Sanatate

Medicii și asistentele de la Spitalul Județean Cluj acuză managementul că le pune bețe în roate la primirea stimulentului de 2500 lei. Nici măcar legea nu este clară

Stimulentul de 2500 lei, promis de Guvern, pentru cadrele medicale care au lucrat cu pacienți infectați cu Covid-19, în perioada stării de urgență, întârzie din diverse motive. De exemplu, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, conducerea unității sanitare este acuzată de către angajați că sabotează acordarea acestor bani. La Ministerul Sănătății, vina este aruncată tot în cârca managerilor de spitale, care nu au trimis listele cu beneficiarii. Parlamentarii spun că nici măcar legea nu este clară în ceea ce privește stimulentul financiar respectiv. Per ansamblu, totul este într-o nebuloasă specific românească.

De câteva zile, angajații Spitalului Județean Cluj sunt nemulțumiți de modul în care conducerea unității sanitare gestionează situația pentru acordarea celor 2500 lei. Medicii și asistentele spun că managerul Petru Șușcă le pune bețe în roate și amână cât poate transmiterea documentelor la Ministerul Sănătății. Mai mult, le pretinde întocmirea unui dosar care să conțină acte care dovedesc faptul că într-adevăr au lucrat cu pacienți infectați cu coronavirus. Cadrele medicale susțin că nu pot atașa la dosar fișe medicale și alte documente pentru că ar încălca confidențialitatea bolnavilor.

Reprezentanții spitalului susțin că potrivit cerințelor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate, cadrele medicale trebuie să depună, într-adevăr, acte scrise doveditoare.

„Documentele pe care angajații le depun sunt necesare acordării stimulentului de risc în cuantum de 2500 lei brut/ luna pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență. Stimulentele sunt decontate, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 43/2020, din fonduri europene. Conform adresei CAS Cluj, nr.17614/ 21.04.2020, pentru întocmirea situației referitoare la personalul care va primi acest stimulent, sunt necesare „evidențe scrise de tipul rapoartelor de activitate, pontajelor, etc.” Aceste documente atestă veridicitatea și corectitudinea informațiilor furnizate, care stau la bază plății stimulentului”, au declarat reprezentanții Spitalului Județean Cluj.

Situația acordării stimulentelor este neclară. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene a declarat astăzi că primele stimulente vor fi plătite la sfârșitul acestei săptămâni.

Nu se știe însă cum vor fi făcute acele plăți din moment ce ordonanțele care prevăd acordarea acestor bani și după încheierea stării de urgență nu sunt încă clare.

În cazul stimulentului de 2500 lei este o întreagă abrambureală pentru că unele spitale pretind că ar fi trimis către Minister lista cu personalul care se califică pentru acest stimulent, Ministerul spune că nu a primit. Această situație o vom clarifica în aceste zile, să aflăm exact cine ce a cerut, inclusiv pe Cluj voi cere situația printr-o interpelare. Vom vedea care sunt spitalele care au acordat sporuri și care sunt cadrele medicale care se califică pentru stimulente. La această oră nu avem date clare despre acest lucru. Săptămâna viitoare, OUG 41 vine să clarifice care sunt categoriile care trebuie să primească aceste stimulente. O altă problemă face referire și la acordarea stimulentelor după starea de urgență. Noi am pus un amendament în acest sens, dar intră în vigoare abia săptămâna viitoare, după ce legea va fi promulgată de președinte. Stimulentul din starea de urgență nu a ajuns 100% la cei care au fost în prima linie. Abia după ce clarificăm noi acele categorii beneficiare se vor da acești bani. Guvernul a declarat că a dat câteva milioane lei, dar în realitate nu știm dacă s-a întâmplat asta sau nu”, a explicat Emanuel Ungureanu, deputat USR Cluj.

În urmă cu o săptămână, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății spunea că nu a primit liste de la niciun spital. Tot atunci, Tătaru a precizat că unii angajaţi din spitale au reclamat la Minister întârzierea plăţilor sau includerea pe liste a unor persoane care nu ar avea, în mod normal, acest drept.

“Aşteptăm, nominal, listele prezentate de conducătorii unităţilor sanitare. N-am primit de la niciun spital, aşteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuţii la aceste spitale care sunt persoanele. N-avem de la nivel central de unde să ştim cine sunt. Atâta timp cât vom avea management pus pe alte criterii decât cele medicale sau manageriale vom avea aceste sincope”, afirma Nelu Tătaru, în urmă cu o săptămână.

Conducerea Ministerului Sănătății a luat în calcul plăți pentru 75.000 de oameni, bani care vor fi achitați din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *