Din oras

Mitropolitul Clujului a transformat dezbaterea Berariei Culturale intr-un promo pentru Intalnirea Tinerilor Ortodocsi

IPS Andrei Andreicut, mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, invitatul dezbaterii Berariei Culturale, organizata la Casino ieri seara, nu a avut o prezenta interactiva cu publicul. Anuntata ca fiind o dezbatere, cei din public au putut pune o singura intrebare mitropolitului. El a tinut un discurs de o jumatate de ora, in care a promovat, practic, evenimentul organizat in acest sfarsit de saptamana la Cluj-Napoca, Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa. IPS Andrei a aratat ca tinerii sunt salvarea unei Europe aflata intr-o criza profunda.

“Aceasta intalnire a fost gandita in conjunctura in care Clujul este Capitala Europeana a Tineretului. La urma urmei, tinerii crestini in general au un cuvant de spus in ceea ce priveste viitorul Europei si viitorul lumii. Din punct de vedere spirtual si nu numai, Europa a intrat intr-o criza profunda. Si atunci cine poate revigiora Europa? Generatia de maine, tinerii nostri pe care dorim sa-i educam in acest spirit, sa fie in stare sa aduca Europei intregi un duh nou, o seperanta noua, un optimism pe care si l-a pierdut”, si-a inceput acesta cuvantarea.

In viziunea mitropolitului, reabilitarea societatii nu poate fi facuta altfel decat educandu-i pe cei tineri.

“Noi ne contaminam la ei de curaj, pentru ca, poate, noi cu anii am fost covarsiti de greutati. Ei sunt cu sufletul tanar si predispusi si capabili sa faca lucruri folositoare pentru Romania, pentru toata Europa si pentru toata lumea”.

“Noi, cei maturi, suntem chemati si sa facem, dar si sa-i invatam pe cei tineri, pentru ca, daca nu facem lucrul acesta, nu ne vom chema mari in imparatia Cerurilor.  Sfantul Pavel, unul dintre mucenicii Mantuitorului, li se adreseaza tinerilor si noua, celor ce am ramas cu sufletul tanar, intr-un mod in care vom realiza ca in aceasta Europa imbatranita din punct de vedere spiritual si al moravurilor, aerul de prospetime si de seriozitate il pot aduce tot cei tineri, cei tineri cu varsta sau cei tineri cu sufletul”.

Mitropolitul s-a folosit de prezenta sa la dezbatere pentru a prezenta programul evenimentului din acest sfarsit de saptamana, Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa. El a multumit autoritatilor pentru sprijinul financiar acordat evenimentului – aproape 600.000 de lei din partea Primariei Cluj-Napoca si a Consiliului Judetean Cluj.

Apoi, IPS Andrei a citit cateva fraze din discursul pe care il va sustine in fata tinerilor, in acest sfarsit de saptamana:

“Batrana noastra Europa, maica civilizatiei, din punct de vedere spiritual a intrat in deriva, plamadita la sanul bisericii. In ce priveste viata duhovniceasca, a devenit foarte anemica. Si nu numai in ce priveste viata duhovniceasca, dar si din punct de vedere demografic, este in regres. Cine o va redresa? Tineretul crestin, credem noi, pentru ca tinerii sunt in plina putere creatoare si au idealuri. Pe ei nu i-a blazat viata. Sfantul Pavel scria tanarului sau ucenic Timotei: <>. S-ar putea spune ca aceste afirmatii s-au facut in alte vremuri si ca nu mai sunt actuale. Eu spun contrariul: Isus Hristos ieri si azi si in veci este acelasi”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *