Din oras

Martisoarele nu se fac de drag, ci pentru un ban in plus

De 37 de ani, la sfarsit de februarie si inceput de martie, vinde martisoare confectionate manual in centrul Clujului. De-a lungul timpului, si-a schimbat stilul in functie de preferintele oamenilor si propriile posibilitati. Anul acesta, la fel ca in ultimii trei, a facut cu mana lui martisoare speciale, in care sunt presate flori de colt. E cel mai sincer vanzator de martisoare din oras: face asta de-o viata, dar n-o face din placere. “Pentru bani, domnisoara, pentru bani”.

Doua luni pe an, cat dureaza sa confectioneze martisoarele pe care le vinde azi in Piata Unirii, Dorin Groza se transforma din technician de utilaje tipografice in mester iscusit cu inclinatii artistice. De altfel, are in spate o istorie in care arta a fost, la un moment dat, pe primul loc. Acum, insa, arta de inceput de an e cea mai profitabila – din banii castigati pe martisoarele vandute isi plateste impozitul la casa, la masina, la teren.

“Macar din martisoare imi acopar cheltuielile astea. In rest, am serviciu, nu traiesc din asta. Sunt tehnician de utilaje tipografice intr-o tipografie”, spune el nici mandru, nici dezamagit.

Martisoarele lui sunt printre cele mai speciale din tot centrul. Sunt flori de colt presate, lipite pe niste cartoane facute de mana lui. Bineinteles, adevaratele flori de colt sunt protejate in rezervatiile naturale. Ale lui Dorin Groza sunt o cultura asemanatoare, adusa din Austria si plantata pe pamant clujean.

“Le cultiv eu la Somesul Rece. Mi-am creat un microclimat acolo, de vreo 3-4 ani impreuna cu un prieten”, spune vanzatorul.

Munca nu e multa, florile trebuie plivite de buruieni si cam atat. “Ma uit la ele cum cresc”, rade el in timp ce pune mana pe unul dintre martisoare. Floarea trebuie culeasa la momentul oportun, spune el. Dupa ce imbatraneste, se urateste. Dar greul vine abia dupa ce se usuca florile – munca migaloasa la martisoarele pe care le etaleaza azi e partea care il solicita cel mai mult.

Deja e la a treia saptamana in care e in concediu. In primele doua a muncit, acum spera sa incaseze de pe urma stradaniei. Anul acesta a facut 700 de martisoare.

 “Imi place, dar nu atat de mult cat ma impinge nevoia. Ca mai mult imi place sa ma duc la pescuit”, rade el, dupa care continua: “Pentru bani fac, nu de placere; ca de placere pot sa fac altceva”.

Daca vanzarea merge bine, anul acesta, Dorin Groza ar putea castiga aproximativ 1.500 de lei din munca depusa in ultimele 2 luni. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *