Analiza

Doi bețivani și bătăuși de femei, pe scena politica romaneasca , se dau loviti

Scris de 369

Doi bețivani și bătăuși de femei: fostul jurnalist Silviu Mănăstire, care a ajuns peste noapte adjunctul lui Lucian Bode într-o funcție de conducere din PNL, și deputatul Dumitru Focșa, ajuns peste noapte parlamentar AUR, notează cotidianul.ro.

 • Silviu Mănăstire, „pe fondul consumului crescut de băuturi alcoolice”, cum se scrie în sentință, „a lovit-o pe intimată, în mod repetat, cu palmele peste față, a strâns-o de gât, împiedicând-o să respire, a împins-o peste o masă și a amenințat-o că o omoară”. În fapt, beat fiind, și-a lovit concubina, a strîns-o de gît și a amenințat-o cu moartea, motiv pentru care s-a și emis un ordin de restricție. La fel de grav este faptul că Mănăstire a avut același comportament agresiv și față de polițiștii care au venit la fața locului chemați de concubina sa.
 • Dumitru Focșa, tot sub influența băuturilor alcoolice, și-a agresat soția în fața fetiței pe care cei doi urmau s-o adopte. De frică, femeia a fugit în vecini, iar ulterior a părăsit domiciliul conjugal și a plecat la părinții săi, depunînd deja actele de divorț. Și în acest caz, bătăușul a fost potolit de polițiștii chemați de soție prin 112.

Așadar, avem doi politicieni, unul care bate la ușa consacrării (Mănăstire), celălalt ajuns deja parlamentar (Focșa). Amîndoi au comis aceleași fapte reprobabile: aflați în stare de ebrietate, și-au bătut cu sălbăticie consoartele și au fost potoliți de polițiștii chemați.

Cu toate acestea, partidele din care fac parte au avut atitudini complet diferite:

– AUR, partid acuzat în mod excesiv, mai ales de către PNL, de extremism, a luat imediat decizia de a-l da afară din partid pe bătăușul de femei

– PNL, partid istoric în care liderii s-au exprimat public împotriva violenței în familie, tace chitic, limitîndu-se la observații generale despre acest gen de violență ca și cînd n-ar fi auzit de cazul Mănăstire.

AMÎNDOI BĂTĂUȘII AU ARĂTAT CĂ NU AU NICI UN STROP DE CARACTER

Să vedem cum au reacționat și cei doi bătăuși în aceste zile, cînd amîndoi sînt în fiecare zi subiecte de presă cu faptele lor josnice. De remarcat faptul că unele publicații și televiziuni parcă nu au auzit decît despre deputatul AUR, de parcă Mănăstire le-ar fi complet necunoscut! Deh, e vorba despre Opoziție și Putere, nu?

 • Astfel, Dumitru Focșa (AUR) anunțase că, dacă partidul îi va cere, își va da demisia din Parlament: „Dacă conducerea AUR îmi va cere să-mi dau demisia din Parlamentul României, o voi face spre binele colegilor mei și al românilor care cred în AUR”. A doua zi, după ce a fost exclus din AUR, deputatul bătăuș s-a răzgîndit, cerînd acum să fie lăsat să se ocupe chiar el de rezolvarea problemei ce vizează violența în familie: „E timpul să lăsăm deoparte demagogia în favoarea unei dezbateri sincere și generarea de soluții relevante pentru stoparea violenței din familiile noastre. Căsnicia mea a fost afectată de violență, de aceea lăsați-mă să mă dedic acestei cauze din poziția de parlamentar”!
 • De ce a renunțat la demisia din Parlament? Pentru că dorea un coleg să-i ia locul! L-a linșat, zice deputatul, ca și cum de-aia și-a bătut nevasta: „Logica mea era, cînd am spus că voi demisiona din Parlament, să aşteptăm rezultatele anchetei. Juriul trebuia să ia o decizie, dar a luat-o înaintea demarării procedurii de cercetare penală. În acel juriu este o persoană care, din câte se aude, va candida pe listele de Constanţa, la alegerile parlamentare. Nu doresc să îi dau numele. A fost un linşaj mediatic. E regretabil”.

Da, deci ceilalți sînt de vină că și-a bătut soția, el nu are nici o vină și, ca atare, ar trebui să fie lăsat ca tocmai el să rezolve problema violenței în familie. Ca și cum problema hoției ar trebui să fie lăsată pe seama hoților!

Silviu Mănăstire se dovedește a fi confratele deputatului AUR. Reacția lui este la fel de halucinantă, demnă de comportamentul politicianului român de azi. Mănăstire s-a autosuspendat din funcția de secretar general adjunct al PNL, fără să-și pună problema cum a ajuns el peste noapte direct în conducerea partidului! Dar de ce să-și pună el această întrebare, din moment ce colegii săi nu îndrăznesc să zică nimic?

 • În aceste condiții, Silviu Mănăstire, în loc să-și toarne cenușă în cap, a trecut și el la atac! Prima victimă: Dan Tăpălagă de la „G4Media” și autorul articolului care a descoperit sentința prin care Mănăstire a fost obligat să stea la distanță de partenera sa de viață, pe care o bătuse:
 • După această amenințare clară, jurnalistul Mircea Toma, membru CNA, a sărit în apărarea colegilor de la G4Media, dar Silviu Mănăstire la taxat și pe el, violând chiar gramatica, scriind „ar fii culmea” în cel mai pur agramatism:

Ne-am fi așteptat la asemenea viol gramatical din partea deputatului AUR, nu de la un jurnalist care nu mai are loc în el de propria personalitate și care, dacă nu poate fi „Number One” în PNL, locul fiind ocupat de Rareș Bogdan, a visat măcar la „Number Two”, tîrît în PNL de Lucian Bode, căruia i-a mai fost consilier în 2012 în guvernul MRU!

Vă dați seama ce jurnaliști „independenți” erau ăștia, din moment ce acum și-au trădat principiile, considerînd mîine-poimîine că nu e nici o problemă să se întoacă în presă, desigur, tot ca jurnaliști „independenți? Așa cum a mai făcut Silviu Mănăstire după ce a revenit în presă și l-a avut ca invitat tocmai pe Lucian Bode:

Ce îți este și cu independența asta din presă? Cum te prinde, cum te rupe și, după zece minute, iar te prinde, iar te rupe, iar îți dă drumul prin curte!

Însă, oamenii sînt cum se vede că sînt. Dar partidele? Cum pot ele să mai apară în fața oamenilor și să se jure că vor face și vor drege, cînd, în fața unor fapte flagrante, ba închid ochii, ba bagă capul în nisip ca struțul?

Iată, de pildă, PNL, partid care l-a primit cu brațele deschise pe Silviu Mănăstire, deși știa că și în 2012, cînd era consilierul aceluiași Lucian Bode, al cărui adjunct a fost pînă mai ieri, cînd a izbucnit scandalul cu bătaia iubitei, a avut mari probleme cu declarația de avere.

În public, liderii partidului au fost mereu în prim-planul declarațiilor împotriva violenței în familie:

– Raluca Turcan este singurul lider al PNL care a avut o reacție față de cazul Mănăstire, și aceea foarte timidă: „Nicio astfel de faptă nu poate fi apărată. Este un fapt reprobabil și este o chestiune de decizie la vârful partidelor”! Dar la vîrful PNL parcă nici nu s-a auzit de cazul Mănăstire.

– Alina Gorghiu (PNL) n-a avut nici o reacție față de cazul Mănăstire, altfel s-a vrut portavocea protecției femeii în familie: „Violenţa domestică rămîne o realitate tristă pentru România anului 2022. Problema este mare şi combaterea fenomenului este dificilă. Nu se realizează de azi pe mîine! Dar prin extinderea instrumentelor de prevenţie şi control eficiente, victimele violenţei domestice, aparţinătorii, societatea vor fi mai în siguranţă”.

– Klaus Iohannis care a participat la simpozionul de la Senat moderat de Alina Gorghiu nu s-a pronunțat față de cel pe care și-l dorea „Number two”, deși la simpozion declarase: „violenţa împotriva femeilor, inegalitatea de gen şi discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute cu toate forţele”! La fel ca și în cazul plagiatului, cînd Ponta era infractor, dar Ciucă și Bode sînt cercetători onești, și în ceea ce privește violența în familie, după Iohannis, dacă bătăușul este liberal, nu se pune!

Pînă la urmă, iată că așa-zișii extremiști de la AUR au reacționat prompt și l-au dat afară din partid pe bătăușul de femei Dumitru Focșa! La PNL, liderii încă se mai gîndesc cum să mușamalizeze cazul Mănăstire, dacă nu cumva se va stinge de la sine.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 9 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 10 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 10 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 10 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 13 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 14 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 14 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE