Din oras

Numele profesorului Mihai Iliescu de la UTCN, implicat intr-un scandal de plagiat

Presedintele senatului UTCN, Mihai Iliescu, este implicat intr-un scandal de plagiat. Cordonator al unei teze de doctorat Mihai Iliescu, care este membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, si-a pus semnatura pe lucrarea lui Ioan Ratiu, lucrare ce continea pasaje plagiate. 

Doua lucrari care poarta semnatura doctorandului Ioan Ratiu si a  presedintelui senatului UTCN, Mihai Iliescu, au fost retrase de curand de pe site-urile stiintifice ca urmare a suspiciunilor de plagiat. “Soft soil geogrid reinforcement impact on bearing capacity vaues” a fost retrasa pentru ca in cadrul lucrarii erau copiate pasaje dintr-o alta lucrare intitulata “CBR Improvment of Clayey Soil with Geo-grid reinforcement”.  Aceeasi situatie a aparut si in cadrul lucrarii “Geogrid reinforced road subgrade stabilization design methodology”  in continutul careia apar pasaje din lucrarea scrisa in limba germana, “Design methods for roads reinforced with multifunctional geogrid”. 

Mihai Iliescu a fost coordonator stiintific si membru in comisia de avizare a tezei lui Ioan Ratiu fapt care ii oferea posibilitatea de a impiedica o posibila frauda academica. Mihai Iliescu considera ca nu are nicio vina si ca in calitate de coordonator nu a putut sa verifice daca lucrarea lui Ratiu contine pasaje plagiate.

“S-a constatat ca nu sunt in ordine si ca sunt cu elemente de plagiat si asta este situatia, s-au retras lucrarile. Un conducator de doctorat indruma un doctorand pentru elaborarea unei teze. El mai are si alte obligatii. Obligatiile acestea presupun redactarea unor lucrari stiintifice si publicarea lor in anumite reviste de specialitate. Aceste materiale sunt date spre publicare si este realizata o recenzie a lor. Acest doctorand nu a facut acest lucru si nu mi-a comunicat. Doctoranzii sunt obisnuiti sa puna, pentru a da o mai mare greutate lucrarilor, si pe coonducatorul stiintific. Ce poti face cand afli ulterior ca numele tau era trecut acolo si a aparut lucrarea? Verificarea originalitatii lucrarii nu se poate realiza asa usor daca nu ai un document, daca nu ai un material, nu ai ceva cu care sa verifici. In primul rand nu am stiut de acest lucru si in al doilea rand nu a fost realizata aceasta verificare”, a declarat Mihai Iliescu pentru Ziar de Cluj.

Surse din cadrul  UTCN considera ca gestul profesorului Mihai Iliescu de a-si pune numele pe o lucrare neverificata a unui doctorand nu fac cinste mediului academic din care acesta face parte.

“Desi coautorul isi asuma intreaga vina a plagiatului, prof. Dr ing. Mihai Iliescu este si autor si de asemenea corespondent. Putem crede ca nu cunostea continutul articolului ceea ce este o dovada de incompetenta si lipsa de discernamant, deoarece isi bate joc de regulile academice privind publicarea si diseminarea rezultatelor stiintifice punandu-si numele pe o lucrare neverificata. In calitate de indrumator stiintific al doctorandului, Mihai Iliescu habar nu are ce lucreaza acesta pentru ca altfel ar fi stiut ca rezultatele pubicate nu sunt cercetari proprii”, au afirmat sursele ziarului.

Mihai Iliescu este si patronul Rom Via SRL, Provia SRL, Drumexpert SRL si Proexdrum Pod SRL. Este presedintele Senatului Universitatii Tehnice si preda disciplina Drumuri la Catedra Drumuri Poduri Cai Ferate. In calitatea sa de administrator al  firmei Drumexpert SRL,  infiintata in 1993 avand ca specializare proiectare drumuri si poduri,  a incasat de la RAADPP  prin incredintare directa a 45 de contracte, suma de 56.000 euro. totodata PFA Iliescu Mihai a incheiat cu RAADPP tot  in 2014, 15 contracte de verificare tehnica a documentatiei tehnice, contracte in urma carora Mihai Iliescu a incasat 63.000 euro de la regia subordonata Consiliului Judetean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *