Politica

Mihaela Suciu, secretar în cadrul Comisiei pentru învățământ din CL Cluj-Napoca: „Faptul că nu s-au organizat concursuri în ultimii ani a dus la o scăderea a calității managementului în conducerea școlilor”

Ziar de Cluj le-a solicitat opinia senatorilor, deputaților clujeni și aleșilor locali (membri ai Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca), referitor la propunerea Ecaterinei Andronescu de a se amâna concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, concursuri care nu au mai fost organizate din anul 2008, conducătorii unităților de învățământ fiind numiți, în tot acest interval, prin delegație, de către inspectoratele școlare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul acestui an şcolar, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar”. 

La nivelul județului Cluj vor fi scoase la concurs posturile de director (în unele cazuri şi cele de director adjunct) în toate cele 216 instituții de învățământ cu personalitate juridică din judeţ.

Un aliniat nou la articolul 257 din Legea Educației, introdus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, prevede însă faptul că „concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, până la începutul noului an școlar”, ceea ce ar însemna ca funcțiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017, și nu în această toamnă, așa cum propune ministrul Educației (care a anunțat ieri că, în ciuda acestui amendament, toate etapele pentru ocuparea funcțiilor de directori de unități de învățământ vor continua).

I-am întrebat pe aleșii clujenilor cum comentează acest amendament, care amână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, care consideră că este motivația pentru care a fost introdus acest amendament de către Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de către Ecaterina Andronescu, și dacă consideră că prin acest amendament școlile vor continua să fie aservite factorului politic local.

„Politicienii se folosesc de influența pe care o au în școli prin numirea politică a directorilor”

Mihaela-Rodica Suciu, consilier local PNL și secretar în cadrul Comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Nu sunt de acord cu propunerea doamnei senator Ecaterina Andronescu de amânare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți din două motive:

1. Faptul că nu s-au organizat concursuri în ultimii ani a dus la o scăderea a calității managementului în conducerea școlilor, există în Cluj Napoca școli și licee cu rezultate foarte slabe la examenele de capacitate și bacalaureat (chiar dacă la nivel național avem rezultate peste media pe țară). Toți actualii conducători de școli au fost nevoiți să aibă o „relație” cu factorul politic decident având în vedere că numirea lor a fost făcută de inspectoratul școlar. 

2. Un concurs național, transparent, efectuat de către un guvern tehnocrat ar reda încrederea copiilor și părinților că școlile vor fi conduse de profesioniști. Ar fi un prim pas spre depolitizarea educației care, în acest moment, chiar dacă nu ne place să o recunoaștem,  este la mâna politicienilor.

Consider că amendamentul introdus de doamna senator are o justificare de ordin politic, PSD-ul este sigur că din decembrie 2016 va intra la guvernare (cu majoritate în Parlament) și își va putea păstra oamenii în funcții. Din păcate, au fost și vor mai fi (dacă se va introduce amendamentul doamnei senator) cazuri în care politicienii se folosesc de influența pe care o au în școli (prin numirea politică a directorilor) și în campaniile electorale intră în școli cu mesaj politic adresat copiilor și părinților (și aici am exemple din campania electorală din 2012, când politicienii au intrat în școli ca să ofere cadouri copiilor la Sărbătoarea Sfântului Nicolae, iar pe pungile cadou scria – Votați X). Îmi doresc să nu mai fie posibil așa ceva, să nu existe posibilitatea manipulării copiilor și părinților de către nici un politician, indiferent de partidul din care face parte.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *