In vizor

Mihnea Iuoras a "supervizat" la ANRP activitatea sefului ANI, Horia Georgescu, retinut astazi de procurorii anticoruptie

Clujeanul Mihnea Iuoras a fost vicepresedintele ANRP in perioada in care seful ANI, Horia Georgescu, ar fi comis fapte de abuz in serviciu in cadrul Autoritatii, si pentru care a fost retinut astazi de procurorii DNA. Mai mult, Iuoras a fost membru in aceeasi Comisie Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, alaturi de Horia Georgescu. Iuoras, care a fost vicepresedintele ANRP in perioada 2007-2009, fiind numit de Tariceanu in aceasta functie la frageda varsta de 27 de ani, a condus Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar. Ancheta DNA care il vizeaza direct pe Horia Georgescu s-a extins si fata de alte persoane, dupa cum arata procurorii anticoruptie. Fostul subprefect al Clujului nu a putut fi contactat pana la publicarea materialului.

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost astazi retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, petru unele fapte penale pe care le-ar fi savarsit in perioada 2008-2009, atunci cand acesta era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP. Inteesant este ca exact in aceeasi perioada, vicepresedintele ANRP era clujeanul Mihnea Iuoras. Acesta a fost si el membru in comisia respectiva, si a condus Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul ANRP.

Pentru ce este cercetat seful ANI

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut pentru 24 de ore pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

“In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.

Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).
Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constând in anunturi de vânzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.
Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, arata procurorii DNA intr-un comunicat de presa.

Interesant este ca, in acelasi comunicat, se precizeaza faptul ca in aceeasi cauza “se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane”.

In alta ordine de idei, clujeanul Mihnea Iuoras a fost vicepresedintele ANRP exact in aceeasi perioada in care seful ANI ar fi comis cele trei fapte de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Mai mult, el a fost coleg de Comisie cu Horia Georgescu.

Vicepresedinte al ANRP la 27 de ani

Mihnea Iuoras a fost vicepresedintele ANRP in perioada 1 octombrie 2007 – 6 martie 2009, fiind numit de Calin Popescu Tariceanu in aceasta functie la frageda varsta de 27 de ani. In aceeasi perioada, ANRP era condusa de Ingrid Zaanour, fosta sefa de cabinet al lui Calin Popescu Tariceanu si protejata acestuia. In lumina anchetei DNA din prezent, Ingrid Zaanour a fost audiata la randul ei de catre procurorii anticoruptie.

Iuoras a fost si el numit vicepresedinte al ARNP de acelasi Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, el a fost coleg cu seful ANI – cercetat acum de DNA – in aceeasi Comisie Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

In 17 iulie 2007, ANRP anunta ca Mihnea Iuoras a fost numit in functia de vicepresedinte al ANRP, cu rang de subsecretar de stat. El a condus Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, din cadrul autoritatii.

Ce il recomanda pe Iuoras pentru vice al ANRP

Aceeasi autoritate arata si calitatile care l-au recomandat la acea vreme pe Mihnea Iuoras pentru functia de vicepresedinte al ANRP: “reprezentant pentru regiunea Nord-Vest in cadrul Aministratiei Fondului pentru Mediu; asistent universitar in cadrul Universitatii Babes – Bolyai din Cluj; timp de trei ani, a activat ca director general al unei societati ce a are ca domeniu de activitate telecomunicatiile si transmisiile de date. Vicepresedintele ANRP detine doua mastere in „Managementul Dezvoltarii Afacerilor” si „Manager in Administratia Publica” si este doctorand in Relatii Internationale al Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj. Este licentiat al Facultatii de Studii Europene si al Facultatii de Drept din Cluj Napoca”, arata ANRP.

Ziar de Cluj l-a contactat pe Mihnea Iuoras, pentru a-l intreba daca a fost audiat de procurorii DNA sau daca este cercetat in acelasi dosar cu seful ANI, insa acesta nu a raspuns apelurilor noastre.

Cine este Mihnea Iuoras

Mihnea Iuoras este specializat in drept administrativ si comercial si a mai detinut functia de consilier al ministrului Justitiei, in anul 2007, iar apoi a devenit vicepresedinte al ANRP pana in martie, 2009. La ANRP, el a supravegheat direct Directia care se ocupa cu acordarea despagubirilor in numerar. in aceeasi perioada, Iuoras a facut studii postuniversitare la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” Bucuresti, la Colegiul National de Aparare, precum si la Institutul Diplomatic Român al Ministerului Afacerilor Externe.

In 2012, el a fost numit subprefect al Clujului, functie din care si-a dat demisia anul trecut, dupa izbucnirea scandalului “Fany”. El a fost judecat in dosarul “cartita de la SRI”, fiind cercetat de procurorii DNA Cluj pentru ca s-ar fi folosit de un subofiter al SRI pentru a afla informatii din dosarul lui Horea Uioreanu.

Foto: mondonews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *