Elevii Liceului pentru Deficienti de Auz din Cluj ar fi trebuit sa beneficieze de un internat nou, construit la standarde moderne, proiect finantat de autoritatile judetene. In schimb, acesti copii isi impart camera cu inca 30 de colegi, traind ca in ghetou, cu paturi supraetajate si toalete insuficiente. In tot acest timp, cladirea viitorului internat a fost ridicata numai pana la fundatie si sta in paragina din 2009 incoace. Constructorii internatului, doua firme controlate de omul de afaceri Gicu Gansca, au renuntat la lucrare pentru ca nu le mai convine pretul stabilit initial. Liceul pentru Deficienti de Auz din Cluj aduna, laolalta, peste 250 de copii din 20 de judete ale tarii, fiind singura scoala din Transilvania care ofera cursuri speciale pentru toate categoriile de elevi, de la clasele primare pana la liceu. Mare parte dintre ei, 165 mai exact, beneficiaza de cazare si masa, oferite de scoala, cu sustinere financiara din partea statului. Liceul este, pentru acesti copii cu deficiente de auz, atat scoala, cat si casa lor. Dimineata participa la cursuri, iar seara se intorc, cuminti, in camerele de cazare de la subsolul cladirii. Conditiile de cazare lasa, insa, mult de dorit. Camere care sunt suprapopulate, adevarate “serparii”, in care elevii isi petrec jumatate din zi. In dormitorul fetelor sunt 32 de paturi, iar elevele abia isi inghesuie lucrurile in valize mari, proptite sub paturi.
“Fiecare spatiu pe care il avem il folosim la doua tipuri de activitati, atat de inghesuiti suntem.Din cauza vechimii cladirii si a spatiului redus, copiii mananca in trei serii la cantina liceului. O parte din copii dorm aici, altii la o alta cladire, din vecini, care apartine tot liceului. Isi iau hainitele de aici si le duc acolo”, povesteste directoarea liceului, Zoe Piontchievici.
Cladirea in care functioneaza liceul este veche de 125 de ani, astfel ca aceste spatii de cazare nu au putut fi adaptate la standarde decente. Liceul pentru Deficienti de Auz din Cluj este singura scoala care are clase pana la liceu din Transilvania.
“Sunt cate doi-trei copii dintr-un judet, intr-o clasa. E foarte greu sa faci o scoala pentru surzi, in fiecare judet. Noi dam sansa copiilor sa se integreze in scoala de masa. Ca dovada, avem 36 de copii integrati in scoala de masa si vin la noi pentru activitati terapeutice specifice”, arata directoarea liceului.
Din cauza acestor conditii, deloc potrivite, conducerea scolii a obtinut finantare pentru construirea unui nou internat, situat in spatele liceului. In 2009, au primit promisiunile financiare si au lansat o licitatie publica, iar societatea Grup 4 Instalatii SA a facut oferta cea mai avantajoasa. Ce spune contractul cu Grup 4 Instalatii Contractul dintre Liceul pentru Deficienti de Auz si SC Grup 4 Instalatii SA a fost semnat in 17 noiembrie 2009. Potrivit acestuia, constructorul se obliga sa execute si sa finalizeze lucrarile pentru realizarea proiectului „Construire internat si cantina cu bucatarie la Liceul pentru Deficienti de Auz Cluj – Napoca, Calea Dorobantilor nr. 40”. Valoarea contractului este de 3,6 milioane de lei (cu TVA). A doua societate asociata este Trustul de Instalatii, Montaj si Constructii, unde actionar majoritar este acelasi om de afaceri Gicu Gansca. Potrivit aceluiasi contract, termenul de executie era de 16 luni, cu posibilitate de prelungire in functie de fondurile publice alocate. Intre timp, s-au semnat cateva acte aditionale, astfel ultimul termen de finalizare a lucrarii este martie 2014. Numai ca, din 2009 si pana in prezent, cei de la Grup 4 Instalatii au reusit sa realizeze numai 11% din constructie. Lui Gansca nu i-au ajuns banii Directoarea liceului a explicat, pentru Ziar de Cluj, ca finantarea pentru aceasta investitie a fost asigurata, initial, de la bugetul Ministerului Educatiei, insa a fost apoi preluata de Consiliul Judetean Cluj. Potrivit contractului, lucrarile de constructie ar fi trebuit sa avanseze in ritmul finantarii. Daca in 2012 nu au fost alocati bani pentru continuarea lucrarilor, anul acesta, Consiliul Judetean Cluj a alocat un million de lei, adica doua transe de cate 500.000 de lei. Directoarea liceului, Zoe Piontchievici, spune ca s-ar putea construi inca 25% din cladire, cu aceste sume, insa constructorul, Grup 4 Instalatii, a refuzat sa continue lucrarile.
“Toata vara am negociat cu dansii. Au spus ca nu mai vor. Nu au mai fost multumiti de pret”, arata directoarea.
Acum, constructia este lasata in voia sortii si este departe de a fi finalizata. In timp ce societatea constructoare incearca sa obtina bani mai multi, prin acte aditionale, copiii cu deficiente de auz se inghesuie cate 30 intr-o camera, dormind in paturi supraetajate. Elevii nu au alta alternativa de cazare, iar viitorul internat le-ar fi dat sansa sa locuiasca in conditii decente.
“Acest internat este astfel proiectat, incat sa fie cazati cate patru elevi in camere, cu baie la doua dormitoare”, mai spune Zoe Piontchievici. In aceeasi cladire noua ar fi trebuit sa functioneze si cantina liceului.
Printre clauzele contractuale, se arata ca “pretul convenit pentru indeplinirea contractului, platibil executantului de catre achizitor, conform graficului de plati, este de 3.016.139,86 lei, la care se adauga TVA 573.066,57 lei”. Constructorul nu mai este, insa, multumit de suma pentru care s-a semnat in 2009. Uioreanu vrea rezilierea contractului Intrebat despre aceasta situatie, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a spus ca intentioneaza sa rezilieze contractul cu Grup 4 Instalatii si sa caute un alt constructor. Anul viitor, arata Uioreanu, va fi alocata intreaga suma necesara pentru continuarea si finalizarea lucrarilor, adica in jur de 3 milioane de lei.
“Ultima suma alocata de Consiliul Judetean Cluj a fost de 500.000 de lei. Constructorul a considerat ca nu doreste continuarea lucrarii cu aceasta suma. In mod normal, ar trebui sa inchidem relatia cu ei. Sunt dispus sa aloc intreaga suma in bugetul de anul viitor, si sa organizam o noua licitatie in iarna, pentru ca, la mijlocul anului viitor, sa fie finalizata constructia”, a declarat Uioreanu. “Constructorul a motivat ca nu se poate incadra in pret”, a mai spus acesta.
Gansca: „Nu sunt implicat in conducerea executiva a firmei” Ziar de Cluj a incercat sa obtina si un punct de vedere din partea firmei constructoare. Gicu Gansca, cel care detine firma de constructii, s-a delimitat de acest subiect.
“Nu sunt implicat in conducerea executiva, va rog sa discutati cu cei din conducerea executiva”, a declarat Gansca dupa mai multe insistente, spunand ca el este “un simplu inginer”.
In realitate, omul de afaceri controleaza SC Grup 4 Instalatii SA. Societatea are ca asociati persoanele juridice AG Colina SRL si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AG Colina SRL ii are drept asociati pe Gicu Agenor Gansca, Dana Rodica Gansca si Aurelia Galea. Gicu Gansca, magnat al constructiilor, acuzat pentru manipularea pietei de capital Gicu Agenor Gansca a fost judecat pentru acuzatia de manipulare a pietei de capital, insa in 2012 Curtea de Apel Cluj l-a achitat. Conform rechizitoriului, Gansca, administrator al mai multor societati, unele dintre ele cu profil de constructii, este acuzat de manipularea bursei de capital in forma continuata, dupa ce a cumparat pe baza unui antecontract de vanzare-cumparare actiuni la firma ACI Bistrita, iar ulterior a oficializat tranzactia pe bursa, pentru a-i da un aspect de legalitate. Gansca este implicat in afaceri diverse, toate derivand de la domeniul constructii. Prin societatea Sawa, acesta detine magazine prin care comercializeaza materiale de constructii, obiecte sanitare, electrocasnice etc. Cele mai importante companii unde detine actiuni sunt ACI Cluj si Grup 4 Instalatii. Cu actionariat tip lista, firma ACI Cluj este administrata de Ioan Aschilean, Horia Ciorcila, Dorel Goia, iar Gicu Gansca Agenor este un simplu actor. Firma de constructii Grup 4 Instalaii SA a fost o abonata a licitatiilor Consiliului Judetean Cluj, in mandatul lui Marius Nicoara. Grup 4 Instalatii SA a realizat majoritatea lucrarilor din parcul industrial Tetarom III. Anul trecut, societatea a avut o cifra de afaceri de 53 de milioane de lei. Gansca mai este actionar majoritar si la Trustul de Instalatii, Montaj si Constructii (TIM), societate care a fost asociata cu SC Grup 4 Instalatii SA in contractul de construire a internatului pentru elevii cu deficiente de auz.