In vizor

Ministerul Educației nu poate să le ofere elevilor nici manuale la timp, cum să le ofere tablete?

Scris de 21

Dotarea școlilor cu tablete care să poată fi folosite de elevi este o promisiune făcută de mulți ani de diverse persoane care au ocupat funcția de Ministru al Educației. În primăvară, când școala a trebuit să fie organizată online din cauza epidemiei de coronavirus, lipsa acestor tablete a fost simțită puternic de miile de elevi care nu au mai avut acces la educație. Promisiunile electorale făcute de-a lungul timpului au afectat copiii vulnerabili cărora le-a fost răpit dreptul la educație. 

Ministerul a realizat că pandemia de coronavirus nu va dispărea prea repede astfel că a promis că situația din primăvară nu se va repeta, iar pentru noul an școlar vor fi achiziționate 250.000 de tablete cu acces la internet de care să beneficieze copiii din familii defavorizate. Oare surprinde pe cineva că licitația demarată în mai nu a fost finalizată, iar acele tablete nu vor ajunge la elevi în 14 septembrie? În ultimii ani, Ministerul Educației nu a reușit să livreze la timp nici măcar manualele, iar elevii și profesorii au fost nevoiți să improvizeze câteva luni după începere școlii. Astfel că dotarea școlilor cu tablete este o misiune mult prea grea pentru un minister care nu poate să le ofere elevilor nici măcar manuale. 

Elevii din mediul rural și din alte medii defavorizate nu pot decât să spere că numărul cazurilor de coronavirus nu va crește și astfel vor putea merge la școală. În judetul Cluj erau aproximativ 2000 de copii care nu au beneficiat de școala online în timpul pandemiei. În România, 51% dintre copii nu au acces la o tableta sau computer, în special copiii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. În pademie 47% dintre copii au avut la dispoziție doar telefonul părinților, ori școala nu se poate face pe telefon. 

Credeți că Ministrul Educației Monica Anisie și-a asumat vina pentru faptul că cele 250.000 de tablete nu vor ajunge în școli în 14 septembrie așa cum a promis? Credeți că și-a asumat eșecul și și-a dat demisia? Desigur că nu. Tot ce a făcut a fost să găsească un alt vinovat, deși în calitate de Ministru al Educației ea răspunde de educația copiilor. 

„Cu toate că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când au fost alocate prin Hotărâre de Guvern fonduri de 150 de milioane de lei și și-a oferit tot sprijinul în această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea de soluții rapide. Și mai grav este că, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect, ONAC nu a informat MEC în timp util, cu privire la stadiul licitației. Iar cei care vor avea de suferit din cauza incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții”. a fost mesajul transmis de către Ministrul Educației, Monica Anisie.

În ceea ce privește o eventuală demisie, Ministrul consideră că nu are nicio vină pentru lipsa tabletelor și că ”în semn de responsabilitate față de elevi și profesori” trebuie să continue acest mandat.

Oare ce responsabilitate crede Ministrul Anisie că are, având în vedere că începerea noului an școlar stă sub semnul haosului. Părinți, profesori și elevi încă nu știu cum va începe școala. În multe școli părinții vor fi nevoiți să cumpere pe lângă măștile elevilor și sticlele cu dezinfectanți, doar sunt atâtea școli care nu au săpun și hîrtie igienică în băi. Profesorii din categoriile de risc sunt speriați că se vor îmbolnăvi, asta în timp ce mii de părinți vor să îi țină pe copii acasă, să facă școala online. Iar haosul acesta nu poate avea decât un deznodământ, școlile se vor transforma în focare de infecție. O demisie atunci va veni prea târziu.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 9 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 23 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE