In vizor

Montarea antenelor buclucașe de telecomunicație în turnul Catedralei Armenești din Gherla continuă: un monument istoric de valoare națională si universală, locul ideal pentru iradierea populației

Un nou episod a fost înregistrat în această săptămână in cazul antenelor de telecomunicație amplasate în turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla, unde a fost montat un echipament în acest sens. Deocamdată, din datele pe care le deținem, operatorul de servicii de telecomunicații nu deține o autorizație de construcție. 

În urma sesizărilor depuse la Primăria Municipiului Gherla și la alte autorități s-a ajuns la obținerea unui certificat de urbanism de către operatorul de telecomunicații, care impunea printre altele și un Plan Urbanistic de Detaliu ce ar fi trebuit să fie analizat și de către Agentia de Protecție a Mediului. Din păcate, pe site-ul instituției nu există detalii în acest sens. Planul Urbanistic de Detaliu presupunea și o dezbatere publică care, de asemenea, nu a fost anunțată pe site-ul municipalității, dar nici intenția operatorului de a obtine PUD și autorizația de construcție necesare în acest caz.

În privința amplasării antenelor de telecomunicație în turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla, care este monument istoric clasat în grupa „A” – monumentele istorice de valoare națională și universal, a fost inițiată și o inițiativă cetățenească pentru reglementarea situației din teren.

Am încercat să obținem, fără succes, un punct de vedere a municipalității gherlene.

Așteptăm, totodată, o reacție oficială și din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia în acest caz.

Zvonurile despre montarea unor asemenea antene au apărut încă din vara anului trecut, chiar dacă reprezentanții Primăriei Gherla susțineau că nu știau nimic despre asemenea lucrări. 

CITEȘTE ȘI: Turnul Catedralei Armenești din Gherla, numa’ bun pentru antene de telecomunicații

În toamna anului trecut am încercat să obținem un punct de vedere din partea președintelui Uniunii Armenilor din România, filiala Gherla, Ioan Esztegar, care a fost evaziv în răspunsul pe care ni l-a oferit. 

CITEȘTE ȘI: Antene de „telecomunicație cu divinitatea” în turnul Catedralei Armenești din Gherla?

Referitor la faptul că lucrările au loc într-o Catedrală care este monument istoric, Ioan Esztegar a susținut că aceste acțiuni nu reprezintă nici un pericol și nu prejudiciază în nici un fel arhitectura lăcașului de cult.

Lăcașul de cult este monument istoric clasat în grupa „A” – monumentele istorice de valoare națională și universal.

Reprezentanții Primăriei Gherla au confirmat atunci că în cauză au fost depuse sesizări de către cetățenii municipiului Gherla.

CITEȘTE ȘI: Manole noaptea construia, iar Dorel ziua masca: 4 antene de telecomunicații au fost montate în turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla

De asemenea, în cursul lunii decembrie în această cauză a intervenit și Inspectoratul de Stat în Constructii, prilej cu care s-a dispus sistarea lucrărilor până la clarificarea situatiei, după care operatorul de telecomunicații a trimis o adresă Primariei în privința suspendării lucrărilor din turnul Catedralei, tot până la clarificarea situației. Începand din ianuarie, în ciuda acestui fapt, s-au înmulțit semnele, conform cărora, activitatea în turn ar continua nestingherită.

Și în această săptămână localnicii au observat continuarea lucrărilor în turnul Catedralei unde a fost montat un echipament în acest sens. 

Conform beneficiului îndoielii, pe acest subiect figurează, concomitent, studii contrare. Efectele, bineînțeles, există. Studiile în privința poluării electromagnetice, realizate periodic, demonstrează caracterul nociv al acestor antene pentru sănătatea populației.

În același timp, alte studii, reflectă o realitate contrară: conform acestora din urmă, poluarea nu există sau poate fi încadrată în parametri accepatbili, astfel încât nu aduc atingere sănătății utilizatorilor de telefoane mobile ori cetățenilor care locuiesc în imediata apropiere a unor antene de telecomunicație.

„Ce putem demonstra referitor la radiațiile specifice acestor antene? Faptul că există radiații nonionizante este recunoscut din anul 2011, în categoria 2B, deci posibil cancerigene. Dar ”posibil” cancerigene, se afirmă în aceste studii. Cert este că oricând se poate contraargumenta. 

Iar una dintre aceste poziții este foarte bine susținută, întrucât beneficiază de un fond financiar considerabil”, a precizat Adrian Vornicu, specialist poluare electromagnetică din cadrul Asociației pentru Protecția Consumatorului România. 

Din punct de vedere legal, antenele GSM se instalează numai cu aprobări de la Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi cu aviz sanitar din partea Direcţiei de Sănătate Publică. 

Deocamdată, din datele pe care le deținem, operatorul de telecomunicații nu are o autorizație de construcție în acest sens. Nu există detalii pe acest subiect nici pe site-ul Agenției de Protecție a Mediului.

Ulterior, pentru amplasarea unui releu sau a unei antene, trebuie autorizaţie de construire emise de către primari şi preşedinţii consiliilor judeţene. 

După instalarea antenelor se va măsura periodic nivelul de radiaţii de către IGCTI sau alte organizaţii recunoscute şi interpretate de Direcţia de Sănătate Publică. 

Nu este permisă amplasarea antenelor pe şcoli, grădiniţe, spitale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *