De cartier

Director în Primărie, despre nemulțumirile proprietarilor din Sopor: „Ce trebuie înțeles de către toată lumea este că nu putem să lăsăm standardele mai jos…”

Scris de 106

Viitorul cartier Sopor, un proiect anunțat de administrația locală în urmă cu mai bine de doi ani de zile, a generat nemulțumiri în rândul proprietarilor de terenuri din zonă. Directorul de dezvoltare din cadrul Primăriei, Ovid Câmpeanul, a declarat că oamenii trebuie să înțeleagă standardele înalte de la care autoritățile locale nu se mai pot abate: „Ce trebuie înțeles de către toată lumea este că nu putem să lăsam standardele mai jos, ne dorim o calitate a vieții în viitorul cartier”, a declarat Câmpeanul, candidat pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. 

Cu standardele înalte înainte, peste nemulțumirile oamenilor călcând

Invitat în cadrul unei emisiuni la un post de radio local, Ovid Câmpeanul, „director în Primărie”, a fost solicitat de moderator să se pronunțe pe marginea nemulțumirilor proprietarilor de terenuri din Sopor vis a vis de planurile Primăriei pentru acest nou/viitor cartier, aspecte ce au făcut parte din cadrul ultimei dezbateri „publice” în regim on-line, unde localnicii au ridicat o serie de pretenții în privința modului în care cartierul Sopor va fi realizat „ca la carte”.

Drept răspuns, Câmpeanul a semnalat importanța a două aspecte:

concursul internațional de soluții ce a vizat cartierul Sopor și înaltele standarde pe care le impune administrația penelistă locală pentru noile proiecte, standarde de la care Primăria nu se mai poate abate nici dacă vine vorba de nemulțumirea justificată a oamenilor, proprietari de terenuri din zona viitorul cartier Sopor.

Pe tema viitorului cartier Sopor a avut loc chiar o dezbatere maraton, în care sunt mulți proprietari nemulțumiți. Haideți să pătrundem puțin în proiect și să vedem despre ce e vorba acolo – a fost provocarea moderatorului. 

„Așa este.

Am avut la Centrul de Imaginație și Inovație Civică, instrumentul de care ne folosim pentru a implica cetățenii, societatea civilă, specialiștii și universitățile în viața orașului, în mecanismul de luare a deciziilor, o dezbatere care a durat peste trei ore jumătate și unde au avut ocazia să își exprime punctul de vedere mulți dintre proprietari, dar și alți arhitecți, urbaniști sau specialiști în domeniu. 

Ce trebuie menționat la viitorul cartier Sopor este că este primul masterplan, primul Plan Urbanistic Zonal din România care se realizează după procedura concursului internațional de soluții. 

Noi am redactat tema concursului împreună cu Ordinul Arhitecților din România, am prezentat și tema, am avut și atunci o dezbatere publică, pe urmă un juriu format din experți de la nivel național sau chiar internațional au ales soluția câștigătoare, iar acum o echipă de arhitecți clujeni lucrează la acest masterplan. 

Sigur, n-aș spune că foarte mulți proprietari sunt nemulțumiți, unii dintre ei chiar ne-au felicitat pentru acest demers, însă, ce trebuie înțeles de către toată lumea este că nu putem să lăsăm standardele mai jos, ne dorim o calitate a vieții în viitorul cartier, ridicată. 

Ne dorim să aplicăm principii de dezvoltare urbanistică corecte, sustenabile, cum este acel principiu de a ajunge pe jos în 5 minute la orice obiectiv sau facilitate care o va oferi viitorul cartier, de la școală, grădiniță, spații verzi, sau spații comerciale sau infrastructură culturală, astfel încât să eliminăm din nevoia de deplasare cu mașina”, a declarat Ovidiu Câmpeanul, director în primărie. 

În privința orizontului de timp în care va fi realizat acest cartier, directorul din primăria clujeană a declarat, optimist:

„Da, între 10 și 15 ani poate să dureze dezvoltarea unui cartier de la zero.

Sunt și multe avantaje pe care le oferim în zonă: cartierul Sopor se învecinează cu Parcul Est, un concurs de soluții pe care tocmai l-am lansat”, a mai adăugat directorul din primărie, Ovid Câmpeanul. 

Administrația locală impune standarde înalte pentru localnicii din Sopor, proprietari de terenuri agricole, standarde ce au în vedere calitatea vieții cu orice preț, dincolo de reacțiile și nemulțumirile acestora. 

De altfel, după cum punctează Câmpeanul, nu „foarte mulți proprietari sunt nemulțumiți, unii dintre ei chiar ne-au felicitat pentru acest demers”.

Astfel, în urma dezbateriii „publice” în regim on-line, până și proprietarii nemulțumiți s-au arătat mulțumiți în final, exprimându-și recunoștința „pentru acest demers” care va transforma imaginea zonei în următorii 15 ani.

Constanța cu care administrația locală reușește să impună înaltele standarde chiar și proprietarilor nemulțumiți merită apreciată, pe lângă acel principiu de a ajunge în 5 minute la orice obiectiv. 

De asemenea, după cum a adăugat directorul din Primărie, Ovid Câmpeanul, cu adevărat importantă nu este nemulțumirea proprietarilor din zonă – „Ce trebuie menționat la viitorul carrtier Sopor este că este primul masterplan, primul Plan Urbanistic Zonal din România care se realizează” în urma unui concurs de soluții.

CONTEXT

În luna octombrie, Primăria Cluj-Napoca a organizat o primă dezbatere ce vizează proiectul noului cartier Sopor.

Timp de patru ore arhitecții au încercat să prezinte avantajele acestui proiect, însă proprietarii nu s-au lăsat convinși, amenințând că vor acționa Primăria în instanță. 

„Acest cartier de dimensiunea Mănășturului este un oraș în oraș. 

Vreau să îi asigur pe proprietari că vom avea un dialog decent în interes mutual public și privat, pentru ca toți să fim mândri de ceea ce realizăm. 

Dar toți trebuie să știe că acest oraș nu este un oraș al profitului, este un oraș în care interesul public să meargă mână în mână cu interesul privat. 

Veți avea dialog cu Primăria dragi proprietari de terenuri.

Veți avea susținerea orașului pentru a realiza acest cartier al orașului, dar nu coborâm standardele”, a transmis atunci primarul Emil Boc.

În ciuda unei prezentări extrem de optimiste a arhitecților, proprietarii sunt extrem de nemulțumiți de acest proiect. 

Cei care și-au construit deja case aici se opun construcției de blocuri, iar cei care dețin terenuri s-au arătat nemulțumiți că vor fi nevoiți să cedeze din terenul lor fie pentru drum, fie pentru parc sau pentru alte contrucții de utilitate publică fără să fie foarte clar cum vor fi despăgubiți pentru aceste pierderi. 

CITEȘTE ȘI: Dezbatere cu scântei pe tema noului cartier SOPOR. Proprietarii terenurilor:”Vom uza de toate mijloacele juridice pe care le avem la dispoziție”

Arhitecții cred că într-un an de zile ar putea să vină în fața Consiliului Local cu un Plan Urbanistic Zonal, însă misiunea lor va fi una aproape imposibilă: să reușească să aducă la aceeași masă peste 1000 de proprietari. Cel mai probabil PUZ-ul se va aproba fără a-i mulțumi pe toți proprietarii, iar Primăria se va trezi cu sute de procese care vor întârzia demararea acestui proiect. 

Se preconizează că în noul cartier Sopor vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni.

„Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte.

Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi.

Vedeţi că ne străduim de 3 ani să lărgim strada”, declara primarul Emil Boc în urmă cu doi ani de zile. 

Prin urmare, noul cartier va fi construit pe o suprafață de aproximativ 250 de hectare și va avea între 60 și 70.000 de locuitori, se va învecina cu un alt proiect inexistent dar care figurează în viitor, Parcul Est, și va fi unul verde, așa cum Clujul nu prea este.

Ovidiu Câmpeanul este director în primărie și răspunde de implementarea proiectelor europene. Dintre acestea, cele mai multe sunt în întârziere: fie că ne referim la Piața Lucian Blaga, fie că ne referim la strada Tipografiei ori Turnul Pompierilor, toate aceste proiecte pe fonduri europene înregistrează întârzieri, cu excepția străzii Regele Ferdinand, singura stradă redată clujenilor după un an de șantier continuu. 

Actualul director figurează pe un loc eligibil pe lista PNL pentru Camera Deputaților la alegerile locale din 6 decembrie 2020. 

CITEȘTE ȘIBogații din PNL Cluj, propuși pentru Camera Deputaților și Senat: cine sunt, ce averi și interese auULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 13 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 15 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 19 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 20 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 20 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 21 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 22 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 22 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 23 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE