In vizor

Cum a minţit primarul Horia Şulea, în direct, 45.000 de oameni. Ziar de Cluj vă prezintă dovada

Primarul celei mai populate comune din ţară ( 45.000 de  locuitori), Horia Şulea a fost prezent, la sfârşitul săptămânii trecute, ca invitat în cadrul unei emisiuni live pentru a informa (sau mai bine spus dezinforma) cetăţenii din Floreşti cu privire la starea de fapt a problemei deşeurilor menajere. Acuzat în repetate rânduri că nu a iniţiat demersurile necesare  pentru a obţine autorizaţia pentru o rampă de transfer a gunoaielor, la insistenţele moderatorilor, primarul Şulea a prezentat “cererea” adresată Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului în vederea autorizării unei rampe de transfer pe raza comunei Floreşti. Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedre ANPM Cluj cu privire la afirmaţiile edilului. Răspunsul oferit de către reprezentaţii ANPM este unul cât se poate de clar, scris negru pe alb că UAT Floreşti nu a solicitat până la data de 16 septembrie niciun aviz pentru o eventuală rampă de transfer. Cu alte cuvinte,  Horia Şulea i-a minţit, în direct, pe cei 45.000 de locuitori ai comunei. 

În politică nu contează că faci sau nu ceva, contează să îi determini, cu vorbe dulci şi putere de convingere  pe alegători să te voteze. Conştient de acest lucru şi de faptul că în decembrie mai avem un val de alegeri,  inghesuit la colţ de problema deşeurilor menajere care sufocă Floreştiul, primarul Horia Şulea a minţit în direct, în cadrul emisiunii din 15 septembrie de la Ştiri de Cluj, că a iniţiat procedura în vederea autorizării unei rampe de transfer a deşeurilor. Prin acest demers, locuitorilor  celei mai mari comune din ţară li s-ar fi ridicat gunoaiele la timp,  nemafiind  nevoiţi să aştepte săpămâni sau luni în şir. Cei care au urmărit cu atenţie emisiunea au putut observa că, la insistenţele jurnalistului Horea Şoica, primarul Şulea prezintă în direct documentul care atestă, în opinia sa,  faptul că a depus actele pentru autorizarea unei rampe de transfer pe raza comunei Floreşti.  

“În privinţa rampei temporare prefectul zicea că nu aveţi demersuri făcute. Prefectul zicea că cei debla ANMP susţin că nici măcar cerere nu aţi depus. Haideţi, scoateţi actele că acuzaţii sunt prea multe”, a afirmat Horea Şoica, prezent în emisiune.

La insistenţele jurnalistului, Horia Şulea a căutat în joben şi a scos un iepuraş sau mai bine spus o fumigenă pe care a aruncat-o în ochii floreştenilor care aşteaptă săptămâni în şir să le fie ridicat gunoiul. 

Dacă doriţi, vă scot actele pe care le-am adus. Astăzi am făcut cadastrarea celor 2,36 de hectare în vederea constituirii acestei rampe de transfer. Legat de, mă rog, comunicarea cu instituţia prefectului nu ştiu dacă are rost să îi mai plictisim pe floreşteni. Da. Acesta este procesul verbal de şedinţă, vă daţi seama că e greu să le găsesc acuma, procesul verbal de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde se discută inclusiv de această problemă. Iar, iar, iar, iar, aici, ni se spune că utilizarea rampelor de stocare temporară a deşeurilor menajere autorizate aparţinand: Salprest Rampă S.A., RADP Cluj-Napoca şi Administraţia Domeniului Public Gherla, deci astea au fost rampele care ne-au fost sugerate de CJSU. Am aici adresa de la ADI Eco Metropolitan referitor la depozitarea deşeurilor menajere din comuna Floreşti: “Având în vedere adresa dumneavoastră aşa şi aşa, conform Legii 211/2011, privind regimul deşeurilor, deşeurile sunt propritatea UAT-ului dumneavoastră. Deci cei de la Eco Metropolitan spun că e proprietatea noastră dar având în vedere faptul că suntem membri în ADI Eco Metropolitan nu putem să facem rampă. Haideţi să căutăm printre acte. Bineînşeles că există cerere şi de astăzi există şi cadastrarea. De mâine suntem la cadastru pentru cadastrarea acelei suprafeţe de teren să demarăm procedura de construire a rampei.Uitaţi-vă, aici este cererea. Eu nu îl acuz pe domnul prefect că dânsul nu are de unde să ştie de adresele astea, poate ca domnul prefect a fost dezinformat. E trimisă. Dragii mei, niciodată nu am umblat cu poveşti.”, a declarat în direct Horia Şulea. 

Moderatorul emisiunii a dat citire documentului prezentat de primarul ales al  comunei Floreşti, în timp ce acesta îşi sterge transpiraţia după efortul depus de a căuta în mapă documentul salvator.

“E trimisă în 19 august. Vă solicităm prin prezenta, cu celeritate, un punct de vedere privind acordarea de către instituţia dumneavoastră (ANPM n.a.) a avizului pentru autorizarea unei rampe de transfer în condiţiile legii”, extras din cererea de autorizare a rampei de stocare temporară adresată ANMP.

Ziar de Cluj a scris în repetate rânduri că UAT Floreşti nu a făcut niciun demers oficial pentru a obţine autorizaţia de construire respectiv de funcţionare a unei rampe cu caracter temporar pentru stocarea gunaoielor după modelul implementat de RADP Cluj-Napoca.  În acest sens, ne-am adresat ANMP în data de 16 septembrie, la o zi după ce Horia Şulea a afirmat că a depus documentaţia pentru avizarea rampei pe raza comunei Floreşti.

“Care sunt avizele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, pe raza judeţului Cluj, a unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor menajere după modelul celei a RADP Cluj-Napoca. Cine trebuie să depună solicitarea în vederea autorizării unei asemenea  rampe? Unitatea teritorial administrativă sau agentul economic care operează pe raza UAT-ului? Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul?  În cazul în care la punctul 2 al solicitării noastre este vorba de UAT, vă rugăm să ne informaţi dacă până în data de 16.09. 2016, UAT Floreşti a depus o solicitare la ANPM Cluj în vederea eliberării autorizării pe raza comunei a unei rampe de gunoi cu caracter temporar. În cazul în care e vorba de agentul economic de asemenea dormim să aflăm dacă Quatro Eco Salub a solicitat o avizare din partea ANPM Cluj.  Vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie actele pe care administraţia din Floreşti le-a depus la registratura ANPM Cluj în vederea obţinerii autorizării unei rampe temporare pe raza comunei”, a fost solicitarea Ziar de Cluj adresată ANMP Cluj. 

Răspunsul ANPM, aşa cum se ştia deja, este unul care contrazice în totalitate afirmaţiile făcute în direct ale primarului Horia Şulea. 

Urmare a solicitării  Dvs., înregistrată la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj cu nr. 10776/16.09.2016, vă răspundem punctual la întrebările adresate instituției noastre: Pentru obținerea aprobării de dezvoltare se va depune un proiect la Primărie. Ulterior, conform solicitărilor prevăzute prin Certificatul de Urbanism emis de Primărie/Consiliul Județean (după caz), se va solicita și obține acordul de mediu. Actul de reglementare se obține după parcurgerea procedurilor, conform Ordinului nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice și private. Depunerea solicitării se face de către titularul proiectului (investiției). APM Cluj analizează proiectul depus și dacă acesta întruneșete cerințele specifice legislației de mediu emite acordul de mediu. Cerințele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească facilitatea sunt prevăzute în Ghidul privind stațiile de transfer pentru deșeurile municipale solide sau Ghidul de stocare temporară a deșeurilor municipale solide- instalații de balotare, elaborate în cadrul Proiectului de asistență în pregătirea conformării cu reglementările privind stocarea temporară a deșeurilor, PHARE 2005/017-553.03.03-04.05.4. Până în prezent, la APM Cluj, nu au fost depuse documentații (de către Primăria comunei Florești sau SC Quatro Eco Salub SRL) în vederea reglementării din punctul de vedere al protecției mediului a vreunei  investiții de realizare a unei rampe de stocare temporară a deșeurilor sau a unei rampe de transfer. Nu este cazul, nefiind depusă nicio documentație. Conform Ordinului nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice și private (pentru obținerea acordului de mediu) și a Ordinului nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, cu modificările și completările ulterioare (pentru obținerea autorizației de mediu)”, a fost răspunsul oferit de ANPM Cluj. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *