Rautacisme

Noii parlamentari clujeni suferă de inadaptare și de umori personale. Unii se întreabă ce caută în Parlament

Ziua de Cluj i-a întrebat pe parlamentarii clujeni aflați la primul mandat dacă activitatea în Parlament „merită sau e pierdere de vreme”, dacă sunt „încântați sau dezamăgiți” de noul lor loc de muncă (sau de nemuncă, după caz)

Mihai Goțiu, ajuns vicepreședinte al Senatului, a declarat că noul său job de senator merită „ca experiență personală de viață”:

„Ca scriitor şi jurnalist sunt multe lucruri interesante de văzut aici. Ca senator, şi noi, cei din USR, începem să intrăm în pâine şi cred că se pot face lucruri faine şi din opoziţie”, a spus Goţiu, citat de Ziua de Cluj.

Așadar, întrebat despre activitatea parlamentară, senatorul Goțiu a răspuns ca scriitor și jurnalist, ca „experiență personală de viață”. Cu pâinea și cu cuțitul opoziției în mână, acesta s-a pus pe dormit în plen, în somnul său plin de vise existând probabil numeroase experiențe vizual-onirice, dintre cele mai „faine”. 

Senatorul PSD Vasile Ilea a declarat că „nu există pierdere de vreme în Parlament decât pentru cine nu-și face datoria cum trebuie”:

„Deocamdată activitatea mea a fost mai mult de organizare şi adaptare. Activitatea de parlamentar are două coordonate: activitate în teritoriu şi în parlament. În privinţa activităţii din teritoriu, am deja un cabinet parlamentar în Cluj-Napoca şi cer primăriei încă un sediu, în plus, urmează să-mi deschid cabinete parlamentare în Câmpia-Turzii şi-n Huedin.”

Așadar, până acum, domnul senator s-a adaptat, s-a organizat și și-a amenajat cabinetul parlamentar cu un Feng-Shui probabil prielnic pentru viitoarea sa activitate. Acesta a mai precizat că în Parlament a fost prezent la toate ședințele comisiilor din care face parte, „unde s-a dezbătut o problematică extrem de vastă”. Din punctul său de vedere, senatorul Ilea consideră că până acum au fost doar două luni de activitate, pentru dânsul până acum fiind „o perioadă de acomodare intensă”.

Acomodarea e foarte bună, sperăm doar ca domnul senator să nu se acomodeze timp de 4 ani, pentru a veni doar la finalul mandatului să ne anunțe că e perfect aclimatizat cu condițiile din Parlament și să ne ceară încă un mandat pentru a se putea apuca totuși și de treabă. Acomodarea e benefică, dar domnul Ilea ar trebui să aibă grijă să nu se acomodeze prea tare pentru ca, de prea mult bine, să nu adoarmă ca și colegul său de Senat, Mihai Goțiu. 

Deputatul USR Adrian Dohotaru a declarat că „trebuie foarte multă muncă și energie pentru ca lucrurile să funcționeze mai bine în Parlament”, că „trebuie să ne profesionalizăm până vom putea veni cu lucruri extrem de coerente care să fie acceptate de toți”. 

Aici suntem de acord cu domnul Dohotaru, deputatul care până acum a dat dovadă doar de lipsă crasă de profesionalism, venind în spațiul public doar cu propuneri sau cu jurnale puerile. Deputatul USR a propus dărâmarea gardului Parlamentului, și-a propus să alerge spre Parlament și să se dușulească în biroul colegului său, Goțiu, iar, mai recent, a mâncat din gunoiul Parlamentului, numai dânsul știe exact de ce. Până să se profesionalizeze însă la locul de muncă și deputatul Dohotaru, s-ar putea să îi treacă cei 4 ani de mandat, mandat pe care clujenii i l-au oferit pentru a face legi mai bune pentru ei și nu pentru a face cursuri de reprofesionalizare.

Deputatul PSD Horia Nasra a declarat că toți parlamentarii ar trebui să fie mult mai serioși și aplicați și că reprezentanții tuturor partidelor ar trebui să aibă o prezență mai mare în Plen. Nasra a precizat că dânsul are o prezență de 99-98%, că a pierdut vreo două voturi pentru că a fost la baie. O problemă minoră, care se poate rezolva cu ceai de Palmier de Florida, de ghimpe sau de urzică. 

Deputatul PNL Florin Stamatian a declarat că acomodarea sa este destul de grea pentru că a descoperit că este făcut pentru munca executivă și nu pentru cea legislativă. Poate că domnul Stamatian ar fi trebuit să se gândească la acest lucru înainte de a candida, candidatura la Parlamentul României nefiind obligatorie, fiind, în mod normal, doar pentru cei care se simt „făcuți” pentru specificul acestei activități. „De vreo două ori m-am întrebat ce caut acolo”, a precizat deputatul Florin Stamatian pentru Ziua de Cluj. În lumina acestei declarații, ne întrebăm și noi exact același lucru. Bineînțeles, retoric.

În ciuda insistenţelor reporterilor Ziua de Cluj, deputatul PSD Cristina Burciu n-a putut fi contactată. Nici Ziar de Cluj nu reușește să o prindă la telefon pe doamna Burciu care, imediat după campanie, a intrat într-un nepermis silenzio stampa. Probabil că nu are nimic de spus, însă, în acest caz, ne întrebăm, la fel ca în cazul deputatului Stamatian, pentru ce a mai candidat. Și, în ultimă instanță, pentru ce au mai votat-o clujenii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *