Din oras

Elevii de la Școala Iuliu Hațieganu rămân fără sediu nou și anul acesta. Peste 1.000 de copii învață pe schimburi, îngrămădiți în săli mult prea mici

De câțiva ani, elevii Școlii Gimnaziale Iuliu Hațieganu din cartierul Mănăștur merg la școală pe schimburi pentru că sediul unității de învățământ este mult prea mic raportat la numărul de elevi. Vorbim de peste 1.000 de copii, care învață îngrămădiți în 24 de săli de clasă. Aproape doi ani, conducerea Primăriei Cluj-Napoca i-a dus cu zăhărelul și le-a promis că va cumpăra fostul sediu Telekom din vecinătatea școlii, urmând ca în acel imobil să facă săli de clasă suplimentare.

Iată ce declara primarul Emil Boc, anul trecut, în luna martie:

„Anul trecut nu am mai avut bani la capitolul achiziționare imobile. Anul acesta, în capitolul care vizează achiziționarea de imobile o să fie printre primele pentru că este printre școlile cu cele mai bune rezultate și trebuie să oferim o soluție cât mai aproape de domiciliul elevilor. Eu susțin acest demers și este momentul să facem real ce am promis în decembrie. Școala are nevoie de spații de educație suplimentare”.

După ce în 2016 nu au fost bani pentru cumpărarea unui imobil, la sfârșitul anului trecut ar fi fost bani, dar nu mai putea fi folosită clădirea Telekom. Proprietarul imobilului a impus atunci ca o condiție în contract ca imobilul să poată fi folosit doar partial timp de zece ani.

“Banii alocați pentru achiziția clădirii există în bugetul local, însă noi nu putem cumpăra o clădire, pe care să o folosim peste zece ani de zile”, spunea Boc, la ultima ședință de Consiliu Local de anul trecut.

Tot atunci, el confirma interesul municipalității de a cumpăra partea de clădire tocmai pentru a soluționa problema sediului pentru Școala Iuliu Hațieganu, a mai adus în discuție și posibilitatea cumpărării unor altor spații.

Între timp, Primăria a renunțat la cumpărarea fostului sediu Telekom. Acum se orientează spre construirea unui sediu nou.  

„S-a lansat o discuție, în cadrul școlii există anumite zvonuri cum că s-ar fi identificat o parcelă unde s-ar demara construcția unei clădiri noi și vreau să știu dacă într-adevăr este reală această variantă”, a spus consilierul PSD, Dan Morar, la ultima ședință de Consiliu Local.

Viceprimarul Dan Tarcea a confirmat informația.

„Este reală informația pe care dumneavoastră o aveți. S-a renunțat complet la clădirea Telekom-ului, pentru că vor să dezvolte acolo un centru de altă natură, pentru care au nevoie de clădire. În acest moment, este la cadastrare, este la cadastru terenul din zonă; am avut și o discuție cu Serviciul investiții, pentru a vedea ce se poate face și există posibilitatea de a face 12-14 clase suplimentare, pe o anumită componentă, dar va mai dura, pentru că sunt niște proceduri normale care trebuie să fie parcurse”, a precizat Tarcea.

Cel puțin, anul acesta, elevii de la Școala Iuliu Hațieganu vor învăța în același sediu. Suntem curioși cât va dura construirea unui sediu nou, ținând cont de ritmul “alert” în care se construiesc proiectele Primăriei: la parkingul Negoiu se lucrează din 2013 și nici acum nu este gata, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM se lucrează tot din 2013 și nici acum nu sunt date în folosință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *