In vizor

Noile taxe atrag atenție internațională. Reuters pune tunurile pe finanțele României: se colectează sub medie, iar banii se cheltuie pe pensii și salarii

Guvernul de coaliție din România plănuiește o serie de majorări de taxe începând de anul viitor, inclusiv creșterea impozitelor pe dividende și pe proprietate, care ar urma să crească veniturile bugetare cu 13,4 miliarde de lei (2,82 miliarde de dolari). Cu privire la noile taxe şi impozite şi la „ţintele” pe care şi le-a fixat ANAF în lupta cu marea evaziune fiscală, Ziar de Cluj şi-a exprimat opinia în urmă cu o săptămână.

CITIŢI: Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%

CITIŢI: Vă recomandăm să aveți încredere în creșterea și diversificarea taxelor și impozitelor. Să munciți, să aibă Grupul Infracțional Organizat impropriu numit Guvernare și Majoritate Parlamentară din ce da pensii şi salarii nesimţite

CITIŢI: Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF

Ideea este că ceea ce colectează statul român se duce pe interesele lor de gaşcă politică: salarii şi pensii nesimţite. Ceea ce văd azi şi cei din mass media internaţională. Reuters scrie că unele dintre modificări, inclusiv accize mai mari la țigări și alcool, se vor aplica începând cu luna august a acestui an și vor genera venituri de 2,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului, potrivit proiectului de lege publicat de Ministerul Finanțelor. „România colectează venituri bugetare în valoare de aproximativ 30% din produsul intern brut, semnificativ sub media UE de aproximativ 46% din PIB, și cheltuiește cea mai mare parte din acestea pe salariile, pensiile și subvențiile din sectorul public.”

Comisia Europeană, Banca Centrală a României și agențiile de rating au avertizat în acest an că deficitul bugetar și colectarea redusă a veniturilor reprezintă un risc principal pentru economie.

În luna iunie, Fondul Monetar Internațional a declarat că România va depăși probabil ținta de deficit bugetar pentru acest an, în condițiile în care economia se confruntă cu efectele negative ale războiului din Ucraina și cu o inflație în creștere și are nevoie de măsuri fiscale pentru a crește veniturile.

Modificările propuse, care vor fi probabil aprobate în această lună, includ creșterea impozitului pe dividende la 8% de la 5%, creșterea taxei pe valoarea adăugată pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr la 19% de la 9% și taxe mai mari pentru veniturile din jocurile de noroc.

Industria hotelieră va plăti o taxă pe valoarea adăugată de 9%, față de 5% în prezent, iar deducerile fiscale vor fi plafonate pentru agricultură, construcții și industria alimentară. Sunt incluse, de asemenea, deduceri pentru persoanele cu venituri mici și modificări ale impozitării pentru întreprinderile mici.

Proiectul de lege nu include modificări ale impozitului forfetar pe venit, pe care social-democrații de stânga, cel mai mare partid din parlament, doresc să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă, la care partenerii lor de coaliție din Partidul Liberal se opun.

UN EXEMPLU PENTRU A VEDEA UNDE VI SE DUV BANII: Un ”special” cu pensie militară și plasat în instituții-cheie ale statului, numit de premierul Ciucă secretar general al Ministerului Mediului. Corvin Nedelcu a câștigat în 2021 peste jumătate de milion de lei de la stat din salarii și indemnizații

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit vineri pe Corvin Nedelcu secretar general la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nedelcu (54 de ani) a fost ofițer de armată și în Serviciul de Protecție și Pază (SPP), iar acum este plasat la conducerea mai multor instituții de stat.

Potrivit CV-ului și declarației sale de avere, Corvin Nedelcu este și membru în consiliul de Administrație al Romatsa (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA), de unde a încasat în anul 2021 peste 73.000 de lei.

Tot în 2021 a încasat peste 231.000 de la Eximbank, peste 77.000 de lei de la Administrația Natională de Meteorologie, 37.000 de lei de la compania cu capital de stat EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA, precum și 7.000 de lei de la Compania Națională Aeroporturi București SA.

Doar în anul 2021, Corvin Nedelcu a câștigat de la statul român, din salarii și indemnizații, peste jumătate de milion de lei. Mai precis, circa 540.000 de lei.

Corvin Nedelcu a absolvit școala militară de la Sibiu în 1989, apoi Facultatea de Drept – Academia de Politie din Bucuresti și a făcut un master la aceeași facultate. În 2003-2004 a urmat și cursurile Colegiului Național de Apărare.

Să tot fii „special” în slujba statului!