General

Clujenii de la Deltamed au intrat în lumea bună a Serviciilor

Compania clujeană Deltamed, supranumită ”fabrica” de ambulanțe, care are încheiate contracte de milioane de euro cu IGSU, instituția de tip feudă condusă de Raed Arafat, a reușit să intre în lumea bună a Serviciilor. Conform unui material publicat de Gazeta de Cluj, Deltamed a încheiat un contract cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), una dintre falangele SRI.

La sfârșitul lunii trecute, STS a admis o singură ofertă în licitația pentru contractul denumit ”Rezilienta infrastructurii de servicii de tip ISP a STS” – lot 4 autolaborator mobil sudura fibra optica”. Oferta a venit din partea firmei clujene Deltamed cu care STS a încheiat contractul în valoare de 2.729.040 lei, fără TVA.

În cadrul aceleiași licitații (”Rezilienta infrastructurii de servicii de tip ISP a STS”) au mai semnat contracte și alte două companii: Metaminds SRL, LOGIC COMPUTER SRL și CELESTA COMEXIM S.R.L.

Societatea Metaminds este reprezentată de Andrei Cruceru, fost director în cadrul integratorului IT Asesoft din Ploieşti, afacerea deputatului fugar Sebastian Ghiță.

Fostul angajat al lui Ghiță controlează și societatea Nova Tech Integrated Solutions SRL care, alături de Siveco, a câștigat un contract scos la licitație de Serviciul Român de Informații.

Firma Logic Computer îi are ca asociaţi pe Păun Ionuț Cristian, Dumitrache Laurenţiu şi Constantin Nica, ultimii doi fiind și administratori ai societății. Compania este din București, dar și un sediu în Cluj Napoca.

Firma clujeană Deltamed este celebră prin faptul că primește multe dintre contractele IGSU și instituții din cadrul Ministerului Sănătății. Spre exemplu, majoritatea ambulanțelor, multe dintre mașinile SMURD și cele de pompieri sunt livrate de cei de la Deltamed. De asemenea, există o relație de prietenie între Raed Arafat și Dan Vasile Gorgan, omul de afaceri clujean care are 80% din acțiunile Deltamed. Ceilalți acționari ai firmei clujene sunt Gavrila Georgeta Daniela (10%), Osan George Mihai și Osan Dan Ioan, fiecare având câte 5% din firmă.

Umbrela Deltamed

În spatele Deltamed se află o întreagă rețea de societăți conectate între ele care câștigă licitații publice.

Pe piața contractelor publice din Sănătate,  există o serie de informații despre faptul că nu doar Deltamed câștigă licitații pe bandă rulantă, ci și alte societăți controlate de angajați sau foșți angajați ai companiei lui Gorgan.

SC Mediserv are ca obiect de activitate ”Comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate”. Firma aparține soților Corpadean Lăcrămioara și Marius, dar până acum câțiva ani firma a fost a lui Horațiu Lucian Groza. Cel din urmă este patronul Power Medical, o altă firmă din Cluj Napoca. Groza a fost angajat la Deltamed pe un post de director.

Cei de la Deltamed mai câștigă licitații prin firme paravan. Este cazul SC Pro RSQ, o fostă firmă cu acțiuni la purtător fondată în Cluj Napoca și mutată la Iași.

Până de curând, firma le-a aparținut lui MARINCA DORU BOGDAN și Nistor Mihai Dorin, doi angajați sau foști angajați de-ai Deltamed. Însă, după ce firmele cu acțiuni la purtător au fost interzise, beneficiarul real a apărut ca fiind  Dan Gorgan. În 2019, această firmă a câștigat aproape un milion de euro de pe urma contractelor încheiate, în special, cu spitalele militare din țară.

13 milioane în jumătate de an

Revenind la firmele Mediserv, Power Medical și Deltamed, cele trei firme au câștigat în prima jumătate a acestui an aproximativ 13 milioane de lei.

Doar pe parcursul a două luni, mai și iunie, Mediserv a încheiat anul acesta mai multe contracte, în valoare de peste 2,5 milioane lei cu două spitale din Suceava și Botoșani. Cu spitalul din Botoșani a încheiat 15 contracte care au aceeași sumă (144.000 lei), iar cel din Suceava a încheiat 6 contracte cu suma de 50.375 lei. Chiar dacă pe contractele respective apare același preț, aparatura este diferită. Cei de la Mediserv au vândut celor două spitale, spre exemplu, ”Aparat  ventilatie mecanica Hamilton  – 10 buc, Aparat anestezie Trajan, VIDEOENDOSCOP OPTERA  OLYMPUS/JAPAN, etc”.

Power Medical SRL a încheiat contracte cu spitalele din Iași, Suceava, Baia Mare și Vâlcea. Valoarea contractelor a fost de aproape 700.000 lei. Spre exemplu, la spitalul din Baia Mare s-au stricat două injectomate a căror reparație a costat 18.000 lei, fără TVA.

De pe urma achizițiilor directe făcute de spitalele publice, Deltamed a semnat contracte în valoare de 140.000 lei. De asemenea, până la jumătatea acestui an, Deltamed a încheiat contracte de achiziții cu spitalele din țară în valoare de 5 milioane lei.

În luna iulie, SC Power Medical a încheiat contracte 9 contracte în valoare de un milion lei, toate cu Serviciul de Ambulanță Constanța. Deltamed a încheiat trei contracte în valoare de 360000 lei.

Achizițiile directe: picătura chinezească a contractelor publice

De pe urma achizițiilor directe făcute de spitale, în prima lună a acestui an, SC Power Medical a încheiat contracte în valoare de 8000 lei. Compania Deltamed a încheiat contracte în valoare de 150000 lei.

Însă, în luna februarie afacerile companiei și-au revenit pentru că a reușit să le vândă celor de la Serviciul de Ambulanță din Miercurea Ciuc dulapuri în valoare de 40000 lei, fără TVA. Celelalte contracte încheiate în februarie au fost în valoare totală de 7500 lei. Dintre acestea, Serviciul de ambulanță din Piatra Neamț a plătit 2700 lei pentru ”Lucrări de verificare și emitere buletine de verificare instalații electrice de utilizare”. Deltamed a încheiat în luna februarie contracte în valoare totală de 180000 lei. Spre exemplu, pentru un DEFIBRILATOR CORPULS AB 09 AMB care nu imprima hârtia ECG, cei de la Deltamed au taxat Serviciul Județean de Ambulanță Alba cu 5.300 lei.

În luna martie, cei de la Mediserv au încheiat cu Serviciul de Ambulanță Ialomița un contract în valoare de 7800 lei pentru ”Servicii de reparare și întreținere a echipamentului medical SAJ Ialomița”. Cealaltă firmă, SC Power Medical a încheiat în aceeași lună contracte în valoare de 17879 lei, fără TVA. Spre exemplu, Serviciul de Ambulanță Constanța a cumpărat cinci mânere de targă cu 1500 lei. Cei de la Deltamed au încheiat contracte pe achiziție directă în valoare de 240000 lei.

Pe ce se duc banii Serviciilor de ambulanță județene

În luna aprilie, de pe urma achizițiilor directe făcute de spitalele din țară, firma Power Medical a câștigat 250000 lei, fără TVA, majoritatea contractelor fiind încheiat cu unități medicale din Constanța. Cei de la Serviciul de Ambulanță din Constanța au plătit 79000 lei pentru ”Servicii de colectare, transport și eliminare deșeuri medicale”și 31.000 lei, fără TVA, pentru ”Servicii de pază și protecție”.

În aceeași lună, Mediserv a încheiat contracte de 1100 lei, toate fiind semnate cu Serviciul de Ambulanță din Bacău. Spre exemplu, au vândut paracetamol în valoare de 350 de lei, clorură de sodiu și vitamina B6. Firma Deltamed a încheiat în această lună contracte în valoare de 192000 lei, toate cu serviciile de ambulanță din țară.

În luna mai, cei de la Power Medical au încheiat contracte de pe urma achizițiilor directe făcute de spitale în valoare de 20000 lei. La Serviciul Județean de Ambulanță Sălaj reprezentanții firmei au ținut un ”curs de traumă” în valoare de 7600 lei, iar la Serviciul de Ambulanță Olt, clujenii au vândut lichid de spălat parbrizul mașinilor în valoare de 1.000 lei. În această lună, firma Deltamed a încheiat contracte în valoare de 214471 lei. Cel mai mare a fost în valoare de 40.000, când le-a vândut lapte praf celor de la DSP Giurgiu.

În luna iunie, Mediserv a vândut apă cabogazoasă de 600 lei ambulanțierilor din Bistrița. Tot Serviciul de Ambulanță din bistrița a mai cumpărat de la ei un ”sistem de imobilizare brațe la pat pentru adulți CORPOLENȚI” în valoare de 5600 lei.

În aceeași lună, SC Power Medical a încheiat contracte de peste 31000 lei. Cel mai mare dintre ele a fost încheiat cu Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara, care a închiriat trei containere de depozitare pentru suma de 12340 lei. În cursul acestei luni, cei de la Deltamed au încheiat contracte în valoare de 159178 lei de pe urma achizițiilor directe. Spre exemplu, cei de la firma lui Gorgan au făcut curățenie la DSP Timiș pentru suma de 32.400 lei.

În iulie, Power Medical a încheiat contracte pe achiziții publice în valoare de 16000 lei, iar Mediserv unul în valoare de 5200 lei. Firma Deltamed a încheiat contracte în valoare de 381940 lei.

Spitalul de Psihiatrie Socola a cumpărat de la Deltamed mii de anse de plastic

Anul trecut, SC Power Medical a încheiat doar 3 contracte cu spitalele din țară, în valoare totală de 16000 lei, toate pentru reparația și întreținerea echipamentelor medicale.

SC Mediserv a încheiat 64 de contracte în valoare de aproape 8 milioane lei. Dintre acestea, 38 de contracte au aceeași sumă, de 110728 lei, și au fost încheiate cu Spitalul Municipal de Urgență Cluj Napoca pentru mentenanța aparaturii medicale. Alte 20 de contracte au fost încheiate pentru suma de 157100 lei cu Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, tot pentru mentenanța aparaturii medicale.

Firma Deltamed a încheiat contracte în valoare totală de 2.190.216 lei. Spre exemplu, INSTITUTUL DE PSIHIATRIE „SOCOLA” IASI a cumpărat anse de plastic în valoare de 324500, iar Spitalul Clinic Județean de Urgenta Craiova a încheiat acorduri în valoare de 340000 lei pentru a cumpăra de la firma lui Gorgan pense de plastic, eprubete, lame de sticlă, și alte accesorii de laborator.