Sanatate

Metode mecanice si medicamentoase de slabire

Pe langa metodele clasice de slabire cu ajutorul alimentelor lumea apeleaza, cu sau fara supraveghere medicala, tot mai des si la cele zise mecanice (sauna, electrostimualare, centuri abdominale etc.) sau la cele pe baza de medicamente (anorexigen, stimulente metabolice, diuretice etc.). Si ele pot crea probleme de sanatate daca nu sunt aplicate cum trebuie sau in corelatie cu alte tehnici.

 

 

Sauna este o baie de aburi uscati. Ea provoaca o transpiratie abundenta, pioerderea in greutate fiind legata de fenomenul de deshidratare, si nu face posibila debransarea de pernitele de grasime. Singurul avantaj pe care-l prezinta, in afara de factorul de igiena a pielii prin eliminarea toxinelor, este ca ajuta la relaxare. Cum stresul este unul dintre factorii declansatori ai luarii in greutate, practicarea  cu regularitate a sedintelor de sauna se poate dovedi benefica intr-un regim, cu conditia ca pierderile hidrice sa fie compensate prin consumul unei cantitati mai mare ca de obicei.

 

 

Trebuie evitata in cazul claustrofobiei sau a predispozitiei la accidente cardiace, deoarece vasoconstructia sangvina cauzata de aburii uscati este considerabila. Se poate alege in acest caz baia turceasca, o baie de aburi umezi, la o temperature mai mica. Este insa mai intelept sa se ceara avizul medicului.

 

 

Electrostimularea

 

 

Este adesea folosita in anumite centre medicale de reeducare, in cazul tulburarilor neuro-musculare sau in cazul accidentarilor survenite la sportivii de performanta.

 

 

Electrozii, bine plasati la punctul motor al muschiului (si doar acolo), pot permite tonificarea corpului. Dar aparatele care sunt pe piata functioneaza din pacate la un singur tip de current, in timp ce muschii au mai multe feluri de fibre, ce reactioneaza fiecare in felul sau la frecvente diferite. In plus, aceste aparate au o putere redusa si sunt, in consecinta, mai putin eficiente pentru o persoana cu masa musculara mai dezvoltata.

 

 

Este mai bine sa se foloseasca un astfel de aparat decat sa nu sa ia nici o masura, dar nu trebuie sa ne iluzionam ca vom obtine o topire a tesutului adipos sau sau schimbarea repartizarii grasimilor pe suprafata corpului, mai ales daca nu incercam sa ne schimbam concomitent comportamentul alimentar.

 

 

Benzile elastice

 

 

Toate centurile abdominale sau slipurile care pretind ca ar topi pernitele de grasime ori ca ar remodela coapsele prea pline au ca singur efect pierderea de apa, din fericire rapid remediate o data cu primele inghitituri de apa baute de-a lungul zilei.

 

 

Alte procedee despre care se spune ca ar ajuta la slabit, cum ar fi blocarea maxilarelor cu fire, scurtarea intestinelor, aplicarea plasturilor medicamentosi pe piept sau a talpilor de auto-masaj, sunt la fel de stupide si de… ridicole!

 

 

Anorexigenele

 

 

Toate medicamentele “impotriva poftei de mancare” sau moderatoare ale apetitului actioneaza asupra centrului hipotalamic, fiind adesea insotite de efecte stimulatoare fara resimtirea senzatiei de frustare alimentara. Ele sunt insa frecvent derivate ale amfetaminei, care dau dependenta si provoaca depresii psihice in momentul opririi tratamentului.

 

 

Celelalte care nu sunt derivate ale amfetaminei, utilizate pentru potolirea senzatiei de foame, nu dau dependenta, principala problema ranmanand aceea ca este probabil sa se afle la originea unor cazuri de hipertensiune pulmonara.

 

 

 

Atentie insa, la oprirea tratamentului revine pofta de mancare, deci se ia din nou in greutate. Trebuie, asadar, sa cerem avizul medicului si sa tinem tratamentul sub stricta supraveghere a acestuia.

 

 

Stimulentele metabolice

 

 

Principiul consta in accelerarea metabolismului energetic si contrabalasarea echilibrului si intrarilor calorice. In aceasta categorie se inscriu amfetaminele, care provoaca probleme de temperatura, congestie, hiperventilatie si dau intotdeauna dependenta.

 

 

Extractele tiroidiene trebuie folosite doar de persoanele care sufera de hipotiroidie, numai la recomandarea medicului, din motive terapeutice, in caz contrar riscandu-se dereglarea tiroidei. In plus, aceste extracte provoaca pierderea masei musculare, si nu a celei adipoase. Sunt, din fericire, din ce in ce mai putin folosite.

 

 

Diureticele sunt complet inutile in cura de slabire, deoarece provoaca doar pierderea apei corporale, crescand pur si simplu nevoile urinare. Apa este recuperata la masa urmatoare. In plus, aceasta lipsa temporara de apa risca perturbarea activitatii rinichilor si poate provoca o pierdere de saruri minerale (potasiu, calciu etc.). Nu se poate spera deci obtinerea unei scaderi in greutate prin folosirea diureticelor.

 

 

Liposuctia

 

 

Sub anestezie generala si prin introducerea unei canule sub piele, liposuctia permite “aspirarea” unui anumit numar de celule adipoase. Ea poate prezenta interes in cazul tratarii surplusurilor de greutate care au o origine mai indepartata, hiperplastice sau genetice, dar trebuie sa fie urmata de o reeducare si modificare ale comportamentului alimentar, intrucat celulele adipoase neeliminate pot oricand sa-si sporeasca numarul.

 

 

Sculptarea siluetei prin masuri chirugicale necesita “un cont gras in banca” si alegerea unui bun chirurg, in caz contrar, atentie la edemele si echimozele ce apar dupa operatie!

 

 

Si aceste regimuri nu diminueaza numai masa grasa, ci, mult mai frecvent masa musculara si hidrica. Sunt sarace in proteine, produc carente grave de vitamine si saruri, cu prea putine calorii,  saruri minerale si vitamine.

 

 

Pentru a evita ce e mai rau, ideal ar fi sa slabim in mod natural, ascultand doar de corpul si de forma noastra fizica si psihica. Dar si mai bine ar fi sa nu ne mai ingrasam…

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *