Din oras

87 de clujeni si-au schimbat numele in 2013. Care este procedura

Dintre motivele invocate pentru a dobandi legal un alt nume , pe primul loc se afla obtinerea unui nume pe care persoana in cauza l-a folosit in domeniul in care lucreaza sau dorinta de a avea acelasi nume cu cei din familie. Totul dureaza 90 de zile si costa cateva zeci de lei. In 2013 peste 80 de clujeni si-au schimbat numele de familie.

Directia Judeteana a Persoanelor Cluj (DJPC) a emis in cursul anului care a trecut 87 de Dispozitii de schimbare a numelui.

“Actul normativ in care cetatenii romani isi pot schimba numele pe cale administrativa, OUG nr. 41/1993, prevede motivele temeinic justificate, iar cele mai frecvente motive invocate sunt cele prevazute de ar.4, alin. 2, lit b si h”, explica Mihaela Sisiu, director executive al institutiei.

Mai exact, motivul de la litera b se refera la cazul in care cel care doreste sa isi schimbe numele are deja un nume “de scena”, folosit in mod public, cu care este cunoscut in societate. Cel de-al doilea motiv invocate de clujenii care si-au schimbat numele in 2013 este dorinta de a dobandi un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, primit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa.

“Schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie sau a prenumelui este acea operatiune de inlocuire a lor sau numai a unuia dintre ele, la cererea celui interesat, cu un alt nume de familie sau prenume, printr-o decizie administrativa. Ortografierea nu presupune o schimbare a numelui, ci numai o retraducere sau scriere a numelui sau prenumelui cu ortografia limbii materne”, precizeaza directoarea.

Prima etapa in demersul de schimbare a numelui este depunerea cererii pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Urmeaza depunerea cererii de schimbare a numelui, insotita de o serie de acte, cum ar fi copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui, un exemplar al Monitorului Oficial in care a fost publicata prima cerere, nu mai vechi de un an sau consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei. De asemenea, mai sunt necesare o copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in situatia in care parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci cand cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore. Se mai cere certificatul de cazier judiciar si cel de cazier fiscal ale solicitantului, precum si orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii.

“Procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa dureaza aproximativ 90 de zile de la depunerea cererii de publicare in Monitorul Oficial Partea a III-a si pana la obtinerea certificatelor de stare civila cu numele modificat”, a explicat Sisiu.

Taxa de publicare in Monitorul Oficial costa 21 de lei, pentru taxa extrajudiciara de timbru la depunerea cererii extrajudiciare de schimbare a numelui se platesc doi lei, iar taxa speciala de solutionare a dosarului la DJPC costa 12 lei. Cei care doresc solutionarea in regim de urgenta trebuie sa scoata din buzunar inca 150 de lei. Pentru ridicarea dovezii de schimbare a numelui se mai platesc 12 lei, plus inca doi lei pentru taxa extrajudiciara de timbru pentru depunerea cererii de solicitare a certificatului de stare civila.

Intre cei care si-au schimbat numele anul trecut la Cluj se numara consilierul judetean Mihai Seplecan, al carui nume se scria pana nu demult Szeplekan. El a precizat ca a apelat la procedura ortografierii, pentru ca numele sau a fost maghiarizat, desi bunicii sai erau romani, si, in plus, era greu de citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *