Intr-o lume tot mai preocupata de imagine, sa ai dinti frumosi si perfect aliniati e foarte important. Daca pana de curand se credea ca dintii se pot aranja doar pana la o anumita varsta, specialistii in Ortodontie au astazi la dispozitie metode noi si eficiente care au rezultate foarte bune la orice varsta. Este meritul cercetarilor care au loc in acest domeniu.
Unul dintre cercetatorii care si-au adus contributia la descoperirea de noi metode revolutionare prin care se reduce semnificativ timpul de tratament ortodontic este dr. Claudia Corega, medic primar Ortodontie si Ortopedie dento-faciala, doctor in medicina si fondatoarea clinicii stomatologice Q Smile, pe care v-am prezentat-o in urma cu cateva luni (vezi aici).
Implicarea in proiecte de cercetare in Ortodontie alaturi de cele mai prestigioase universitati din lume si participarea la conferinte internationale au dus la crearea unor legaturi care s-au concretizat, in timp, in colaborari fructuoase.
Astfel, Q Smile va deveni, in curand, prima clinica din Romania acreditata Sirona. Q Smile dispune de cea mai moderna tehnologie de pe piata stomatologica, cu o dotare completa cu scaune si echipamente Sirona si un computer tomograf performant, cum doar 2 mai exista, actualmente, in tara.
Acest computer tomograf are o extrem de mare utilitate in ortodontie atat in diagnostic, in cazurile dificile, in diverse anomalii dento-faciale, precum si pentru urmarirea tratamentului, in metode mai complexe.
Nevoia de a se obtine rezultate intr-un timp cat mai scurt, in conditiile in care un tratament ortodontic dureaza ani de zile, a dus la schimbarea conceptelor de tratament si la descoperirea unor metode de Ortodontie accelerata.
Piezochirurgia sau chirurgia ultrasonica este cea mai moderna metoda folosita in tratamentele stomatologice, in care frezele au fost inlocuite cu dispozitive cu ultrasunete, reducandu-se considerabil disconfortul si riscul de inflamare.
Primul echipament de piezochirurgie a aparut in 2007 si era dedicat interventiilor chirurgicale asupra dintilor si asupra oaselor faciale. Ulterior, s-a observat ca, in momentul in care s-au realizat diverse operatii de piezochirurgie, dintii s-au deplasat mult mai rapid.
„Pornind de la aceasta idee, impreuna cu profesorul Dario Bertossi de la Universitatea din Verona, timp de 3 ani de zile, am realizat un proiect foarte complex de studii clinice pe animale, pentru validarea acestui concept. Am vrut sa vedem daca, prin realizarea unor mici orificii intre dinti si deasupra radacinii si deplasarea dintilor cu ajutorul arcului ortodontic, se poate largi maxilarul transversal”, spune dr. Claudia Corega, medic primar Ortodontie si Ortopedie dento-faciala.
Studiile efectuate au demonstrat ca, cu ajutorul acelor orificii, dintii se repozitioneaza mult mai repede si se reduce timpul de tratament cu 40%, ceea ce este semnificativ. Singurul disconfort este inflamatia care dureaza 3-4 zile. Dacă incizia se face doar pentru o zona redusa, recuperarea este mai scurta.
„In momentul in care se aplica aparatul ortodontic pe dinti si se insera arcul acela, dintii sunt tractionati. Am observat ca se pot largi maxilarele transversal, adica dintii nu se inclina, ci se deplaseaza drept si se formeaza os nou. Aceasta metoda poate fi aplicata cu succes la orice varsta. E recomandata mai ales la adulti. Copiii au un metabolism mai accelerat, iar lor li se potrivesc alte metode”, precizeaza dr. Claudia Corega.
Metoda se poate aplica si pentru un singur dinte care e nevoie sa fie derotit sau sa fie mai rapid tras in afara. Are o indicatie extrem de buna in tratamentul adultilor, in tratamentul afectiunilor care necesita atat ortodontie cat si chirurgie ortognatica (repozitionarea maxilarului si a mandibulei fata de baza craniului), pentru ca reduce considerabil timpul de tratament.
„Pacientii accepta mai usor aceasta metoda, pentru ca doresc sa treaca mai rapid printr-un proces pe care il considera traumatizant. Si interventia de piezochirurgie genereaza frica, dar si interventia de chirurgie ortognatica, pentru ca se realizeaza in anestezie generala, cu sedare. Insa disconfortul este minim si rezultatele foarte bune. La copii, doar in cazurile in care exista o densitate osoasa crescuta, aceasta metoda ne poate ajuta”, spune fondatoarea clinicii Q Smile, dr. Claudia Corega.
Patentul pentru piezochirurgie a fost lansat de firma Mectron Italia in 2012, iar zilele acestea se lanseaza noua varianta la Koln, in cadrul celei de-a 36 editii a expozitiei International Dental Show.
La copii, tratamentul ortodontic accelerat se poate realiza astazi prin utilizarea unor brackets-uri cu un design special, si care reduc timpul de tratament cu 40 %.
Cea mai moderna metoda consta in scanarea dintilor si obtinerea unui model tridimensional, pe care mai apoi medicul simuleaza ajustarea dintilor pana la pozitia finala, parcurgand un protocol special.
Scanarea merge paralel si cu un computer tomograf, pentru a se vedea si limitele osoase. Astfel se evita suferintele gingivale si retractia gingiei si se mentin dintii intre corticalele osoase. Aparatul este individualizat, arcurile sunt indoite de un robot, iar timpul de tratament se reduce cu 40-45%.
Progresele pe care Ortodontia si Ortopedia le-au facut in ultimii ani au adus speranta in cazuri care pareau fara rezolvare. Pentru orice problema exista o solutie, iar atunci cand ai la dispozitie medici bine pregatiti si aparatura performanta, rezultatele sunt cele mai bune.
Sursa foto: Q Smile