Vocea ta

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!

Scris de 694

Am trecut pe la multe dintre standurile târgului de cariere din Cluj-Napoca, trăgând cu urechea la ceea ce spuneau expozanții celor interesați de un nou job.

 • ”Ești relaxat, oricum îți face chatbox-ul toată treaba” (stand de BPO). ”Dacă nu ești căsătorită și nu ai copii, te poți muta în Italia” (stand de inginerie). „Îți plătim naveta, sunt doar două ore pe zi de trafic” (stand de medicamente).

Sigur că recrutorii de la stand mâncau și ei o pâine spunând ce îi învățau șefii lor să spuna iar asta, în general, este ceea ce analizele demonstrează statistic că majoritatea candidaților vrea să audă: „Hai la noi, nu muncești deloc!”. Erau dialoguri, promisiuni și oferte atât de tentante încât era extrem de greu să reziști magiei, chiar dacă erai fericit la actualul angajator.

Un job se ”vinde” bine, mai ales la deficitul de forță de muncă din România. Între 1 și 6 salarii, în anumite cazuri 12, primește firma de recrutare care te plasează la un nou loc de muncă. Trebuie să înțelegi că o firmă de recrutare câștigă uneori mai mult decât câștigi tu de la angajator, în caz că îți iei tălpășița la 1-2 luni de la angajare.

La fel cum astăzi, beneficiind de un buget de 1000 miliarde de Euro, se „vând” zdravăn sursele de energie hidro, solară și eoliană – deși cei care știu mai bine, agricultorii, spun că sunt capricioase și impredictibile – așa se ”vând” conceptele și exprimentele din piața muncii, în functie de cine ce bani dă ca să le scoată pe tarabă. POS-DRU, cu zero efect în dezvoltarea resursei umane din România, a beneficiat în perioada 2007-2013 de peste 3 miliarde de Euro finanțare de la Uniunea Europeană. Munca remote în pandemie și de după pandemie a fost / este finanțată în Uniunea Europeana prin ajutoare de peste 50 de miliarde de Euro. Aceste tendințe ale pieței muncii, ”sponsorizate” cu zeci de miliarde de Euro și bazate pe sondaje manipulative – așa-i că vrei să lucrezi 4 zile în loc de 5? –  nu pot fi naturale, sunt mai degrabă experimente care vor avea ca rezultat o fractură tot mai mare între țările Uniunii Europene, care înca au modele diferite de dezvoltare economică, într-un moment în care chiar nu este nevoie de așa ceva. Sigur că atâta vreme cât românii, ucrainienii, turcii, indienii, pakistanezii, vietnamezii și filipinezii fac munca grea din fabrici, construcții, agricultură, sănătate, HoReCa și altele, nativii din țările intens digitalizate, robotizate și tehnologizate ale Uniunii Europene au mai multă flexibilitate în ceea ce privește deciziile legate de locul de muncă.

În ultimii 10 ani, pornind de la cele mai bune intenții însă sfârșind cum nu se poate mai prost, Uniunea Europeană a devenit dependentă de gazul și petrolul din Rusia și de materiile prime, și produsele finite din China și India. Știm cu toții la ce criză a dus asta în prezent. Așadar – când va apărea în Uniunea Europeană următoarea criză dacă și românii, ucrainienii, turcii, indienii, pakistanezii, vietnamezii și filipinezii îmbrățișează digitalizarea, robotizarea și tehnologizarea? Cine va face atunci munca grea din fabrici, construcții, agricultură, sănătate, HoReCa și altele? Cât de dură va fi și cât va costa noua dependență a Uniunii Europene, cea de forță de muncă?

În orice caz, tu ai grijă ce cumperi. Viitorul tău depinde de asta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 4 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 10 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 10 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 10 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 10 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 10 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 12 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 13 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 13 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 13 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 1 day In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE