Din oras

IPS Andrei Andreicut: "Eu cred ca Biserica nu are nevoie de reforme!"

Nu este nevoie de reforme in Biserica Ortodoxa Romana pentru o reala apropiere de oameni, nu este nevoie de adaptare la vremurile actuale. Aceasta este crezul  IPS Andrei Andreicut, mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, exprimat in cadrul dezbaterii de la Beraria Culturala de la Casinoul din parcul Central. 

Pozitia a fost prezentata si argumentata ca raspuns la singura intrebare care a putut fi adresata din public in cadrul evenimentului, legata de felul in care IPS vede o reforma a bisericii care sa apropie mai mult institutia de oameni. 

„Eu cred ca Biserica nu are nevoie de reforme, ci crestinii care formeaza Biserica ar trebui sa devina foarte, foarte seriosi. Pentru ca, recunoastem lucrul acesta, am devenit caldicei si nu mai traim in mesajul Evangheliei lui Hristos cum ar trebui. Reforma ar trebui facuta in sensul acesta: sa devina crestinii foarte seriosi si sa-si traiasca Evanghelia pe care, teoretic, zic ca o accepta, dar, practic, nu o pun in lucrare.”, a precizat mitropolitul. 

Inaltul prelat si-a argumentat pozitia relatand o modalitate in care parintele Staniloaie, pe care il descrie ca fiind cel mai mare teolog al nostru, vedea lucrurile „in acest sens in care va raspund si in sensul intrebarii pe care mi-ati pus-o”. 

„Zicea parintele Staniloaie asa: Inchipuiti-va un cerc foarte foarte foarte mare. Pe circumferinta lui sunt asezati toti oamenii din lume. De la fiecare om, inspre centru, unde sta Hristos pleaca cate o raza. Oamenii sunt liberi sa se deplaseze inspre Hristos sau, invers, sa se indeparteze chiar de cerc. Si zice parintele Staniloaie: pe masura ce oamenii merg inspre centru, inspre Hristos, pe raza lor, se apropie si de ceilalti semeni si lucrul acesta ar fi extraordinar. Pe masura ce oamenii se apropie de Hristos, se apropie si de ceilalti. Aceasta e tot in sensul spuselor lui Hristos ca „flamand am fost si mi-ati dat sa mananc, insetat am fost si mi-ati dat sa beau, gol am fost si m-ati imbracat, bolnav am fost si m-ati cercetat, strain ati fost si m-ati primit”. Eu cred ca de lucrul acesta are nevoie Biserica: de revenirea crestinilor la o viata serioasa, nu la una caldicica, nu la un crestinism teoretic. Nu oricine zice Doamne-Doamne va mosteni Imparatia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui se va mantui”, a rostit mitropolitul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *