Justitie

UniCredit Bank, amendată de CJPC Cluj pentru că a luat cu japca alocația pentru copii

UniCredit Bank a fost amendată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj pentru că a debitat, din iunie 2016, sumele provenite din alocația pentru copii ale unui clujean care a luat credit de la această bancă. Mai mult, creditul a fost ”externalizat” către Kruk din iulie 2013, arată clujust.ro.

Clujeanul Cosmin Beldean a observat în toamnă că-i dispar din cont până și alocațiile pentru copii și s-a plâns la CJPC Cluj.

”SC Unicredit si-a insusit suma de 3150 ron nejustificat, suma ce reprezinta alocatia de stat pentru cresterea copilului aferenta perioadei 16.12.2011- prezent. Precizez ca aceasta suma de bani in cuantum de 3150 a fost sustrasa conf. extrasului de cont si convertita in USD si retinuta pentru anumite comisioane inventate si de care nu am cunostinta si nu sunt prevazute in contractul de credit”, se arată în sesizare.

În răspunsul venit cu o zi înainte să expire termenul legal, Comisariatul a dispus amendarea UniCredit Bank pentru practici comerciale incorecte. Practic, Protecția Consumatorilor a constatat că banca a sustras pe nedrept alocațiile de creștere a copilului, încălcând legea.

”Pentru debitarea automată a sumelor provenite din alocația pentru copii, pentru plata diverselor comisioane sau plăți, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în baza prevederilor art.15 alin.1 din Legea 363/2007 și în baza prevederilor art.15 indice 1 din Legea 363/2007 s-a dispus măsura restituirii sumelor debitate automat cu destinație alocație pentru copii începând cu luna iunie 2016. Totodată, singurul cont care poate fi debitat automat este cel aferent creditului, restul conturilor pot fi debitate automat doar cu acordul scris al dvs. Menționăm că operatorul economic de servicii financiare își rezervă dreptul de a ataca în instanță sancțiunea contravențională și măsura dispusă.

Reclamația se consideră întemeiată. Vă mulțumim pentru încrederea acordată instituției noastre”, se arată în răspunsul CJPC din 18 octombrie.

Art. 15. alin (1) din Legea 363/2007 – Utilizarea de către comercianţi a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 30.000 de lei.

Cosmin Beldean spune că, saptămâna viitoare, avocata lui va depune o plângere penală pe motiv că banca a băgat un credit performant într-un pachet de credite neperformante și l-au externalizat către KRUK, fără să-l informeze, încă din 2013.

”Și s-au semnat acte adiționale fara ca KRUK sa apară ca și a treia parte implicată. Și, culmea, nu exista credit restant”, susține omul.

La solicitarea lui, UniCredit Bank i-a comunicat, în 2 noiembrie, că ”facilitatea deținută de dvs. în baza contractului de credit nr….. a fost externalizată la agenția Kruk în calitate de mandatar al UniCredit Bank SA în vederea recuperării debitului restant”

Așadar, după ce instanțele de judecată au decis că creanțele cesionate nu pot fi executate silit, banca spune că a ”externalizat” demersurile de colectare, nu că a cesionat creanța.

Beldean a apelat la Clujust.ro pentru ”a informa si restul cetățenilor care nu sunt la fel de vigilenți si care sunt furați de către bănci”.

Foto: economica.net, clujust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *