Sanatate

Noi reguli obligatorii pentru şcoli: la 3 cazuri de gripă, cursurile se suspendă. În Cluj, 7 unități de învățământ și-au închis ușile

După ce în mod oficial Ministerul Sănătății a anunțat instalarea epidemiei de gripă, noi reguli au intrat în vigoare pentru funcționarea unităților de învățământ preuniversitar. Astfel, la 3 cazuri de gripă depistate într-o clasă, cursruile din acea clasă se supendă, potrivit unei informări a Ministerului Educației transmise către toate Inspectoratele Școlare din țară. De asemenea, dacă 20% din elevii unei şcoli lipsesc 3 zile din cauza gripei, cursurile se suspendă.

Până în prezent, șapte școli din județul Cluj au fost închise parțial din cauza gripei. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a anunțat că șapte unități de învățământ preuniversitar și-au suspendat cursurile parțial, din cauza numărului de îmbolnăviri cu gripă.

Astfel, în Colegiul Național „Gheorghe Sincai” Cluj-Napoca – 216 elevi afectați. Au fost închise 5 clase. La Şcoala Gimnazială „Elf” sunt 43 de copii afectați și două clase închise: clasa 1 și grupa mijlocie. La Liceul Greco-Catolic au fost suspendate cursurile pentru 20 de elevi, la o clasa pregătitoare. Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” a închis o clasa de a II-a, iar școala „Ion Creangă” a suspendat cursurile la o clasa de a IV-a, „Mihai Eminescu” – la o clasă pregătitoare, iar la Liceul Waldorf s-a închis o clasa de a V-a unde învață 22 de elevi. 

Ministerul Educației și Cercetării anunţa recent că şcolile sunt obligate să facă triaj epidemiologic zilnic acolo unde sunt medici sau asistente, iar dacă sunt 3 cazuri de gripă într-o clasă, cursurile acelei clase se suspendă, potrivit unei note transmise de MEN către Inspectoratele Școlare.

Unitățile de învățământ preunivesitar sunt obligate astfel la:

Realizarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unitățile de învățământ la începutul fiecărui schimb.

În cazul apariției de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat și la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București.

În cazul absenței timp de trei zile consecutiv a peste 20% dintre elevii unei unități de învățământ din cauza gripei confirmate, cursurile unității de învățământ se vor suspenda.

Realizarea dezinfecției unității de învățământ.

Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecția spațiilor de învățământ.

Pentru toți copiii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se va asigura obligatoriu apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă:

Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă, etc.)

Spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor.

Consumul de apă doar din surse sigure, autorizate.

Amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale, etc, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării recomandă o colaborare strânsă între cadrele didactice și părinți în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

În județul Cluj au fost înregistrate 6 cazuri de gripă A, subtip H1; cazuri gripă A în curs de subtipare – 5; cazuri gripă B – 4 cazuri; În total, numărul de cazuri de gripă raportate și înregistrate la nivelul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  – 15 cazuri la nivelul județului Cluj. 

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal.

Conform acestui raport, săptămâna trecută „s-a înregistrat o creștere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală evolând cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un numar aprope dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă”, notează CNSCBT.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână.

 

 

 

sursa foto: cnscbt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *