Politica

Nu iese foc fără fum: statul român nu este la prima intenție de naționalizare a Pilonului II de pensii. Și Boc zice că i s-a propus, dar a refuzat

Și criza din 2009 era cât pe ce să ducă la naționalizarea de către stat a Pilonului II de pensii – lucru care s-ar fi sfârșit cu răscoala românilor atinși mai grav și mai concret la buzunare decât acele tăieri salariale făcute otova; de aceea nici nu ne mirăm de străduința guvernelor Dragnea de a-și masca intențiile prin declarații fumigene.

Fostul premier Emil Boc a declarat, din spatele unui microfon prietenos că a fost sfătuit pentru a ieși din criza din 2009 să intre în banii românilor acumulați în Pilonul II. Nu ne-a spus și cine l-a sfătuit, dar nici cel care-i ținea microfonul prietenos sub nas nu l-a întrebat. Că nu jurnalism s-a făcut, ci exercițiu de imagine (nu de imaginație, ca la Dăncilă, actualul prim ministru luat prizonier de gruparea teroristă Al Fabet).

”Și noi am avut pe masă propunerea aceea de naționalizare a pilonului de pensii și nu am luat această decizie pentru că e respectul față de banii pe care românii i-au acumulat prin munca lor și nu avem voie să tratăm ca un moft guvernamental. Este o greșeală. Guvernanții trebuie să găsească alte soluții. Suntem în cea mai bună perioadă de creștere economică de după 2006-2007. Nu poți să îți lovești punctele tale tari din dezvoltarea economică. Iar pilonul de pensii este o garanție, o siguranță a vieții că la momentul în care ajungi la vârsta în care nu mai poți fi dinamic, activ, să ai resursa financiară asigurată și nu este normal să te atingi de el, ca stat. În toată lumea când ești pe creștere economică îți iei măsuri pentru vremea rea. Când am avut vremuri bune în 2006-2007, nu ne-am pregătit pentru vremuri mai rele, am păpat toți banii, inclusiv din vânzarea BCR-ului, vreo 3.2 miliarde de euro, și ne-am trezit în 2008 complet nepregătiți. Acum, în vremuri bune, ar trebui să investim mult mai mult în ceea ce ne face competitivi și rezistenți, să ai mai mulți bani în investiții, nu să băgăm banii în consum. În vremuri grele, trebuie să ne pregătim și să avem pilonii asigurați, competitivitate, locuri de muncă. Nu este altă formă de protecție socială în lumea asta decât crearea de locuri de muncă. Dacă ai loc de muncă, ai și bani pentru asigurarea de sănătate, pensie, să te bucuri de viață. La Cluj, am aplicat bine această strategie, pentru că avem un șomaj sub unu la sută”, a mai spus Boc.

Foarte frumos zis și bravo, Maestre! Ne ucurăm că ne-ați respectat acumulările. Dar puteți să ne explicați de ce, după ce ați criticat ca prim-ministru cumularea pensiei cu un salariu și vițăvercea, ați umplut Primăria Cluj-Napoca de pensionari de lux? Și că tot vorbim despre locuri de muncă, de ce ai umplut de sinecuriști de partid incompetenți fiecare funcție din regiile și deconcentratele aflate în subordinea ta?

Măcar atât. Pentru a avea un motiv ă te credem că nu faci un simplu exercițiu de imagine cu imaginația clujenilor. Ca până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *