La unul dintre workshopurile unui grup de consilieri maritali pe tema relatiei de cuplu, lumea a izbucnit in ras cand cineva a mentionat o experienta cunoscuta tuturor : “sindromul pipaielii din baie”:
Sotul inocent se duce la baie sa ia ceva si da peste sotia lui care tocmai iesea, goala, de sub dus. Privelistea delicioasa neasteptata il face sa puna mana si sa pipaie (si cu maini reci!) – cu afectiune, dar luand-o prin surprindere pe partenera. Ea, care nu se considera deloc sexy, tipa si fuge ca din gaura de sarpe. Barbatul poate trata episodul cu umor (“Merita macar sa incerc!”) sau se poate simti descurajat si respins.
Pentru majoritatea cuplurilor, este doar un motiv de facut haz, dar poate deveni si o metafora a modului in care merg lucrurile in dormitor – problema gasirii momentului potrivit pentru un “contact” adevarat.
Barbatii trebuie sa stie ce inseamna momentul potrivit daca vrea sa fie un bun amant.Trebuie sa asculte si sa fie atent la semnalele subtile, sa descopere/sesizeze acele indicii de tipul “poate”, care nu sunt nici “da”, nici “nu”, ci doar un fel de a spune “Convinge-ma!”. El poate sa aiba incredere in sine, sa poata depasi eventualele obstacole, unele reale (suna soacra la intrare!!), altele doar facand parte din “joc”. De asemenea, trebuie sa-si respecte partenera, sa inteleaga un “NU”, care inseamna “nu” si sa se opreasca.
Femeia, la randul ei, trebuie sa fie onesta si sa nu-si foloseasca atractivitatea sexuala ca pe o forma de putere. Echilibrul e foarte delicat. Daca o femeie are incredere in forta ei de atractie, in dreptul ei de a astepta ca toate conditiile sa fie indeplinite, atunci ea poate organiza momentul astfel incat sa se bucure, alturi de barbat, de o eliberare senzoriala deplina.
Amandoi partenerii invata ca sexul e un joc al vanatorului si vanatului, un fel de “v-ati ascunselea”, un joc placut si dulce al seductiei si abandonului.
Uneori rolurile se inverseaza. Hormonii pot intervene si aici; pe masura ce femeile inainteaza in varsta, nivelul lor de testosteron creste, astfel ca pot deveni mai asertive, mai dornice din punct de vedere sexual. Dupa cum, pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, nivelul lor de testosteron scade, ceea ce-i poate face mai putin agresivi.
Atunci cand fac dragoste, oamenii sunt, la inceput, copilarosi si chiar pusi pe glume. Dragostea e jucausa. Indragostitii din viata de zi cu zi sunt ca niste copii mici: chicotesc, rad, se iau peste picior, se harjonesc, se vaneaza, sunt liberi, descatusati. Urmarirea, respingerea aparenta, reluarea vanatorii, abandonul neasteptat, toate aceste alcatuiesc un ciclu peren. Pe masura ce “jocul” se incinge, tensiunea atinge cote aproape insuportabile. Cu cat e mai mare tensiunea acumulata, cu atat descarcarea emotionala si fizica va fi mai puternica. Cu atat sansa de a spulbera armura emotionala si de a-ti deschide inima la universal celuilalt si unul altuia este mai mare.
Si inca intotdeauna e loc de mai bine! Oricat de buna vi se pare dragostea pe care o faceti acum, cu cat va cunoasteti mai bine si capatati experienta impreuna, cu atat ea devine mai buna! A face dragoste e asemenea unei conversatii, in care corpurile sunt limbajul. Mai mult: pe masura ce dragostea se adanceste, nu numai corpurile, ci si sufletele voastre incep sa se armonizeze.