Din oras

Memoriul biologilor și chimiștilor a rămas nebăgat în seamă de autorități. Aceștia vor avea salarii mai mici chiar decât asistenții medicali

Biologii, biochimiștii și chimiștii care activează în cadrul instituțiilor sanitare clujene sunt, de asemenea, afectați de Legea Salarizării ″preferențiale″ adoptate de Guvern. Aceștia au întreprins numeroase demersuri prin toate canalele de comunicare posibile, prin intermediul sindicatelor – Sanitas, Promedica ori a memoriilor etc) și nu au fost luați în seamă. 
 
Specialiștii care activează în domeniul BioChimiei Medicale – fie că lucrează în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (unde au rămas în continuare neglijați de managerul Petru Șușcă), fie în Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj ori în cadrul Institutului Inimii Cluj – sunt discriminați prin adoptarea noii grile salariale. 
 
Aceștia au făcut și un Memoriu pe care l-au trimis către Instituția Prefectului Județului Cluj, în data de 27 martie 2018, dar după cum vă puteți da seama, carul nu s-a urnit din loc. 
 
Specialiștii bio-chimiști s-au pronunțat astfel, ″împotriva discriminării la care suntem supuși prin aplicarea legii 153/2017 a Salarizării unitare, prin încălcarea principiilor generale de la Art.6  lit. b), c), d), e), f). Ca urmare, coeficienții noștri de salarizare sunt aproape de cei ai asistenților medicali licențiați și mult prea mici față de cei ai medicilor specialiști din laboratorul de analize medicale, deși avem același atribuții cu medicii în cadrul laboratorului. Se impune a compara categoria profesionala a noastra, a biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar, cu aceea a medicilor de laborator și cea a asistenților de laborator, care vor beneficia de la 1 martie 2018, de salarii decente perfect justificate pentru specificul muncii lor, în timp ce noi, care întregim echipa oricărui laborator într-un mod eficient și calificat, suntem aproape ignorați. 
 
De aceea solicităm sprijin pentru:
 
1. Majorarea salariilor biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în sistemul sanitar din România în mod similar cu a colegilor medici cu specialitatea medicină de laborator și asistenți medicali, cu care lucrăm în laboratoarele de analize medicale din sistemul sanitar public la data de 1 martie 2018 sau de la 1 aprilie 2018.
 
2. Modificarea coeficientului de salarizare pentru biologii, biochimiștii și chimiștii principali de la 1,96 la 3,96; cu modificarea proporțională pentru biologii, biochimiștii și chimiștii specialiști; biologi, biochimiști și chimiști și pentru pentru biologii, biochimiștii și chimiștii debutanți din sistemul sanitar și învățământul superior medical.
 
3. Solicităm deasemenea modificarea coeficientului de salarizare pentru biologii, biochimiștii și chimiștii principali / specialiști / debutanți din serviciile Clinice de Anatomie Patologică / Medicină Legală cu aceeași mărire de la punctul anterior, de la 2,55 la 5,12″.
 
Astfel, biologii, biochimiştii şi chimiştii din sistemul sanitar îndrumă şi coordonează activitatea asistenţilor medicali din cadrul laboratoarelor şi răspund pe linie ştiințifică şi organizatorică în fata şefului de laborator, iar în spitalele universitare aceștia participă la pregatirea medicilor rezidenţi cu specialitatea medicină de laborator. Din acest punct de vedere, al atribuțiilor stabilite prin fişa postului, se poate constata că acest grup profesional realizează, într-o măsură covârşitoare, aceleaşi sarcini specifice ca şi cele ale medicilor din laboratoarele medicale, răspunderea pentru actele (medicale) realizate fiind similară.
 
Practic, la nivel decizional, în laboaratoarele în care activează acești specialiști, responsabilitatea ce le revine este imensă, în special din punctul de vedere al malpraxisului. Asistenții medicali (ale căror salarii sunt ciuntite de noua grilă de salarizare), care lucrează sub coordonarea bio-chimiștilor, ajung să aibă salarii mai mari chiar decât cei de care sunt îndrumați.
 
Bio-chimiștii beneficiază de sprijinul Sindicatelor ″Sanitas″ și ″Solidaritatea″ Cluj, dar nu de cel al guvernanților, nici chiar la nivelul managementului din spitale. 
 
Pentru demersul întreprins de bio-chimiști și-au manifestat susținerea specialiști din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Institutul Inimii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. 
 
 
 
 
 
 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *