Din oras

Capitala Europeana a Tineretului e invadata de cersetori. Autoritatile dau vina pe clujeni si se resemneaza: "Nu avem ce sa le facem"

Sute de cersetori sunt ridicati, in fiecare luna, de pe strazile Clujului de catre politisti. Multi dintre ei sunt veniti aici din alte sate si orase, chiar din alte judete. Pentru acesti oameni, Clujul e Mecca cersetoriei, locul de unde nu pleaca fara cateva sute de lei in buzunar, la fiecare vizita. Iar anul acesta, o stiu si cersetorii, orasul e cu atat mai atractiv cu cat sunt asteptati zeci de mii de turisti, avand titlul de Capitala Europeana a Tineretului. In fata lor, autoritatile recunosc, sunt incompetente.

La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei sedinte de Consiliu Local, reprezentantii autoritatilor care incearca sa combata cersetoria in municipiul Cluj-Napoca au recunoscut ca nu au nicio baza legala pentru a se implica mai mult in aceasta actiune. Asa cum se intampla deja de prea multi ani, cersetorii ridicati de politisti de pe strazile Clujului sunt “sanctionati” in doua moduri: cei care au domiciliul in Cluj-Napoca sunt dusi la centrul de zi al Primariei de pe strada Oasului, iar cei veniti aici din alte localitati sunt dusi la gara si urcati in primul tren spre casa.

Aceasta actiune a politistilor s-a dovedit a fi, insa, prea putin eficienta, de vreme ce, odata cu trecerea anilor, a crescut si numarul cersetorilor din oras. Numai in perioada septembrie 2014 – decembrie 2014, politistii locali au identificat 242 de persoane care cerseau pe strazile Clujului, dintre care doar 31 erau din municipiu. O mare parte din acestia nu se aflau, insa la prima abatere, ci sunt cunoscuti vechi ai oamenilor de ordine. Cu alte cuvinte, oamenii, desi sunt trimisi in localitatile de provenienta, nu au nicio problema in a se intoarce in orasul care le aduce cel mai bun “profit”.

Pentru a descuraja fenomenul in continua crestere, din toamna anului trecut, la Cluj a inceput o campanie anti-cersetorie, initiata de consilierul local Claudia Anastase. Social-democratul a reusit sa treaca prin Consiliul Local, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotarare care propune mai multe masuri pentru descurajarea cersetoriei. In oras au fost amplasate mai multe panouri cu mesajul “Nu dati bani cersetorilor”, iar la nivelul municipiului a fost lansat un apel unic la care cetatenii puteau raporta cazurile de cersetorie intalnite. Chiar daca a intampinat greutati in ceea ce priveste implementarea, proiectul si-a dovedit utilitatea. La sfarstul anului trecut, peste 80 de clujeni apelasera numarul unic lansat in toamna.

Cu toate acestea, cersetorii se intorc de fiecare data. Si la fiecare numaratoare sunt tot mai multi.

“Noi, ca politie municipala, nu avem ce sa le facem. Ii luam si ii ducem la gara, iar a doua zi ei vin inapoi. Politia nu are cadru legislativ sa actioneze mai mult”, spun reprezentantii Politiei Locale.

“O sa fim invadati de cersetori”

Pentru a descuraja fenomenul, cu atat mai mult cu cat anul acesta Clujul poarta denumirea de Capitala Europeana a Tineretului, consilierii locali initiaza ori continua proiectele deja incepute in lupta cu cersetoria. Tineretul National Liberal de la Cluj a inceput de cateva saptamani o noua campanie de informare care incurajeaza cetatenii sa nu le ofere bani cersetorilor.

“Deja e plin de cersetori in mijloacele de transport in comun, iar asta e doar o parte din ce o sa vedem odata cu incalzirea vremii. Oamenii trebuie sa invete ca daca nu se vor opri din a le da mila, vom fi invadati. Cu cat sunt mai darnici, cu cat o sa vina mai multi cerserori. Daca, totusi, vor sa isi faca mila cu cineva, sa le dea celor pe care ii cunosc, nu sa dea la nimereala, oricui intinde mana”, spune consilierul local Ioan Bildea.

Acesta spune ca va incerca sa implice si reprezentantii bisericii in actiunea pe care au inceput-o in aceasta primavara.

“Un aport important ar trebui sa il aduca Biserica. O sa incerc sa ajung la o discutie si cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe, care stiu ca nu incurajeaza cersetoria. Duminica am fost la doua biserici si am vazut cat de multi cersetori se invart in jurul locasurilor de cult. Aceeasi problema e si in zona spitalelor. Dar daca am primi sprijin din partea Bisericii, rezultatul ar fi mult mai eficient, asta cmparativ cu ceea ce reusesc politistii sa faca”, mai spune Bildea.

Claudia Anastase, reprezentant PSD in Consiliul Local Cluj, spune ca va continua proiectul inceput anul trecut. Pentru a combate cersetoria in oras, aceasta spune ca va apela la ajutorul studentilor voluntari, care vor incerca sa contureze un portret de cersetor.

“Imi doresc ca toate cazurile care ajung in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sa fie analizate de acesti studenti si, pe baza infomatiilor stranse, sa vedem care e profilul cersetorului in Cluj-Napoca. Pentru ca, asa cum am aflat si eu de curand, exista cersetori care se axeaza pe anumite domenii. Sunt cei care profita de pe urma culturii, cei care stau in fata teatrelor si intsitutiilor de cultura, cei care cersesc in jurul spitalelor sau bisericilor si cei care “vaneaza” zonele aglomerate ale orasului. Actiunea tinerilor liberali vine in completarea actiunilor mele, iar asta nu face decat sa ma bucure. Asta am incercat sa facem si noi – pe panourile instalate deja in oras sunt scrise mesaje care combat cersetoria”, a declarat Claudia Anastase pentru Ziar de Cluj.

In 2013, Emil Boc, sustinea ca „nu cred ca exista un fenomen in zona centrala, poate cazuri izolate, pentru ca in fiecare zi Politia se ocupa„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *