Jos palaria

NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere

Lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz) au fost finalizate.

”Ne apropiem de îndeplinirea unui fapt pe care-l așteptăm cu toții de multă vreme, respectiv de redeschiderea Muzeului Farmaciei, locul în care va fi expusă Colectia de Istorie a Farmaciei, una din cele mai iubite colecții ale MNIT de către public. Azi s-a făcut recepția spațiului în care va funcționa Muzeul Farmaciei, respectiv Casa Hintz. Veți vedea că a devenit una dintre bijuteriile arhitecturale ale Clujului, un adevărat exemplu de restaurare.  Proiectantul general a fost Planwerk Arhitectură și Urbanism, iar antreprenorul general Weberbau. Felicităm echipa pentru rezultate și abia așteptăm să ne deschidem porțile!”, transmite Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28, a intrat în luna octombrie 2018 într-un proces de reabilitare. Acum, expoziția muzeală este extinsă pe 10 săli situate la parterul și subsolul imobilului.

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.