Diete

Nucile

Intrucat nucul creste, cultivat sau semicultivat, aproape pretutindeni in Romania, din campie pana in zonele de munte, fructele lui sunt folosite in mod curent de populatie in alimentatie.

Miezul nucilor contine apa (3-5 %), grasimi (52-77), substante proteice (12-25 %) din grupa globulinelor, saruri minerale, provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, F, P s.a. valoarea energetica a miezului de nuca este de 560-857 kcal la 100 g. Miezul detine 26-60 % din greutatea nucii. Un tip valoros de nuci trebuie sa contina minimum 45 % miez.

Miezul de nuca se consuma proaspat sau usor prajit, in care caz devine mai digerabil. El este utilizat in diferite produse de cofetarie. Din nucile verzi, inainte de intarirea cojii, se poate prepara dulceata.
Nucile trebuie pastrate intr-o camera aerisita, la intuneric, in strat gros de 15-20 cm (care in primle 14 zile dupa recoltare se rascoleste zilnic, pentru a preveni mucegairea fructelor) sau in saci de panza de cca 20 kg, feriti de rozatoare. Durata pastrarii, in conditii bune, este de 1-1,5 ani; dupa aceea, miezul incepe sa rancezeasca.

Dietoterapie. In scopuri terapeutice, se utilizeaza miezul nucilor, uleiul de nuca, coaja verde a fructelor si frunzele:

–    miezul de nuca este foarte energetic si are aefect laxativ indeosebi cand este prajit usor si este consumat dupa compot de prune sau de mere. Intrucat contine vitamina E (tocoferol), care contribuie la scaderea continutului de zahar in sange si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Substantele grase din el se formeaza prin transformarea zaharurilor si de aceea, pe masura ce ele se acumuleaza, scade continutul miezului in zaharuri.

–    uleiul de nuca, continand peste 50% acid linoleic, este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei. El mai contine inozitol, vitamina cu rol vital in cresterea parului. Consumat in cantitate de 50-60 g intr-o salata de cartofi, seara, timp de 3 zile, are efect vermifug (combate tenia). De asemenea, acest ulei combate enurezisul ; in acest scop, se imbiba o felie de paine prajita cu o lingurita de ulei de nuca si se consuma in fiecare seara, tip de 15 zile. Uleiul de nuca se mai foloseste pentru frectionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum si in dermatoze.

–    Coaja verde a nucilor (mezacarpul) contine foarte multa vitamina C (1050-3040 mg la 100 g), nucitanin (15-20 %) si alte substante tanoide, acizi organici, fosfati si oxalate de calciu s.a. Are efecte tamaduitoare cu ale frunzelor de nuc.

–    Frunzele de nuc contin taninuri, ulei volatile, acid galic, inozitol. Alfa si beta hidroinglona, vitamina C, flavone ( vitamina P), substante minerale s.a.

–    Infuzia si decoctul din frunze pot fi folosite pe cale interna si externa, avand actiune astringenta (antidiareica) datorita taninului, usor hipotensiva, hipoglicemianta, antialergica si antiinflamatorie. Totodata. Ele sunt un dezinfectant urinar si un antiseptic gastrointestinal. Au, de asemenea, actiune antisudorifica.

–    Infuzia de frunze de nuc, pe cale interna, se foloseste  contra diareelor, infectiilor si edemelor renale, impotriva durerilor de umeri, in diabetul zaharat, in transpiratii excesive si usoreaza producere de lapte la mame. Aceasta infuzie se prepara dintr-o lingurita cu frunze maruntite la 200 ml apa clocotita; se beau doua cani pe zi.

–    Decoctul din frunze (extern) 3 linguri la o cana de 200 ml, se foloseste ca gargara pentru tratarea stomatitelor, ca si coprese la unele boli de ochi, in dermatologie (psoriasis, eczema, furunculoza) ai in bai (la reumatism, transpiratie excesiva, la picioare). Decoctul de frunze de nuc pentru bai se prepara astfel: se fierb 100 g frunze in 3-4 l apa timp de 15 minute. Lichidul obtinut se toarna in apa din cada, care trebuie sa aiba o temperature de 37ºC; durata unei bai in asemenea compozitie este de 15-20 minute.

–    Unguentul (alifie) pentru rani din frunze de nuc se prepara din 15 g frunze maruntite care se macereaza timp de 7 zile in 100 ml ulei de floarea soarelui la temperatura camerei. Dupa macerare, continutul se pun intr-un vas care este asezat la fiert in baie de abur timp de 3 h la foc incet. Apoi se strecoara lichidul prin tifon, i se adauga 15 g ceara de albine, se mai tine inca 30 de minute pe baia de abur si apoi se amesteca bine.

In stare proaspata, frunzele de nuc sunt mai active decat cele uscate. Tot frunzele de nuc se mai folosesc pentru indepartarea mustelor si a diferitilor paraziti ai pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *