Din oras

Mult zgomot pentru nimic. Cardul de sănătate nu e obligatoriu

17.000 de clujeni nu au card național de sănătate și cu toate acestea pot beneficia de tratament și consultații.

Teoretic, din 1 septembrie 2015 cardul național de sănătate a devenit obligatoriu la orice consultație, internare sau rețetă. Medicii de familie ne explică ce facem dacă nu avem acea bucată de plastic.

La un an și două luni de când cardul de sănătate este obligatoriu, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj se regăsesc la această dată 16,818 de carduri. Potrivit purătorului de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav, 1,634 de carduri sunt pentru asigurații CASAOPSNAJ și urmează să fie distribuite în județul Cluj. “Restul de 15,154 de carduri naționale de sănătate sunt ale asiguraților CAS Cluj. Acestea nu au putut fi distribuite prin serviciile poștale, întrucât persoanele nu au fost găsite la domiciliu și ulterior nu s-au prezentat la oficiul poștal pentru a-și ridica aceste carduri”, a completat Crina Grozav.

Ce fac dacă nu am card, dar sunt asigurat?

Pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sunt prezentate modurile în care asigurații trebuie să procedeze, dacă nu le-au fost emise cardurile de sănătate. Asigurații care nu au primit cardul de sănătate, pot beneficia de servicii medicale fără acesta, iar cei care îl refuză din motive personale, religioase trebuie să depună o cerere la CAS, pe baza căreia vor primi o adeverință valabilă 3 luni de zile. În cazul în care asiguratul pierde cardul de sănătate, se eliberează un card duplicat în urma depunerii unei cereri și se va achita contravaloarea serviciilor poștale, 15,50 lei.

“După ce am așteptat o oră la coadă, aveam impresia că totul stă pe loc”

Emiterea acestor carduri naționale de sănătate este gratuită, oamenii urmând să îl primească prin poștă. În cazul în care poștașul nu găsește destinatarul acasă, poștașul trebuie să revină și abia apoi cardul este depus la Casa de Asigurări de Sănătate, de unde asiguratul are obligația să îl ridice. Acest lucru a fost nevoit să-l facă și Adrian Cozma, un clujean care a trebuit să treacă pe la ghișeele de la CAS Cluj pentru a intra în posesia cardului. “După câteva luni, când speram că agitația de la ghișee s-a terminat, mi-am făcut timp să trec pe la CAS Cluj și să-l ridic. Am ajuns în jur de ora 10 și era deja coada formată. După ce am așteptat o oră, aveam impresia că totul stă pe loc și am renunțat. Am fost sfătuit de o doamnă care aștepta și ea la rând că trebuie să vin la 6-7 dimineața ca să nu am așa mult de așteptat”, ne-a spus clujeanul. Faptul că de la 1 septembrie 2015 cardul național de sănătate este obligatoriu pentru orice consultație sau rețetă l-a făcut pe Adrian să se întoarcă la ghișeu după un timp. De această dată, a rezistat aproximativ 15 minute, după care a plecat demoralizat și împăcat cu gândul că poate să se descurce și fără card. “Între timp aștept să se întâmple o magie și să găsesc cardul în poștă, printer facturi”, a completat Adrian Cozma.

Poți merge la medicul de familie dacă nu ai cardul de sănătate?

Introducerea cardului național de sănătate a fost un subiect dezbătut intens încă de la început. S-a vorbit despre cozile interminabile la care sunt nevoiți  oamenii să stea pentru acest card, dar și despre faptul că de multe ori cardul s-a blocat atunci când pacientul a ajuns în cabinetul medicului de familie pentru o consultație. Ce se întâmplă însă dacă mergi la medic și nu ai acest card? Cluj 100% a luat legătura cu Richard-Călin Florescu, medic de familie în Cluj-Napoca. Acesta ne-a declarat că în ajutorul pacienților care vin fără card la cabinet este platforma lansată de CNAS, PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate. “Această platformă ne ajută să ne dăm seama dacă pacientul este asigurat, chiar dacă nu are cardul național de sănătate sau adeverință de la CAS. Consider că este o metodă utilă pentru a nu pune pacienții pe drumuri. Este o platformă online, în care introducem datele pacientului și obținem o foaie înlocuitoare a cardului, prin listarea unei pagini”, ne-a explicat medicul de familie. Întrebat dacă a întâlnit cazuri în care bolnavii să nu știe de cardurile de sănătate, medicul Florescu ne-a spus că “toți pacienții care au venit la cabinet știau despre cardul de sănătate, doar că mulți dintre ei nu au fost la sediul CAS Cluj să îl ridice, majoritatea motivând că nu au avut timpul necesar”.

Cum se acționeză în cazul unor urgențe?

Sistemul Medical de Urgență din România este gratuit. În cazul unor urgențe, pacientului i se face consultația și este tratat fără să i se ceară cardul național de sănătate. “Atunci când o persoană solicită ajutor de urgență, echipajul de pe salvare îi acordă îngrijirile medicale fără să solicite cardul de sănătate. Consultația și rețeta se eliberează gratuit”, a spus Richard-Călin Florescu. Acesta a mai precizat faptul că nu consideră cardul național de sănătate un obstacol în tratarea bolnavilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *