Din oras

Noul Spital pentru copii în valoare de 120 de milioane de euro va fi funcțional abia în 2025

Alin Tișe a anunțat construcția unui nou spital pentru copii încă de la începutul mandatului trecut, adică din 2016. De atunci, cel mai important pas făcut pentru acest proiect a fost obținerea de la USAMV a terenului din Borhanci unde va fi construit spitalul. Investiția urmează să fie finanțată din fonduri europene, însă în cel mai optimist scenariu va fi finalizat doar în 2025. 

”După obținerea, prin lege, a terenului de 16,9 ha, a fost semnat protocolul de predare-primire a acestuia iar proiectul a fost inclus în Lista de investiții strategice din domeniul medical și în Planul Regional privind Serviciile de Sănătate. Au fost deja recepționate studiile topografic și cadastral, geotehnic și dendrologic. Concursul de soluții pentru proiectare va fi lansat în cursul lunii ianuarie 2021. Valoarea proiectului este de 120 de milioane de euro, banii urmând a fi solicitați prin Planul Național de Relansare și Reziliență. Spitalul va avea 800 de paturi și va cuprinde toate secțiile Spitalului pentru Copii care sunt acum împrăștiate în tot orașul. E proiectul nostru de căpătâi. Spitalul este cel mai important proiect al mandatului și sperăm ca în maxim 3 ani de la demararea lucrărilor să fie funcțional”, a declarat președintele Consiliului Județean. Alin Tișe.

TImp de patru ani, TIșe a tot căutat un teren potrivit pentru această imvestiție, reușind într-un final să obțină terenul aflat în posesia USAMV. Situația din unele secții ale Spitalului de Copii este dramatică, cea mai gravă situație fiind la Unitatea de Primiri Urgențe care funcționează într-o clădire veche, într-un spațiu mult prea mic. De patru ani Tișe reclamă condițiile proaste din unele clădiri ale Spitalului de Copii, însă abia la finalul actualului mandat acest proiect va deveni funcțional.

”Necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul. Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și o bună parte din ele revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor” , recunoaște Consiliul județean necesitatea găsirii unei soluții pentru Spitalul de Copii.

Această ”urgență” se va materializa doar în 10 ani de la prima dată când Alin Tișe anunța acest proiect drept unul prioritar. La fel ca și Spitalul Regional de Urgență și proiectul unui nou Spital pentru Copii este o necesitate pentru Transilvania, însă guvernanții tărăgănează prea mult aceste proiecte. Un spital ce trebuia măcar să fie început, încă se află la stadiul unui concurs de soluții ce urmează să fie lansat. Bunele intenții nu mai sunt suficiente, trebuie proiecte finalizate. De ani de zile, și Boc și Tișe ne promit proiecte grandioase care se pierd printre studii și hârtii. Asta nu îi împiedică pe clujeni să îi voteze într-o majoritatea covârșitoare. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *