Analiza

Munca remote și cursurile online transformă radical piața chiriilor. Clujul pierde teren în fața Bucureștiului în topul celor mai scumpe chirii

Munca ”remote”, la distanță, și educația realizată online au schimbat stilul de viață al multora, ceea ce a impactat major piața chiriilor. Cum oamenii s-au obișnuit cu „binele” de la începutul pandemiei, revenirea la birou sau în sala de curs nu a fost până acum completă, deși ar fi fost posibilă. Casa a devenit atât birou, cât și sală de lectură sau de predare, iar o conexiune stabilă de internet a ajuns singura condiție pentru a putea lucra sau învăța de oriunde.

Dezavantajate în acest nou context au fost orașele precum Clujul, care au pierdut o mare parte dintre clienții „tradiționali” de pe piața chiriilor: studenții români și străini și angajații proveniți din alte orașe, care au preferat să învețe și să lucreze din localitățile natale, ori, unii, chiar din Egipt, din Turcia sau din orice altă locație. Această nouă realitate este constatată de ultimul raport al Analize Imobiliare, realizat pentru trimestru II al acestui an:

„Datele centralizate de Analize Imobiliare relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mai scăzut comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate.

De remarcat este că cinci dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat scăderi la acest capitol – un avans având loc într-o singură situație. Diminuări ale interesului

pe acest segment de piață au avut loc, astfel, în Timișoara (-27%), Iași (-21%), Cluj-Napoca (-12%), Brașov (-12%) și, respectiv, București (-7%). Excepția de la regulă este

reprezentată de Constanța, unde interesul pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu 19% comparativ cu cele trei luni anterioare – fapt ce poate fi pus și pe seama unei majorări a cererii la început de sezon estival.”

Tendința, este, așadar, clară: cum telemunca poate fi efectuată de oriunde, românii preferă să lucreze de la Constanța, de pe malul Mării, decât din Cluj-Napoca, de pe „plaja lui Boc” de pe malul Someșului. Cifrele vorbesc concret despre asta:

„În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 37.100 de potențiali chiriași în T2 2021. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanța, cu 7.400 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Cluj-Napoca (cu 5.200), Timișoara (5.000), Brașov (cu 3.900) și, respectiv, Iași (cu 3.300 de potențiali clienți).”

Cu facultățile online, cu birourile închise și cu marile festivaluri sub semnul întrebării sau al posibilei infectări cu vechiul nou coronavirus, Clujul pierde teren pe piața chiriilor în fața altor orașe care le oferă chiriașilor prețuri mai mici și posibilități mai variate de petrecere a timpului liber.

Totuși, proprietarii „conservatori” din Cluj-Napoca acceptă cu greu realitatea pieței și țin cu dinții de prețurile piperate, preferând să stea cu apartamentele neînchiriate, decât să le dea mult mai ieftin. Scăderi de prețuri au fost consemnate la Cluj, însă necorelate cu scăderea masivă a cererii.

„În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în București, Iași și Constanța pot fi observate, în T2 2021, curbe de scădere vizibil mai pronunțate decât în celelalte trei mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Acest fapt ce poate fi explicat, în București și Constanța, prin tendința de majorare a cererii, iar în Iași, prin cea de aliniere a prețurilor la nivelul celorlalte mari orașe. În mod interesant, în celelalte trei mari centre regionale monitorizate constant de Analize Imobiliare, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, pretențiile proprietarilor care aveau locuințe disponibile spre închiriere s-au menținut mai mult sau mai puțin stabile comparativ cu trimestrul anterior.

Raportat la perioada similară a anului trecut, de remarcat este că trei dintre cele șase mari centre regionale supuse analizei au consemnat creșteri, în vreme ce, în celelalte trei, au avut loc scăderi. Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,5 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 5,1% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se află Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 6,6%), orașul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,5%), Brașov (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6%), Timișoara (6,2 euro pe metru pătrat, în scădere cu 3,2%) și, respectiv, Constanța (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,7% față de anul anterior)”, notează specialiștii imobiliare.ro.

Dacă, înainte de pandemie, Clujul se bătea de la egal la egal cu Bucureștiul la capitolul „cele mai scumpe chirii”, acum Capitala țării depășește la prețuri capitala Transilvaniei:

„În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 250 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună pentru una tricamerală”, scrie Analize Imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *