Sanatate

Mentinerea stresului sub control

Stresul poate fi provocat de multi factori, pentru ca deseori sunt legati de schimbarile din viata noastra. Aceste schimbari pot fi evenimente pe care le consideram fericite, precum un concediu sau o avansare in functie, dar si schimbari negative, precum moartea celor dragi, un divort sau pierderea slujbei.

 

Cand reactionam la stres prin anxietate, tensiune sau ingrijorare, aceea reactie nu este numai “mintala”. Cand ne simtim amenintati intr-un fel oarecare, sunt eliberati “mesageri” de natura chimica, ce produc modificari fizice, ca de pilda puls rapid, respiratie frecventa si gura uscata. Aceste modificari va pregatesc organismul pentru reactia de “lupta sau retragere”. Reactia noastra de stres pe perioade lungi de timp poate contribui la aparitia bolilor fizice sau emotionale.

 

Semne si simtome de stres

–    Fizice: dureri de cap; scrasnit de dinti; conscrictie si uscaciune a gatului; mandibula inclestata; dureri in piept; greutate in respiratie; batai puternice de inima; cresterea tensiunii arteriale; dureri musculare; indigestie; constipatie / diaree; transpiratii abundente; maini reci si umede; oboseala; insomnie; imbolnaviri frecvente.

 

–    Psihologice: iritabilitate; senzatie de pericol iminent sau presentimente funeste; depresie nervoasa; gandire inceata; fuga de idei; senzatii de neajutorare, deznadejde, nimicnicie, dezorientare di nesiguranta; tristete; tendinta de retragere; furie; hipersensibilitate; apatie.

 

–    Comportamentale: abuz alimentar / lipsa apetitului; nerabdare; dispozitie pentru certuri; tendinta de a taragana; consum crescut de alcool sau droguri; fumat excesiv; interiorizare sau izolare; evitarea sau neglijarea responsabilitatilor; performanete scazute la slujba; senzatie de epuizare; igiena personala neglijata; schimbare in practica religioasa; schimbare fata de familie sau de prietenii apropiati.

 

Cum va puteti ingriji si mentine stresul sub control’

–    Invatati sa va relaxati. Tehnici precum orientarea imaginatiei, meditatiei, relaxarea musculara si respiratia relaxata va pot ajuta sa va linistiti. Ce trebuie sa urmariti este sa va scadeti ritmul cardiac si tensiunea arteriala in timp ce va reduceti tensiunea musculara.

 

–    Discutati despre problemele care va preocupa cu prieteni de incredere. Aceasta va va ajuta sa va detensionati si sa vedeti lucrurile in adevarata lor lumina si poate duce la alcatuirea unui plan sanatos de actiune.

 

–    Planificati-va munca conform unui plan standardizat, din aproape in aproape, de la mic la mai mare.

 

–    Incercati sa faceti fata maniei. Ea are nevoie sa fie exprimata, dar cu grija. “Numarati pana la zece”, calmati-va si reactionati la suparare intr-o maniera mai eficienta.

 

–    Plecati undeva. O schimbare de ritm va ajuta sa vedeti lucrurile intr-o alta perspectiva. Oameni si obiceiuri noi va pot deschide si alte perspective.

 

–    Fiti realist. Alegeti-va teluri realiste. Stabiliti-va prioritatile. Concentrati-va la ce este important. Telurile nerealiste dar inalte sunt sortite esecului. Decideti care sunt prioritatile si concentrati-va la problemele cele mai importante pentru dvs.

 

–    Evitati automedicatia. Sunt unele momente cand cautam usurarea suferintei prin consumul de medicamente sau alcool. Astfel de substante nu fac decat sa mascheze problema si sa prelungeasca rezolvarea ei.

 

–    Dormiti suficient, faceti miscare si consumati alimente nutritive. Un corp sanatos contribuie la sanatatea mintala. Somnul ne ajuta sa “atacam” problema odihniti. Exercitiul fizic ne ajuta sa consumam excesul de energie pe care-l produce stresul.

 

–    Cautati ajutorul unui profesionist. Consultati medicul sau un specialist in sanatate mintala atunci cand stresul se acumuleaza sau dvs. nu va simtiti bine.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *