In vizor

Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”

Reforma pensiilor speciale (acelea ”rezolvate” de acum 2 ani în 30 de zile de către europarlavramentarul PNL, Rareș Bogdan), depinde numai de voința politică a celor care decid în Coaliția de guvernare pe proiectul de lege. Un răspuns tranșant și care să se armonizeze cu cerințele Comisiei Europene este așteptat în următoarele patru zile.

Deocamdată se fac exerciții de pase cu cartoful fierbinte pe seama magistraților (Armata, Serviciile și Poliția încă nu au intrat în discuție). Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis duminică seară, într-o ședință la Vila Lac din București, să renunțe la propriul proiect prin care membrii CSM ar fi avut dreptul să iasă la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, au declarat pentru mass media surse politice. Tot duminică, liderii coaliției guvernamentale au decis și schimbarea modului în care cresc pensiile magistraților în general: vor fi indexate cu inflația (ca restul pensiilor) și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem.

Proiectul legii pensiilor speciale adoptat de guvernul Ciucă în decembrie 2022, care ar fi trebuit să normalizeze pensiile speciale, prevedea apariția încă unei categorii de pensii speciale: membrii aleși în CSM au posibilitatea să se pensioneze după un mandat întreg (șase ani). De aceeași facilitate se pot bucura președintele Înaltei Curti și șefii Parchetului General, DNA și DIICOT.

Prevederea din proiectul de lege a provocat critici de la o parte a societății civile, care a denunțat apariția unei noi inechități. De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au transmis că autoritățile trebuie să renunțe la aceste inechități în procesul de reformare a pensiilor speciale/de serviciu, un jalon esențial în PNRR.

Ca urmare, liderii coaliției au decis duminică să elimine această nouă prevedere, pe care însăși coaliția PSD-PNL-UDMR o promovase prin proiect de lege în decembrie 2022.

O altă decizie luată duminică se referă la modul de calcul în cazul pensiilor magistraților. Acum, ele sunt indexate în funcție de creșterile salariale din sistemul judiciar, ceea ce face ca majorările să fie semnificativ mai mari decât în cazul celorlalte pensii. Duminică s-a decis să se modifice acest mod de calcul, urmând ca pensiile magistraților să fie majorate proporțial cu nivelul inflației, ca în cazul celorlalte pensii.

Modificările decise în coaliție vor fi depuse luni sub forma unor amendamente la proiectul legii privind reforma pensiilor speciale și urmează să fie adoptate de plenul Senatului până la 31 martie, dată la care proiectul trimis de guvern în Parlament are termenul de adoptare tacită. Ulterior, proiectul va merge pentru dezbatere în Camera Deputaților.

Amendamentele agreate duminică în coaliția guvernamentală pot suferi modificări în acest proces legislativ.

De notat că la ședința de coaliție de duminică seară nu au fost luate decizii radicale legate de pensiile militare, dat fiind că premierul Nicolae Ciucă (militar pensionar, deci în conflict evident de interese) se opune oricărei modificări.

Așteptăm, cu interes, noul val de pensionări din magistratură!

CITEȘTE: CUM E SĂ TE SMIORCĂI DE MILA POPORULUI, în timp ce încasezi pensii OBSCEN de NESIMŢITE?

UPDATE: Conform surselor noastre, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente, printre care și unul referitor la interdicția de a cumula mai multe pensii speciale. Cei vizați vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate.âPentru restul pensiilor speciale se va mai încasa doar partea de contributivitate.

  • De asemenea, s-a căzut de acord cu supraimpozitarea a 15% din partea de necontributivitate a pensiilor speciale. Totul se va indexa anual.
  • Un alt principiu convenit este acela că nimeni nu va depăși cu veniturile din pensie venitul încasat în activitate.
  • Totodată, se abrogă articolul care prevedea că pot obține pensie specială cei din Consiliul Superior al Magistraturii, după un mandat.
  • Aceste amendamente, dar și altele, vor fi depuse la Senat, acolo unde legea intră la dezbateri în comisii.

Cât plătește statul român pentru pensiile speciale

Potrivit Guvernului cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei. Beneficiari de pensii de serviciu sunt un 10.000, grosul fiind la pensiile militare – aproape 180.000 – unde intră cele de la MAI, MApN, SRI, SIE și STS.