Din oras

MITĂ CU TERMOFICAREA: Clujenii scot din buzunare 1 milion euro pentru subvențiile firmei de termoficare a administrației locale

Astăzi, în cadrul ședinței de consiliu local a Primăriei Cluj Napoca se va vota subvenționarea Termoficare Napoca S.A., firma administrației locale, cu suma de 5 milioane de lei. Azi mâine OSĂ aflăm dintr-un material publicitar (dar nemarcat ca atare) că Termoficare Napoca SA este cea mai eficientă firmă de termoficare ale 20-lea an la rând din România. Cele 5 milioane de lei, oricum am lua-o, ajutor pentru cazuri sociale șamd, sunt, de fapt un fel de mită electorală mascată. Mai ales în Cluj-Napoca, oraș în care viața este cu 25% mai scumpă ca în alte orașe, din cauza Urbansimului de Cumetrie, ”antoaldelor” de tot fel șamd. E un fel de: eu te sărăcesc, eu de subvenționez.

”Decontul preliminar pentru calculul compensației pentru trimestrul III al anului 2022 este în valoare de 9.379.602 lei. În anul 2022, compensația aferentă trimestrului I a fost în valoare de 1.463.910 lei, sumă care a fost achitată în aprilie. Compensația aferentă trimestrului II a fost în valoare de 6.864.992 lei și a fost achitată în august.

Aceste sume s-au încadrat în prevederile bugetare. Pentru trimestrul III al al anului 2022, compensația solicitată este în sumă de 9.379.602 lei. Raportul asupra compensației pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sisteme centralizate este însoțit de decontul preliminar pentru calculul compensației.

În vederea încadrării în bugetul local pe anul 2022, din suma de 9,3 milioane de lei solicitată de către societatea Termoficare Napoca SA pentru compensația aferentă trimestrului III, suma care poate fi asigurată din bugetul local este 5.000.000 lei”, se arată în hotărârea de consiliu ce va fi supusă aprobării.