In vizor

Ministerul Educației nu poate să le ofere elevilor nici manuale la timp, cum să le ofere tablete?

Scris de 21

Dotarea școlilor cu tablete care să poată fi folosite de elevi este o promisiune făcută de mulți ani de diverse persoane care au ocupat funcția de Ministru al Educației. În primăvară, când școala a trebuit să fie organizată online din cauza epidemiei de coronavirus, lipsa acestor tablete a fost simțită puternic de miile de elevi care nu au mai avut acces la educație. Promisiunile electorale făcute de-a lungul timpului au afectat copiii vulnerabili cărora le-a fost răpit dreptul la educație. 

Ministerul a realizat că pandemia de coronavirus nu va dispărea prea repede astfel că a promis că situația din primăvară nu se va repeta, iar pentru noul an școlar vor fi achiziționate 250.000 de tablete cu acces la internet de care să beneficieze copiii din familii defavorizate. Oare surprinde pe cineva că licitația demarată în mai nu a fost finalizată, iar acele tablete nu vor ajunge la elevi în 14 septembrie? În ultimii ani, Ministerul Educației nu a reușit să livreze la timp nici măcar manualele, iar elevii și profesorii au fost nevoiți să improvizeze câteva luni după începere școlii. Astfel că dotarea școlilor cu tablete este o misiune mult prea grea pentru un minister care nu poate să le ofere elevilor nici măcar manuale. 

Elevii din mediul rural și din alte medii defavorizate nu pot decât să spere că numărul cazurilor de coronavirus nu va crește și astfel vor putea merge la școală. În judetul Cluj erau aproximativ 2000 de copii care nu au beneficiat de școala online în timpul pandemiei. În România, 51% dintre copii nu au acces la o tableta sau computer, în special copiii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. În pademie 47% dintre copii au avut la dispoziție doar telefonul părinților, ori școala nu se poate face pe telefon. 

Credeți că Ministrul Educației Monica Anisie și-a asumat vina pentru faptul că cele 250.000 de tablete nu vor ajunge în școli în 14 septembrie așa cum a promis? Credeți că și-a asumat eșecul și și-a dat demisia? Desigur că nu. Tot ce a făcut a fost să găsească un alt vinovat, deși în calitate de Ministru al Educației ea răspunde de educația copiilor. 

„Cu toate că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când au fost alocate prin Hotărâre de Guvern fonduri de 150 de milioane de lei și și-a oferit tot sprijinul în această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea de soluții rapide. Și mai grav este că, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect, ONAC nu a informat MEC în timp util, cu privire la stadiul licitației. Iar cei care vor avea de suferit din cauza incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții”. a fost mesajul transmis de către Ministrul Educației, Monica Anisie.

În ceea ce privește o eventuală demisie, Ministrul consideră că nu are nicio vină pentru lipsa tabletelor și că ”în semn de responsabilitate față de elevi și profesori” trebuie să continue acest mandat.

Oare ce responsabilitate crede Ministrul Anisie că are, având în vedere că începerea noului an școlar stă sub semnul haosului. Părinți, profesori și elevi încă nu știu cum va începe școala. În multe școli părinții vor fi nevoiți să cumpere pe lângă măștile elevilor și sticlele cu dezinfectanți, doar sunt atâtea școli care nu au săpun și hîrtie igienică în băi. Profesorii din categoriile de risc sunt speriați că se vor îmbolnăvi, asta în timp ce mii de părinți vor să îi țină pe copii acasă, să facă școala online. Iar haosul acesta nu poate avea decât un deznodământ, școlile se vor transforma în focare de infecție. O demisie atunci va veni prea târziu.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 3 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 4 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 5 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 6 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 7 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 7 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 8 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 9 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 19 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 21 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 1 day In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției