comertului (Hermes), a Artei (Apollo) si a stiintei (Pallas Atena) personificate de catre zei antici. Cele patru statui ale aticii au fost indepartate in perioada interbelica, probabil din considerente de siguranta”, se arata in enciclopedia virtuala.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *