In vizor

Ministrul Educației ia măsuri pentru copiii defavorizați abia după două luni: Ministerul cumpără tablete pentru 250.000 de elevi

Ministrul Educației, Monica Anisie a realizat că obligativitatea ca părinții să le asigure copiilor participarea la ore online nu este fezabilă, astfel că a anunțat că toți copiii vor primi tablete conectate la internet. De ce a durat atât de mult pentru a fi luată această măsură? De ce s-a acceptat situația că educația să le fie refuzată celor 250.000 de copii? Credea oare ministrul că dacă le va zice părinților că sunt obligați să cumpere tablete, laptopuri sau calculatoare conectate la internet aceștia se vor conforma? Cei mai mulți din acești părinți abia asigură hrana zilnică a copiilor nicidecum să aibă bani pentru tablete.

Suntem în stare de urgență, astfel că achiziția unor teblete care să le asigure copiilor dreptul la educație se putea face foarte ușor, dacă ar fi existat interes. Există acum interes, și asta doar pentru că sunt șanse ca epidemia să nu se încheie până în septembrie, iar ministrul Educației vrea ca măcar în anul școlar viitor copiii să aibă parte de educație. 

„Săptămâna viitoare vom veni cu un plan de măsuri, un plan care să vizeze, pe de o parte, intervenție asupra elevilor și o intervenție asupra formării profesorilor. Trebuie să fim pregătiți ca în toamnă să desfășurăm un învățământ online, astfel încât să nu ne aflăm în situația în care suntem astăzi”, a spus Monica Anisie.

”Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020 cu suma de 150 milioane lei, la capitolul 65.01 ,,Învățământ” , la Titlul 20 ,,Bunuri și servicii ” din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020. Sumele alocate potrivit prezentei hotărâri vor fi utilizate pentru achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la internet, necesare dotarii unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea facilitării activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Achiziția bunurilor se realizează de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării în baza fundamentării necesarului de către inspectoratele școlare județene/ inspectoratul școlar al Municipiului București. Ministerul Educației și Cercetării răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor art.1.  Criteriile de repartizare a dispozitivelor electronice cu conexiune la internet sunt stabilite prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza propunerilor unităților de învățământ preuniversitar de stat, centralizate de inspectoratele școlare”, se arată în proiectul de hotărâre”.

A fost nevoie de aproape două luni pentru a aduna statisticile privind copiii care nu au acces la cursurile online, deși asta se putea face mult mai repede, astfel încât măcar o parte dintre acești copii să poată să își continue educația. Dar Ministrul Educației Monica Anisie a avut alte preocupări până acum, cum ar fi ordinul prin care părinții au obligația de a le asigura propriilor copii partea logistică pentru participarea la cursurile online, adică laptopuri și tablete inteligente, elevii sunt obligați să participe la cursurile online, iar activitatea vrtuală a profesorilor este monitorizată de către minister. 

5000 de copii din județul Cluj nu au putut participa la ore

În județul Cluj, o statistică de la mijlocul lunii martie dezvăluia că sunt 5000 de elevi clujeni care nu au acasă o tabletă sau un laptop.

”Am cerut o solicitare pe le jumătatea lunii martie după lansarea măsurilor, ala cel moment erau 5000 de copii la nivelul întregului județ. Având în vedere că la nivelul municipiului pentru 2000 de copii s-au rezolvat, ceilalți sunt la nivelul județului. Am solicitat zilele acestea încă un necesar, gândindu-ne că poate și-au mai rezolvat dintre ei în această perioadă”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.

Măcar acum în al 12-lea ceas ministrul Anisie poate să se mobilizeze și să demareze achiziția acelor tablete astfel încât dacă pandemia se întinde până în septembrie să nu mai fie copii care nu pot participa la ore. Anisie nu este primul ministru al Educației care promite dotarea școlilor cu tablete. Pînă acum totul a rămas la stadiul de proiect, însă situația este acum diferită, iar aceste tablete nu mai sunt un moft, sunt o necesitate. Viitorul unor copii depinde de modul în care Ministrul Educației va ști să gestioneze această situație, sperăm că mai bine decât a făcut-o până acum. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *