Din oras

Nutritionistii clujeni, dupa vacanta culinara: “Dietele draconice pot duce la anorexie”

Dietele draconice de dupa sarbatori pot duce la anorexie, atentioneaza nutritionistii din Cluj. Kilogramele in plus nu se evapora dupa un festin culinar prelungit, insa singura varianta sanatoasa pentru slabit este combinarea unei diete cu miscarea.

Dietele trebuie sa tina cont de niste simple reguli: orarul ordonat, o alimentatie cu multe supe si legume in meniu, proteine si carbohidrati. Nutritionistii clujeni atrag atentia ca slabitul prin infometare afecteaza sanatatea si produce efectul yo-yo.

“Multe tinere, multe persoanje publice se infometeaza in scopul slabirii, ceea ce poate avea efecte pe termen scurt in numarul de kilograme, dar e foarte daunatoare pe termen lung pentru sanatatea globala”, avertizeaza medicul nutritionist Adrian Copcea.

Medicii spun ca unele din cele mai frecvente boli care decurg dintr-un astfel de regim draconic sunt osteoporoza, dar si anemia. Dietele drastice nesupravegheate pot avea efecte secundare si asupra sanatatii mintale.

“Pe langa dezechilibrele electrolicite ale mineralelor in organism, anorexia nervoasa se numara printre riscurile majore ale dietelor prin infometare”, atentioneaza Copcea.

Slabitul brusc este privit ca o agresiune de catre organism care se adapteaza si scade metabolismul, conducand astfel la efectul Yo-yo. Slabitul treptat e perceput ca imbunatatirea sanatatii si nu provoaca acest mecanism. In cabinetele clujene de nutritie exista un val crescut de pacienti dupa sarbatori.

“Inainte de sarbatori nu prea vin oamenii. Programarile sunt mult mai rare inainte de sarbatori si de vacanta culinara. Pacientii iau in greutate foarte frecvent intre 2 si 4 kilograme”, a adaugat nutritionistul clujean.

Interventiile nutritionale corecte cuprind intotdeauna si programe de miscare. Salile de sport din Cluj si-au inceput anul cu un aflux de clienti.

“In primele doua zile si jumatate ale acestei saptamani au fost achitate 500 de abonamente. Unii si-au refacut abonamentele, alti client si le-au prelungit”, a spus managerul Gimmy, Camelia Dragan.

Multi clujeni au ajuns in salile de sport chiar de la inceputul anului pentru a scapa de kilogramele depuse in urma exceselor alimentare din vacanta de iarna.

“Multi au venit cu gandul la primavara, dar si pentru ca avem o promotie speciala. Unii au sosit si din cauza ravagiilor de sarbatori. Acum sunt interesati de sport, pentru ca in decembrie lasa garda jos, iar in ianuarie se intorc buluc. Lunile de varf sunt din ianuarie pana in aprilie”, a explicat Dragan.

Specialistii in miscare spun ca majoritatea clientilor sunt atrasi de programele rapide de slabire.

“Trebuie consecventa si echilibru. Degeaba vin o luna buluc daca apoi isi iau pauza. Pentru a-si mentine sanatatea si tonusul sunt recomandate doua vizite la sala pe saptamana, iar pentru slabit sunt necesare 3-4. Recomandarea e sa fie categoric o combinatie intre alimentatie si sala”, a conchis managerul salii de sport din Cluj-Napoca.

Foto: Gimmy.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *