Din oras

Clujenii săraci din orașul bogat al lui Emil Boc

Scris de 14,922

Cluj-Napoca nu mai este de mult timp un oraș accesibil. Viața este una extrem de scumpă, în special în ceea ce privește prețul locuințelor sau al chiriilor. Din acest motiv s-au dezvoltat atât de mult comunele limitrofe. Tinerii au fost nevoiți să se mute deoarece prea puțini își permit să achiziționeze o locuință în oraș. 

Primarul Boc, pentru care orașul pe care îl conduce este cel mai frumos și mai bogat a declarat recent că: „decât să fim toți săraci, prefer să fim mulți și bogați. Dorința mea este că dacă tot trăim, să trăim mult și bine, nu mult și sărac”. 

Însă dincolo de centrul orașului pe care Boc îl vede zilnic de la fereastra Primăriei există cartierele sufocate de blocuri și mașini unde parcurile sunt o raritate, există străzi de pământ, există Pata Rât. Există pensionari săraci și există clujeni care nu lucrează în IT și care nu sunt dezvoltatori imobiliari. Există sute de părinți care nu își permit o creșă privată pentru copiii lor. Pentru ei Clujul este adesea un oraș prea scump. 

Dar există și clujeni foarte săraci, peste 5000, care așteaptă să primească anual de la Primărie cele două tichete sociale pentru alimente în valoare de 100 de lei fiecare. 

O statistică a clujenilor foarte săraci poate fi extrasă din serviciile oferite de Primărie pentru aceste categorii de persoane:

 • Tichete sociale acordate in cadrul programului social “Alimente” (5.400 beneficiari in medie in fiecare an). 
 • Programul pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pentru sezonul rece (in fiecare an au beneficiat de acest ajutor aproximativ 1.600 de persoane). 
 • Cantina de ajutor social (numar mediu lunar de 132 beneficiari de masa gratuita si 103 beneficiari de masa cu plata unei contributii de 30%). 
 • Servicii stomatologice gratuite pentru clujenii cu venituri reduse (587 persoane au beneficiat). 
 • Programul Scoala dupa Scoala – o noua sansa pentru copiii defavorizati (in fiecare an, cel putin 160 de elevi beneficiari). 
 • Rechizite gratuite pentru elevii clujeni din familii cu venituri reduse – peste 450 de elevi beneficiari in fiecare an. 
 • 2.098 tablete pentru elevii care provin din familii care nu detin calculator, laptop sau tablete. 
 • Programul de ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau aflate in risc de marginalizare si excluziune sociala (pana in prezent avem 228 de beneficiari – dosare aprobate). 

Și să nu uităm de Pata Rât. Sute de persoane trăiesc la limita sărăciei în containere improvizate lângă groapa de gunoi. Chiar dacă este cea mai mare pată pe imaginea ce se vrea imaculată a primarului Boc, pentru ei nu s-a găsit nicio soluție. Anual sunt depuse peste 400 de cereri pentru locuințe sociale pe care Primăria nu are cum să le onoreze. 

Aceștia sunt clujenii foarte săraci, însă nu există o statistică a acelor clujeni care câștigă doar salariul minim și care abia se descurcă de la o lună la alta. Ei sunt mai mulți decât acei clujeni bogați amintiți de primarul Emil Boc. Însă la fel cum în ultimii 16 ani Boc a fost în special primar pentru centrul orașului sau la evenimente și festivaluri unde zâmbea fericit în poze, tot așa îi aminteșe pe acei clujeni bogați și îi ascunde pe clujenii săraci care pot să dăuneze imaginii sale.  

În 2010 un jurnalist elvețian descria Clujul ca și un oraș al contrastelor cu o prăpastie foarte mare între cei săraci și cei bogați. 

„În centru există locuri frumoase; pe parcursul anului studenţesc trăiesc aici aproximativ 100.000 de studenţi. Dar cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia. În faţa unui bloc sărăcăcios, poţi vedea un câine care zace mort pe stradă şi un morman de gunoi. Câţiva copii se joacă, alergând după fluturi printre nişte deşeuri de automobile părăsite”, nota jurnalistul elvețian.

După 11 ani acele diferențe între centru și cartiere încă sunt vizibile. Abia anul acesta Boc a anunțat că se vor face investiții și în cartiere pentru a schimba imaginea gri, rămasă din perioada comunistă. Însă Boc a promis multe în 16 ani de când este primar și totuși tot numai centrul orașului a fost modernizat și colorat frumos. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE