Afacerea zilei

Ministerul Culturii a trimis instructiuni autoritatilor clujene in problema fatadelor distruse

Scris de 770

In ciuda celor aproape 3.000 de semnaturi stranse de petitia care cere stoparea interventiilor municipalitatii asupra cladirilor degradate prin indepartarea elementelor decorative, lucrarile continua. Astazi pompierii au intervenit la doua imobile de pe Bulevardul Eroilor. De fapt lucrarile sunt avizate de Directia Judeteana de Cultura, iar ministrul Culturii, in afara de reactia de pe Facebook nu a luat nicio masura concreta. Doar astazi a trimis o serie de instructiuni de aplicat in astfel de cazuri, instructiuni care sunt de fapt citate din legi deja existente si aplicabile, spun reprezentantii Directiei.

Problema cladirilor degradate, foarte multe in zona centrala a Clujului, e cu doua taisuri. Opinia publica s-a oripilat si cand bucati de tencuiala au cazut in capul trecatorilor de pe Conti, se scandalizeaza si acum cand Primaria ia masuri disperate. Solutia, in opinia arhitectului Szabolcs Guttmann, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor, ar fi constructii temporare de siguranta pentru evitarea accidentelor, pana la realizarea unor proiecte concrete de restaurare facute de experti acreditati la Ministerul Culturii.

“Este bine ca au inaintat ceva, dar e rau modul in care au facut-o. Pana la existenta unui proiect trebuie sa se faca interventii care nu sunt direct legate de cladire: tunele de protectie, plase, dar nu lucrari ireversibile”, a aratat Guttmann.

Lucrarile de interventie au fost avizate in regim de urgenta de Directia Judeteana de Cultura doar pe baza unor expertize, fara sa existe un proiect de restaurare.

“In momentul in care am analizat actele emise de Directia Judeteana de Cultura am vazut ca expertul care a emis expertizele de prima interventie nu este decat un expert la nivel de lucrari publice. Expertii la nivel de structuri sunt abilitati sa faca expertize la toate cladirile din partea fostului minister al lucrarilor publice, iar pentru monumente trebuie neaparat sa fie atestati de Ministerul Culturii. Se cere revenirea asupra acestor expertize pentru ca pe baza acestor expertize si in prezenta acelor specialisti atestati de Ministerul Culturii echipa trebuie sa produca un proiect de restaurare. Aici apare o contradictie. Nu se poate ca o alta echipa sa faca proiectul. Astazi se va emite si o instructiune ministeriala in mod expres pentru Cluj ca sa inteleaga cum trebuie procedat in aceste cazuri. Legea cere ca cei care vor face proiectul de restaurare sa fie  prezenti in momentul acestor interventii si cere in mod expres sa fie specialisti sau experti la nivel de structuri, la nivel de arhitectura si la nivel de decoratiuni, deci componente artistice”, a explicat Guttmann.

Reprezentantii Primariei arata ca 43 de cladiri necesita interventii si ca au inceput lucrarile la 17 dintre acestea.

“Primaria Cluj-Napoca a trimis, spre analiza, notele de constatare pentru imobilele monument aflate in faza avansata de degradare pentru care intentionam emiterea de autorizatii de constructii in urgenta in vederea reabilitarii acestor fatade. Acestea sunt, practic, urmatoarele imobile la care se dorește a se interveni, dar numai dupa finalizarea procedurilor birocratice prealabile intre care aceasta este, practic, prima. Se face o nota de constatare, ea se avizeaza de catre Comisia de Monumente, ulterior se pot incepe demersurile de autorizare in urgenta și abia apoi echipa mixta formata dintr-un specialist, reprezentanti ai primariei și ai ISU merg și inlatura doar acele elemente de pe fatada care pun in pericol trecatorii. Lista cladirilor la care municipalitatea ar vrea sa realizeze interventii numara 43 de cladiri, dintre care la 17 deja se s-au inceput lucrarile de inlaturare a elementelor care prezinta un grad ridicat de risc. Interventiile sunt realizate de echipe mixte, formate din reprezentanti ai primariei, ai ISU și de la Comisia Zonala a Monumentelor”, au precizat reprezentantii Primariei pentru Ziar de Cluj.

Directia Judeteana de Cultura a avizat interventia pentru 22 de cladiri din centrul Clujului, dar nu pentru monumente de clasa A.

“Exista avize date pentru 9 cladiri monument istoric de categoria B si pentru 13 cladiri care nu sunt monument istoric. S-a facut o confuzie in presa si unele cladiri au fost trecute la clasa A pentru ca sunt in zona de rezervatie care este clasa A, dar unele dintre cladiri nu sunt monument istoric, chiar daca sunt in acea zona. De obicei avizele se dau pentru restaurari, trebuie sa existe un proiect, dar atunci cand e vorba de situatii de urgenta se elibereaza si fara proiect de restaurare”, a punctat Virgil Pop de la Directia de Cultura, cel care a fost prezent la interventiile Primariei.

“Este o solutie de disperare, Primaria a actionat cu emotie excesiva din cauza tragediei de la Colectiv, ceea ce a generat atmosfera de panica. Este regretabil ca s-a ajuns aici, cladirile trebuiau intretinute. Si Ministerul si Directia sunt intre ciocan si nicovala. Acestee interventii categoric sunt proaste si de nedorit si ar trebui sa se solicite proiecte de restaurare, dar acestea se fac cu bani si dureaza cel putin 6 luni, trebuie sa se faca licitatie, care se contesta de obicei, apoi alta licitatie pentru executie. Toate acestea ar intarzia interventiile foarte mult. Pe de alta parte Primaria e in panica ca vor fi morti in strada”, a subliniat Virgil Pop.

Acesta arata ca singura reactie de la Minister in acest caz a fost cea de pe Facebook-ul ministrului Vlad Alexandrescu, iar apoi primirea instructiunilor de azi.

“Nu am primit absolut nicio adresa de la Minister. Am primit azi o ciorna de ordin de ministru, un fel de instructiuni pentru interventii, dar lucrurile raman cam la fel ca pana acum. In situatii de urgenta se poate da aviz fara proiect”, a explicat Virgil Pop.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 11 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 15 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 16 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 17 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 18 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 19 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției