Din oras

Clujenii săraci din orașul bogat al lui Emil Boc

Cluj-Napoca nu mai este de mult timp un oraș accesibil. Viața este una extrem de scumpă, în special în ceea ce privește prețul locuințelor sau al chiriilor. Din acest motiv s-au dezvoltat atât de mult comunele limitrofe. Tinerii au fost nevoiți să se mute deoarece prea puțini își permit să achiziționeze o locuință în oraș. 

Primarul Boc, pentru care orașul pe care îl conduce este cel mai frumos și mai bogat a declarat recent că: „decât să fim toți săraci, prefer să fim mulți și bogați. Dorința mea este că dacă tot trăim, să trăim mult și bine, nu mult și sărac”. 

Însă dincolo de centrul orașului pe care Boc îl vede zilnic de la fereastra Primăriei există cartierele sufocate de blocuri și mașini unde parcurile sunt o raritate, există străzi de pământ, există Pata Rât. Există pensionari săraci și există clujeni care nu lucrează în IT și care nu sunt dezvoltatori imobiliari. Există sute de părinți care nu își permit o creșă privată pentru copiii lor. Pentru ei Clujul este adesea un oraș prea scump. 

Dar există și clujeni foarte săraci, peste 5000, care așteaptă să primească anual de la Primărie cele două tichete sociale pentru alimente în valoare de 100 de lei fiecare. 

O statistică a clujenilor foarte săraci poate fi extrasă din serviciile oferite de Primărie pentru aceste categorii de persoane:

  • Tichete sociale acordate in cadrul programului social „Alimente” (5.400 beneficiari in medie in fiecare an). 
  • Programul pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pentru sezonul rece (in fiecare an au beneficiat de acest ajutor aproximativ 1.600 de persoane). 
  • Cantina de ajutor social (numar mediu lunar de 132 beneficiari de masa gratuita si 103 beneficiari de masa cu plata unei contributii de 30%). 
  • Servicii stomatologice gratuite pentru clujenii cu venituri reduse (587 persoane au beneficiat). 
  • Programul Scoala dupa Scoala – o noua sansa pentru copiii defavorizati (in fiecare an, cel putin 160 de elevi beneficiari). 
  • Rechizite gratuite pentru elevii clujeni din familii cu venituri reduse – peste 450 de elevi beneficiari in fiecare an. 
  • 2.098 tablete pentru elevii care provin din familii care nu detin calculator, laptop sau tablete. 
  • Programul de ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau aflate in risc de marginalizare si excluziune sociala (pana in prezent avem 228 de beneficiari – dosare aprobate). 

Și să nu uităm de Pata Rât. Sute de persoane trăiesc la limita sărăciei în containere improvizate lângă groapa de gunoi. Chiar dacă este cea mai mare pată pe imaginea ce se vrea imaculată a primarului Boc, pentru ei nu s-a găsit nicio soluție. Anual sunt depuse peste 400 de cereri pentru locuințe sociale pe care Primăria nu are cum să le onoreze. 

Aceștia sunt clujenii foarte săraci, însă nu există o statistică a acelor clujeni care câștigă doar salariul minim și care abia se descurcă de la o lună la alta. Ei sunt mai mulți decât acei clujeni bogați amintiți de primarul Emil Boc. Însă la fel cum în ultimii 16 ani Boc a fost în special primar pentru centrul orașului sau la evenimente și festivaluri unde zâmbea fericit în poze, tot așa îi aminteșe pe acei clujeni bogați și îi ascunde pe clujenii săraci care pot să dăuneze imaginii sale.  

În 2010 un jurnalist elvețian descria Clujul ca și un oraș al contrastelor cu o prăpastie foarte mare între cei săraci și cei bogați. 

„În centru există locuri frumoase; pe parcursul anului studenţesc trăiesc aici aproximativ 100.000 de studenţi. Dar cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia. În faţa unui bloc sărăcăcios, poţi vedea un câine care zace mort pe stradă şi un morman de gunoi. Câţiva copii se joacă, alergând după fluturi printre nişte deşeuri de automobile părăsite”, nota jurnalistul elvețian.

După 11 ani acele diferențe între centru și cartiere încă sunt vizibile. Abia anul acesta Boc a anunțat că se vor face investiții și în cartiere pentru a schimba imaginea gri, rămasă din perioada comunistă. Însă Boc a promis multe în 16 ani de când este primar și totuși tot numai centrul orașului a fost modernizat și colorat frumos. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *